Menu

Κολομβία – Χιλή. Το χιλιανό απόλυτο… προκρίσεων

Κολομβία – Χιλή. Το χιλιανό απόλυτο… προκρίσεων

Η Κολομβία, ως γνωστόν, άργησε περί τις τρεις δεκαετίες για να αποκτήσει… θάρρος στον αθλητισμό, να φτιάξει ομάδα ποδοσφαίρου και να ενταχθεί στο Copa America. Από το 1945 ξεκίνησε, εξ ου και τα ματς ενάντια στη Χιλή δεν ξεπερνούν τη… 40άρα. Οι δύο χώρες έχουν συναντηθεί 38 φορές, με 15-13-10 απολογισμό για τους Χιλιανούς που παραμένουν αήττητοι τα τελευταία επτά χρόνια ενάντια στους «καφετέρος» (2-2-0).

Εξ αυτών σε Copa America ήταν τα 13, με τη Χιλή να έχει το πάνω χέρι με 8-3-2. Επιμέρους από την… εν λόγω ενδεκάδα τα δύο ήταν για τα προκριματικά του τουρνουά του ’67, με τη Χιλή να προκρίνεται (5-2 και 0-0), άλλα τέσσερα στο πλαίσιο ομίλων και τρία νοκ άουτ, στα οποία η Χιλή έχει… το απόλυτο.

Το 1987 συγκρούστηκαν στον ημιτελικό της Κόρδοβα στην Αργεντινή, έληξε 0-0 και η «ρόχα» πήρε την πρόκριση με 2-1 στην παράταση χάρη σε γκολ του Φερνάντο Αστένχο της Γκρέμιο στο 106’ και του (τέως, από χθες, προπονητή του ΟΦΗ) Χάιμε Βέρα στο 108’, είχε ανοίξει το σκορ ο Ρεδίν για την ομάδα του Φρανσίσκο Ματουράνα στο 103’ με πέναλτι. Ωστόσο η Χιλή δεν τα κατάφερε, χάνοντας με 1-0 στον τελικό από την Ουρουγουάη.

Το ’99 αντάμωσαν στον προημιτελικό, στο τουρνουά της Παραγουάης, με την Κολομβία του Χαβιέ Αλαβαρες να προηγείται δις στο σκορ με τους Χόρχε Μπολάνο και Βίκτορ Μπονίγια, τη Χιλή να… απαντά με τον Πέδρο Ρέγες και να παίρνει την πρόκριση με τέρμα του Ιβάν Ζαμοράνο στο 65’. Αλλά έπεσε ξανά πάνω στην Ουρουγουάη, στα ημιτελικά αυτή τη φορά, μένοντας εκτός στα πέναλτι.

Τέλος, το 2016 στο επετειακό τουρνουά που διεξήχθη στις ΗΠΑ, το ραντεβού δόθηκε στα ημιτελικά, στο Σικάγο με την (κάτοχο του τίτλου) Χιλή του Χουάν Αντόνιο Πίτσι να επικρατεί με 2-0 χάρη στα γρήγορα γκολ των Σάρλες Αρανχίς της Λεβερκούζεν και Χοσέ Φουενσαλίδα της Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα ενώ στο 57’ αποβλήθηκε ο Κάρλος Σάντσες από την Κολομβία του Χοσέ Πέκερμαν. Η Χιλή, ως γνωστόν, το πήρε, στα πέναλτι ενάντια στην Αργεντινή (όπως και το ’15).

Η Κολομβία, φέτος, έκανε το 3/3 στον όμιλο δείχνοντας ότι έχει και βάθος στον πάγκο, όπως στο τελευταίο με την Παραγουάη όπου ο Κάρλος Κεϊρόζ έκανε αρκετές αλλαγές. Οι βασικοί επανέρχονται, 4-2-3-1 εκ νέου με κορυφή τον Φαλκάο και στα φτερά τους Χάμες και Κουαδράδο. Η Χιλή λύγισε στο τέλος από την Ουρουγουάη και έμεινε στη 2η θέση του ομίλου, δεν ήταν χειρότερο της αντιπάλου της όμως. Η «ρόχα» δεν παίζει όπως επί ημερών Χόρχε Σαμπαόλι ή Χουάν Αντόνιο Πίτσι, είναι πιο μαζεμένη επί Ρεϊνάλδο Ρουέδα ενώ ο Αλέξις Σάντσες, παρά την τραγική του σεζόν με τη Γιουνάιτεντ, δείχνει κεφάτος.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 28/6/2019