Menu

Σουηδία – Αγγλία. Από τον Μπρολίν στον… Γουέλμπεκ

Σουηδία – Αγγλία. Από τον Μπρολίν στον… Γουέλμπεκ

Στοκχόλμη, Σαϊτάμα, Κολωνία, Κίεβο και σήμερα… Σαμάρα.

Το καρέ των παρελθουσών συναντήσεων σε τελική φάση, Παγκοσμίου Κυπέλλου ή Euro, για Σουηδία και Αγγλία με μοιρασμένα αποτελέσματα (1-2-1) και γκολ (7-7).

Euro 1992, όμιλοι. Στο τουρνουά που έγραψε ιστορία η Δανία κατακτώντας από το… πουθενά τον τίτλο, με τους παίκτες να μαζεύονται από τα ελληνικά νησιά για να αντικαταστήσουν άρον άρον τη Γιουγκοσλαβία, οι οικοδεσπότες Σουηδοί και οι Αγγλοι συνέθεσαν τον όμιλο μαζί με τους Δανούς και τους Γάλλους. Το ματς έλαβε χώρα για την 3η αγωνιστική, στη Στοκχόλμη, ο Ντέιβιντ Πλατ άνοιξε το σκορ για τους ημιφιναλίστ του Μουντιάλ ’90, Αγγλους, στο 4’ αλλά οι Γιαν Ερικσον (51’) και Τόμας Μπρολίν (82’) έγραψαν το τελικό 2-1.

Οι Γάλλοι του Μισέλ Πλατινί, παρουσία Ντεσάν, Μπλαν, Καντονά και Παπέν (!), έμειναν εκτός, όπως και οι Αγγλοι του Γκρέιαμ Τέιλορ ενώ η Σουηδία αποκλείστηκε στον ημιτελικό με 3-2 από την ενωμένη (σ.σ. πρώτη της εμφάνιση σε μεγάλο τουρνουά) πια, Γερμανία…

Μουντιάλ 2002, όμιλοι. Οι δύο χώρες συνέθεσαν τον 6ο όμιλο μαζί με Αργεντινή και Νιγηρία και εντέλει προκρίθηκαν… χέρι-χέρι. Η συνάντησή τους έλαβε χώρα στο πλαίσιο της πρεμιέρας του γκρουπ, στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας και έληξε 1-1 με κεντρικό πρόσωπο τον… Σουηδό εκλέκτορα της Αγγλίας, Σβεν Γκόραν Ερικσον. Ο Σολ Κάμπελ άνοιξε το σκορ στο 24’, φυσικά με κεφαλιά, οι Σκανδιναβοί ισοφάρισαν με σουτ του Νίκλας Αλεξάντερσον (παίκτης της Εβερτον τότε) και στο τέλος ο Ντέιβιντ Σίμαν… κατέβασε τα ρολά στις προσπάθειες των Λάρσον, Λιούνγκμπεργκ και Αλμπακ.

Η Σουηδία αποκλείστηκε στους «16» από τη Σενεγάλη στο «χρυσό γκολ» και η Αγγλία από τη Βραζιλία στα προημιτελικά με 2-1.

Μουντιάλ 2006, όμιλοι. Ξανά σε όμιλο, ξανά προκρίθηκαν μαζί, αφήνοντας εκτός της Παραγουάη και το Τρινιντάντ & Τομπάγκο. Τούτη τη φορά όμως έπαιξαν για την 3η αγωνιστική με έπαθλο την πρωτιά στον όμιλο (αφού ο δεύτερος θα έπεφτε στην οικοδέσποινα του Μουντιάλ Γερμανία) και με την ισοπαλία να βολεύει τους Αγγλους. Εληξε εντέλει 2-2 το ματς στην Κολωνία, με τον Μάικλ Οουεν να φεύγει τραυματίας στο 3ο λεπτό, τον Τζο Κόουλ να ανοίγει το σκορ στο 33’ με σουτ από τα 35 μέτρα που αιφνιδίασε τον Ισακσον και τον Αλμπακ στο 49’ με γυριστή κεφαλιά να ισοφαρίζει. Στο 54’ ο Χένρικ Λάρσον είχε δοκάρι, στο 71’ ο ο Τζέραρντ έδιωξε πάνω στη γραμμή σουτ του Κάλστρομ (σ.σ. ή Σέλστρεμ, χεχε), στο 84’ ο Τζέραρντ έκανε το 2-1 με κεφαλιά από σέντρα του Τζο Κόουλ και στο 91’ ισοφάρισε με προβολή ο Λάρσον.

Η Σουηδία έπεσε λοιπόν πάνω στη Γερμανία στους «16», και αποκλείστηκε με 2-0 ενώ η Αγγλία, αφού απέκλεισε το Εκουαδόρ (1-0), έμεινε εκτός στους «8» από την Πορτογαλία. Φυσικά στα πέναλτι…

Euro 2012, όμιλοι. Ξανά οι δύο τους συνέθεσαν γκρουπ, όπως και στο Euro του ’92 με τη Γαλλία και με τη διοργανώτρια: τότε η Δανία, αυτή τη φορά η συνοικοδέσποινα του τουρνουά, μαζί με την Πολωνία, Ουκρανία. Οι Αγγλοι του Ρόι Χόντγκσον νίκησαν με 3-2 σε ματς που έγινε… η ανατροπή της ανατροπής. Ο Κάρολ άνοιξε το σκορ με κεφαλιά στο 23’, αλλά η ομάδα του Ερικ Χαμρίν, παίζοντας με Ιμπραΐμοβιτς και Ελμάντερ στην κορυφή, το «γύρισε» με αυτογκόλ του Γκλεν Τζόνσον στο 49’ (από πλασέ του Ολαφ Μέλμπεργκ, παίκτης του Ολυμπιακού τότε) και κεφαλιά του Μέλμπεργκ στο 59’. Ο Τίο Γουόλκοτ μπήκε στο ματς στο 61’, ισοφάρισε στο 64’ και στο 78’ έβγαλε την ασίστ στον Γουέλμπεκ για γκολ με «τακουνάκι».

Η Σουηδία αποκλείστηκε, παρά τη νίκη επί της Γαλλίας στο τελευταίο, και η Αγγλία πήγε στους «8» όπου αποκλείστηκε από την Ιταλία. Φυσικά στα πέναλτι…


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 6/7/2018