Menu

Μπασακσεχίρ. Η νέα δύναμη…

Μπασακσεχίρ. Η νέα δύναμη...

Δεν είναι η πρώτη φορά που… scriptamanentάρεται η Μπασακσεχίρ. Ούτε αποτελεί έκπληξη η φετινή της πορεία προς τον τίτλο της τουρκικής SuperLig.

Τούτο που βέβαια δεν είναι ευρέως γνωστό είναι η εύνοια της πάλαι ποτέ συνοικιακής ομάδας από την τουρκική κυβέρνηση και τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, βεβαίως βεβαίως.

Ο σύγχρονος «σουλτάνος», ως γνωστόν, είναι δηλωμένος οπαδός της Φενερμπαχτσέ ωστόσο έβαλε… πλάτη φέρνοντας επιχειρηματίες και δίνοντας άδειες με νομοσχέδια που πέρασαν εν μια νυκτί, για να φτιάξουν νέα γήπεδα η Γαλατασαράι και η Μπεσίκτας. Στα μικράτα του ο Ερντογάν ήταν μάλιστα ποδοσφαιριστής και έπαιξε στην Κασίμπασα, εξ ου και το γήπεδό της έχει το όνομα του, η σύζυγός του δηλώνει φίλη της Τραμπζονσπόρ, ο γαμπρός του έχει καλές σχέσεις με την Προύσα (άρα και την Μπούρσασπορ) ενώ κατάγεται από τη Ριζούντα, με τη Ρίζεσπορ επίσης να έχει ήδη νέο γήπεδο – στολίδι!

For the record από το 2002 στη χώρα έχουν κατασκευαστεί 1.575 αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη την Τουρκία, άπασες με υπογραφή Ερντογάν!

H εικόνα του Τούρκου προέδρου με την πορτοκαλί φανέλα να σκοράρει χατ-τρικ σε εγκαίνια γηπέδου το 2014 είχε κάνει το γύρο του κόσμου, ενισχύοντας το ποδοσφαιρικό του προφίλ. Μόνο που το γήπεδο δεν ήταν οποιασδήποτε ομάδας, αλλά της πρωτοπόρου του φετινού πρωταθλήματος, της Μπασακσεχίρ. Μιας ομάδας που εμφανίστηκε σχεδόν από το πουθενά, έχτισε  γήπεδο σε χρόνο ρεκόρ (και μάλιστα έχει το όνομα του Φατίχ Τερίμ, άλλοτε ομοσπονδιακού και νυν της Γαλατά) και έχει συμμαχίες και χορηγίες υπερβολικά πιο πάνω από τη μικρή οπαδική της βάση. Οσο παράδοξο κι αν ακούγεται, ο μέσος όρος εισιτηρίων δεν ξεπερνά τις 3.000.

Από ομάδα… γειτονιάς

Ιδρύθηκε το 1990 ως Μπουγιουκσεχίρ και τότε άνηκε στην εταιρεία ύδρευσης της χώρας, με τον Ερντογάν να είναι τότε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και στο ομώνυμο προάστιο της πάλαι ποτέ βασιλεύουσας ήθελε να δημιουργήσει μια αθλητική γειτονιά. Το 2006 πρόεδρος ανέλαβε ο Γκιοκσέλ Γκουμουσντάγκ, πιστός του Ερντογάν, ο οποίος έχει παντρευτεί την ανιψιά της συζύγου του. Προσέλαβε ως προπονητή τον (μετέπειτα, για λίγο, ομοσπονδιακό) Αμπντουλάχ Αβτσί, ο οποίος είχε περάσει και από τη Γαλατά, την ανέβασε κατηγορία και την εδραίωσε στη SuperLig.

Το ’01 τερμάτισε στην 6η θέση, το ’11 έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου χάνοντας από την Μπεσίκτας (στα πέναλτι!) και από το 2014 απέκτησε το δικό της γήπεδο, το «Φατίχ Τερίμ», φεύγοντας από το αχανές «Ολιμπιάτ Ατατούρκ», χωρητικότητας 80.000 θέσεων όπου έπαιζε ενώπιον… συγγενών και φίλων. Χαρακτηριστικό των όσων πρεσβεύει η γειτονιά και η ομάδα είναι ότι το όνομα του πρώτου οπαδικού της γκρουπ είναι 1453, η ημερομηνία δηλαδή της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα γήπεδα της χώρας, το «Φατίχ Τερίμ» κατασκευάστηκε σε 16 μήνες, με τη φιλοκυβερνητική εταιρεία Καλιόν να αναλαμβάνει το έργο ενώ στα εγκαίνια ο Τούρκος πρόεδρος έπαιξε ποδόσφαιρο φορώντας τα πορτοκαλί, της ομάδας αλλά και του κόμματος. Λίγο αργότερα η Μπασακσεχίρ πέρασε σε χέρια ιδιωτών καθώς εξαγοράστηκε από γκρουπ οκτώ επιχειρηματιών, οι οποίοι συνδέονται με επιχειρήσεις που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο προηγούμενος χορηγός στη φανέλα, η Makro, υποστήριζε τον Ερντογάν ενώ η νέα Deko/Vita είναι… θυγατρική της.

Την τελευταία τετραετία η Μπασακσεχίρ, που το 2013 υποβιβάστηκε αλλά επανήλθε άμεσα, είναι σταθερά στην πρώτη 4άδα και διεκδικήτρια του τίτλου, φέτος διόρθωσε τα λάθη άλλων σεζόν και ηγείται σταθερά της βαθμολογίας ενώ, πλην των εχόντων μεγάλη εμπειρία στην Premier League, Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ, Γκαέλ Κλισί, πρόσθεσε από φέτος τους Ντεμπά Μπα και Ρομπίνιο ενώ εκεί παίζει και ο γνωστός μας Στέφανο Ναπολεόνι.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 8/2/2019