Menu

Το 100άρι του Γιάτσεκ Γκμοχ στον κάμπο

Το 100άρι του Γιάτσεκ Γκμοχ στον κάμπο

Την  ώρα που όλος ο κόσμος είχε στραμμένη την προσοχή του στο Μουντιάλ της Ισπανίας εκεί στα τέλη του Ιουνίου του 1982, στην Λάρισα η διοίκηση του Αδάμου Τσιούχα έπαιρνε την σκυτάλη από εκείνη του Σίμου Παλαιοχωρίδη. Λίγες μέρες νωρίτερα η Α.Ε.Λ είχε κερδίσει το χειροκρότημα της φίλαθλης Ελλάδας με την έξοχη παρουσία της στον τελικό του κυπέλλου παρά την ήττα της από τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Πρώτο μέλημα της νέας διοίκησης ήταν η αναζήτηση νέου τεχνικού που θα διαδεχόταν τον απόλυτα επιτυχημένο Αντώνη Γεωργιάδη. Ο Δραμινός τεχνικός είχε βάλει πολύ στέρεες βάσεις την προηγούμενη διετία. Η βασική του επιτυχία ήταν ότι είχε «ανεβάσει» στην πρώτη ομάδα ταλαντούχα παιδιά, άγνωστα τότε στο ευρύ κοινό (Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Βουτυρίτσας, Πλίτσης, Μιχαήλ, Ανδρεούδης).

Επιλέχθηκε ο 43χρονος τότε Πολωνός Γιάτσεκ Γκμοχ που είχε μείνει χωρίς δουλειά από τον Φεβρουάριο μετά την απόλυση του από τον Απόλλωνα. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι γραφόταν τόσο αθόρυβα στο ξεκίνημα της  η πλέον ένδοξη σελίδα στην ιστορία του συλλόγου.

Το 100άρι του Γιάτσεκ Γκμοχ στον κάμπο

Παναχαϊκή και Πανσερραϊκός είχαν κάνει ήδη πρόταση στον «σαγώνια»  αλλά ο προπονητής της εθνικής Πολωνίας στο Μουντιάλ του 1978, επέλεξε την Λάρισα διαβλέποντας ότι εκείνη η ομάδα είχε μέλλον σε αντίθεση με τις άλλες δύο που δύσκολα θα μπορούσαν να βγουν από την αφάνεια.

Τα υπόλοιπα τα έγραψε η ιστορία και είναι λίγο πολύ γνωστά. Ο Γιάτσεκ πήγε και έφυγε από το Αλκαζάρ, τρεις φορές, κοουτσάροντας την ομάδα σε 100 ακριβώς παιχνίδια πρωταθλήματος.

Σε αυτά τα 100 ματς, πανηγύρισε 49 φορές την νίκη και γνώρισε μόλις 29 ήττες, ένα ρεκόρ σπάνιο για επαρχιακή ομάδα που όμοιο του δεν έχει επαναλάβει καμία άλλη.

Το 100άρι του Γιάτσεκ Γκμοχ στον κάμπο

Εξαργύρωσε την εκπληκτική πρώτη του χρονιά με την κατάληψη της 2ης θέσης (1982-83) και την μετακίνηση του στον Παναθηναϊκό. Ξεκίνησε με ήττα στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα του στον «βυσσινί» πάγκο (3-2) και στηρίχθηκε απεριόριστα καθώς στις οκτώ πρώτες αγωνιστικές είχε μόλις μία νίκη!

Αφού πέρασε από τον πάγκο και της ΑΕΚ επέστρεψε το 1986 και στο τέλος της δεύτερης σεζόν (1987-88) έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Δελεάστηκε από τα εκατομμύρια που έστρωσε στα πόδια του ο Κοσκωτάς και άφησε τη Λάρισα για τον Ολυμπιακό χωρίς να προλάβει να κάνει τον γύρο του θριάμβου στο Αλκαζάρ τον Μάιο του 1988. Απολύθηκε το ίδιο βράδυ της μαθηματικής κατάκτησης του τίτλου μετά το 1-0 επί του Ηρακλή την 29η αγωνιστική, ανήμερα την Πρωτομαγιά!

Μερικά χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 1993 επανήλθε στον κάμπο. Έμεινε μόλις για 10 ματς με τελευταίο στις 31/10 στη Ριζούπολη. Έκλεισε τον κύκλο του με ήττα 2-0 από τον Απόλλωνα. Πέντε μέρες αργότερα, τα βρόντηξε και έφυγε επικαλούμενος «λόγους υγείας» αλλά στην ουσία είχε χάσει κάθε επαφή με τους παίκτες και με τον πρόεδρο Νίκο Παπανικολάου.

Μέχρι σήμερα παραμένει ο προπονητής με τους περισσότερους αγώνες στον πάγκο της Λάρισας σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας. Τον ακολουθούν ο Κρίστο Μπόνεφ με 93 αγώνες και ο Γιώργος Δώνης με 90.

Δείτε ένα βίντεο με την πορεία του Γιάτσεκ Γκμοχ στην Λάρισα όπως την διηγήθηκε ο ίδιος στην εκπομπή «Σπορ Ιστορίες» της ΕΡΤ: