Menu

Βραζιλία – Περού. Οι (μετρημένες) μόλις τρεις νίκες του Περού

Βραζιλία – Περού. Οι (μετρημένες) μόλις τρεις νίκες του Περού

Aπό το Copa America της Αργεντινής το ’36 (το οποίο όμως ολοκληρώθηκε… το 1937) που πρωτοσυναντήθηκαν Βραζιλία και Περού, η καταμέτρηση λέει: 43 ματς, 30 νίκες η «σελεσάο», 4 οι «Ινκας» και 9 ισοπαλίες. Ητοι, στο 70% των ανταμωμάτων τους, οι «καριόκας» υπερισχύουν. Επιμέρους σε Copa America όμως, το ποσοστό κατεβαίνει στο 65%: ο βραζιλιάνικος απολογισμός είναι 11-3-3, με δύο από τις ήττες να… πονούν πολύ τους «καριόκας».

Η πρώτη από τις τρεις ήταν το μακρινό 1953, με το «Εστάδιο Νασιονάλ» της Λίμα του Περού να φιλοξενεί όλα τα ματς: επτά ομάδες, όλοι εναντίον όλων, 21 ματς, ένας όμιλος και οι πρώτοι δύο στον τελικό με ξένο διαιτητή, τον Αγγλο Τσαρλς Ντιν. Οι οικοδεσπότες Περουβιανοί πέτυχαν μια νίκη γοήτρου, ιστορική μιας και ήταν η πρώτη τους επί της Βραζιλίας, 1-0 με γκολ του Ναβαρέτε και το τρόπαιο κατέληξε στην Παραγουάη, η οποία νίκησε 3-2 στον τελικό τη Βραζιλία.

Η επόμενη συνάντησή τους σε Copa America έλαβε χώρα τ0 ’75, σε ένα τουρνουά που δεν είχε διοργανώτρια: κάθε ματς του ομίλου διεξαγόταν στη φυσική έδρα της χώρας και τα ημιτελικά, όπως και ο τελικός, ήταν διπλά ματς. Περού και Βραζιλία συναντήθηκαν στα ημιτελικά, σε μια μεταβατική περίοδο για τη «σελεσάο» η οποία, στο Μουντιάλ του ’74 στη Δυτική Γερμανία είχε αποτύχει να κατακτήσει το τρόπαιο, μένοντας εκτός από την Ολλανδία, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο Μάριο Ζαγκάλο από τον πάγκο αλλά και αρκετοί από τους βασικούς διεθνείς. Ελλείψει Ζαϊρζίνιο, Ριβελίνο, Καρπετζιάνι και άλλων, η ομάδα του Οσβάλντο Μπραντάο ηττήθηκε με 3-1 από τους «Ινκας» του Μάρκος Καλδερόν, με τον Τεοφίλιο Κουμπίγιας να σημειώνει ένα και να μοιράζει δύο ασίστ στον Ενρίκο Κασαρέτο.

Η ρεβάνς διεξήχθη ένα δεκαήμερο αργότερα, στη Λίμα, με τον Αργεντινό ρέφερι Αρτούρο Ιτουράλδε να αρνείται δύο πέναλτι στο τέλος στη Βραζιλία, για την οποία τα γκολ του Κάμπος δεν ήταν αρκετά. Εντέλει ο Κουμπίγιας και οι συν αυτώ κατέκτησαν το τρόπαιο στους τελικούς με την Κολομβία: δεν μετρούσαν τα εκτός έδρας γκολ, ηττήθηκαν 1-0 στην Μπογκοτά, νίκησαν 2-0 στη Λίμα και στο τρίτο παιχνίδι, στο ουδέτερο Καράκας της Βενεζουέλας, με 1-0 έφτασαν για δεύτερη φορά στο τρόπαιο.

Η τρίτη… και φαρμακερή για τη «σελεσάο» ήρθε μόλις το 2016, στις ΗΠΑ και στο επετειακό Copa America Centenario. Στην ομάδα του Κάρλος Ντούνγκα αρκούσε και η ισοπαλία για να περάσει στα προημιτελικά ενώ οι Περουβιανοί του Ρικάρδο Γκαρέκα περνούσαν μόνο με νίκη. Το ματς στο Φόξμπορο εξελίχθηκε σε ταπείνωση για τη Βραζιλία, η οποία ηττήθηκε με 1-0 και δεν πέρασε καν από τον όμιλο του τουρνουά, για πρώτη φορά από το 1987!

Ντούνγκα δεν υπάρχει πλέον (ευτυχώς…), ο Τίτε κάθεται στον ένδοξο πάγκο της «σελεσάο», αλλά ο θύτης του ’16, Γκαρέκα, παρέμεινε στο πόστο του…

Το Περού στο τελευταίο νίκησε, μάλλον εύκολα, με 3-1 τη Βολιβία και είναι πολύ κοντά στην πρόκριση, ακόμα και αν ηττηθεί ίσως είναι ως μια από τις καλύτερες τρίτες. Ο δε Γκαρέκα έχει αμφίβολο τον στόπερ Σαμπράνο της Βασιλείας ενώ θα διατηρήσει το 4-4-2 με τους Φαρφάν, Γκερέρο μπροστά. Στη δε Βραζιλία ο Τίτε δεν ετοιμάζει αλλαγές, παρά το 0-0 με τη Βενεζουέλα (και τα ορθώς ακυρωμένα δύο γκολ από τον VAR). Φως φανάρι βέβαια ότι ο Εβέρτον πρέπει να ξεκινήσει στην κορυφή της επίθεσης αλλά έναν εκ των Φιρμίνο ή Ζέσους θα δούμε, με τους Νέρες, Κουτίνιο, Ριτσάρλισον στην τριάδα.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 22/6/2019