Menu

Περού – Ουρουγουάη. Αντιπαλότητα 102 ετών, μόνο ένα νοκ άουτ

Περού – Ουρουγουάη. Αντιπαλότητα 102 ετών, μόνο ένα νοκ άουτ

Πέρασαν 24 χρόνια από τότε που το Περού είχε μείνει εκτός οκτάδας στο Copa America. Ηταν το 1995 στο τουρνουά της Ουρουγουάης όπου οι «Ινκας» του Μιγέλ Κομπάνι συνέλλεγαν μόλις ένα βαθμό ενάντια σε Εκουαδόρ, Κολομβία και Βραζιλία και έμεναν πρόωρα εκτός. Εκτοτε η «μπλανκιρόχα» μέτρησε, με τη φετινή επιτυχία, εννέα συνεχόμενες προκρίσεις στα νοκ άουτ αλλά μόνο δύο παρουσίες στα ημιτελικά: το ’11 επί της Κολομβίας στην παράταση με 2-0, στην Κόρδοβα της Αργεντινής, και το ’15 με 3-1 επί της Βολιβίας με χατ-τρικ του Πάολο Γκερέρο, στην Τεμούκο της Χιλής.

Από τότε, εν έτει 2011, έχει και η Ουρουγουάη να μπει στα ημιτελικά, παράδοξο για την πολυνίκη του Copa America. Το χαμένο πέναλτι του Κάρλος Τέβες και η ευστοχία των παικτών της «σελέστε» της είχε χαρίσει την πρόκριση επί της οικοδέσποινας Αργεντινής όμως έκτοτε μέτρησε δύο αποτυχίες: το ’15 με 1-0 από την οικοδέσποινα Χιλή με γκολ του Ισλα στο 80’ και το ’16 δεν πέρασε καν από τον όμιλο ελέω της απρόσμενης ήττας της από τη Βενεζουέλα.

Το πρώτο τους… ραντεβού δόθηκε στο 11ο κατά σειρά Copa America που φιλοξενήθηκε στο Περού το φθινόπωρο του 1927 όπου, πλην του τροπαίου, οι πρώτες δύο θέσεις χάριζαν και εισιτήριο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 στο Αμστερνταμ, το οποίο κατέκτησε η πανίσχυρη τότε Ουρουγουάη. Αναλογιστείτε ότι Παγκόσμιο Κύπελλο δεν υπήρχε ακόμη και οι Αγώνες θεωρούνταν ως η ύψιστη διάκριση.

Ενα χρόνο νωρίτερα η «σελέστε» είχε νικήσει με 4-0 στη Λίμα τους διοργανωτές, στην πρώτη τους συνάντηση στα χρονικά. Και, το 1930, συναντήθηκαν (κάτι σπάνιο για νοτιοαμερικάνικες ομάδες πια και… απαγορευμένο σε ομίλους) σε όμιλο του Μουντιάλ του 1930 στο Μοντεβίδεο, με την Ουρουγουάη να νικά με 1-0 με τέρμα του Εκτορ Κάστρο.

«Σελέστε» και «μπλανκιρόχα» έχουν συναντηθεί άλλες 65 φορές με απολογισμό 36-13-16 για την Ουρουγουάη. Επιμέρους, σε Copa America οι δύο χώρες έχουν ανταμώσει άλλες 20 φορές, με την ουρουγουανή υπεροχή να είναι εμφανής: 12-2-6. Εξ αυτών όμως, νοκ άουτ (όπως απόψε) ήταν μόνο ο ημιτελικός του 2011, ήτοι την τελευταία φορά που αμφότερες είχαν μπει στην οκτάδα.

Με εκλέκτορα τον γνωστό μας, Σέρχιο Μαρκαριάν, το Περού είχε πάρει την πρόκριση από τον όμιλο ως τρίτο, νικώντας το Μεξικό, χάνοντας από τη Χιλή και περιορίζοντας σε ισοπαλία 1-1… την Ουρουγουάη. Το σύνολο του Οσκαρ Ταμπάρες, έχοντας στο ρόστερ παίκτες όπως οι Ντιέγο Φορλάν, Λουίς Σουάρες, Βάλτερ Γκαργκάνο αλλά και άλλο έναν γνωστό μας, τον Σεμπάστιαν «Λόκο» Αμπρέου στην τελευταία του παρουσία στη διεθνή σκηνή, μετά το βαθμό με τους Περουβιανούς έφερε ισοπαλία και με τη Χιλή και πέρασε χάρη στο αγχωτικό 1-0 επί του Μεξικού.

Στα προημιτελικά η Ουρουγουάη απέκλεισε, ως προαναφέραμε, την οικοδέσποινα Αργεντινή στα πέναλτι, το Περού στην παράταση την Κολομβία και οι δύο τους αντάμωσαν στη Λα Πλάτα, στον ημιτελικό. Ενα ματς όπου διακρίθηκε με δύο γκολ (52’ και 57’) ο Λουίς Σουάρες ενώ, λίγο αργότερα, αποβλήθηκε από το Περού ο Χουάν Μανουέλ Βάργας δίνοντας πρόωρο τέλος στο ματς.

Κλασικά με 4-4-2 κατεβαίνει απόψε η «σελέστε» του Σαμπάρες, με Σουάρες, Καβάνι μπροστά. Στο δε Περού ο πολύπειρος Φαρφάν τέθηκε εκτός ελέω τραυματισμού και τη θέση του θα λάβει ο Καρίγιο.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 29/6/2019