Menu

Αναγέννηση Καρδίτσας – Ολυμπιακός 1-0. Πρόκριση στη λάσπη

Αναγέννηση Καρδίτσας – Ολυμπιακός 1-0. Πρόκριση στη λάσπη

Το Κύπελλο Ελλάδας ήταν ανέκαθεν θεσμός που καλλιεργούσε την προσδοκία των φιλάθλων, κυρίως της επαρχίας, για διακρίσεις των ομάδων τους έναντι των λεγόμενων «μεγάλων».

Κυρίως γιατί έδινε τη δυνατότητα σ’ αυτές που έπαιζαν στη Γ’ ή στη Β’ Εθνική να διασταυρώσουν τα ξίφη τους με τους δημοφιλείς συλλόγους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η παρουσία της Αναγέννησης Καρδίτσας στον θεσμό είναι μακρά, καθώς έχει λάβει μέρος σε όλες τις διοργανώσεις από το 1960 πλην όποτε είχε πέσει στη δ’ κατηγορία. Με αποκορύφωμα τα δύο… επικά ματς με τον Ολυμπιακό την περίοδο 1994-95 που έχουν μείνει γραμμένα με ανεξίτηλα γράμματα στην πολύχρονη ιστορία της ομάδας, χάνοντας μάλιστα την άνοδο στη Α’ Εθνική στις λεπτομέρειες. Αρχικώς, στον όμιλο έπεσε με Πανελευσινιακό (3-0 εντός), Λεβαδειακό (2-0 εντός) και… Πανναυπλιακό (ήττα 3-2 στο Ναύπλιο). Στην επόμενη φάση η κλήρωση έφερε την Αναγέννηση σε… τοπικό ντέρμπι ενάντια στον ΑΟ Τρικάλων, ομάδα Γ’ Εθνικής τότε, και προκρίθηκε με 2-0 στην Καρδίτσα στις 9 Νοεμβρίου 1994 και ήττα 2-1 στη ρεβάνς. Επόμενος αντίπαλος, ο Ολυμπιακός, στον πρώτο καιρό του Σωκράτη Κόκκαλη και με προπονητή τον Τάις Λίμπρεχτς, στην προσπάθεια να βγει ο σύλλογος από τα «πέτρινα χρόνια» αλλά ήδη ο τίτλος, για όγδοη σερί χρονιά, έχει κάνει… φτερά.

Το πρώτο ματς, στο στάδιο της Καρδίτσας, έλαβε χώρα το μεσημέρι της 21ης Δεκεμβρίου 1994 και… μέσα στη λάσπη. Διαχρονικό είναι άλλωστε το πρόβλημα με το τερέν εκεί, συν ότι το θερμόμετρο έδειχνε «μηδέν» βαθμούς Κελσίου, αλλά τούτο δεν εμπόδισε 10.000 φιλάθλους να κατακλύσουν κάθε γωνιά του γηπέδου.

Η Αναγέννηση νίκησε… λάσπη και Ολυμπιακό με 1-0, με πλασέ του Μίλος Ανισιτς στο 9’ σε λάθος γύρισμα του Καλατζή προς τον Παχατουρίδη και κακή εκτίμηση της φάσης από τον Τοχούρογλου. Ηταν η πρώτη, και μόνη μέχρι σήμερα, ομάδα β’ κατηγορίας που νίκησε τον Ολυμπιακό. Το όνειρο κράτησε όμως μέχρι την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 1995 καθώς στο (παλιό) Καραϊσκάκη τα γκολ των Καραπιάλη και Σαπάνη στο β’ ημίχρονο, έκαναν την ανατροπή…

Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στους «8», για να αποκλειστεί εκεί σε διπλά παιχνίδια από τον Παναθηναϊκό (2-1 στο ΟΑΚΑ και 2-3 στο Καραϊσκάκη).


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 24/10/2017