Menu

Θρίλερ με τον θάνατο του Σιάηλου το 1963

Θρίλερ με τον θάνατο του Σιάηλου το 1963

Με ένα παράδοξο και συνάμα τραγικό τρόπο έφυγε από την ζωή το καλοκαίρι του 1963, στα 30 του μόλις χρόνια, ο Κύπριος επιθετικός των πρασίνων Παναγιώτης Σιάηλος, τρία χρόνια μετά την ανάδειξη του ως πρωταθλητής Ελλάδος με τον Παναθηναϊκό.

Στην Ελλάδα έμεινε μόλις ένα χρόνο και επέστρεψε στην αγαπημένη του Ανόρθωση για να συνεχίσει την καριέρα του για δύο ακόμη σεζόν. Το καλοκαίρι του 1962 μετά την κατάκτηση του νταμπλ με την ομάδα της Αμμοχώστου, πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την ενεργό δράση μόλις 29 χρόνων και να ασχοληθεί ένα διαφημιστικό γραφείο που ήδη είχε ανοίξει στην Κύπρο.

Τον Ιούλιο του 1963 ήρθε ξανά στην Αθήνα, συνοδεύοντας έναν νεαρό Κύπριο ποδοσφαιριστή ονόματι Μιχαλάκη Ορφανίδη για να δοκιμαστεί από τον Παναθηναϊκό. Ο 22χρονος Ορφανίδης νοίκιασε στο όνομα του ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας όπου διέμενε και ο Σιάηλος.

Το μοιραίο βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτης 24 Ιουλίου, οι δύο Κύπριοι νοίκιασαν αυτοκίνητο για την νυχτερινή τους βόλτα. Ο Σιάηλος είχε ήδη έρθει σε επαφή με τον Κώστα Λινοξυλάκη με τον οποίο διατηρούσε φιλική σχέση ακόμη και όταν επέστρεψε στην πατρίδα του το 1960.

Οι δύο Κύπριοι  με τον Λινοξυλάκη και δύο ακόμη φίλους του Έλληνα διεθνή άσου, αφού έφαγαν σε μια χασαποταβέρνα αποφάσισαν να πάνε σε ένα από τα δημοφιλέστερα νυχτερινά κέντρα της εποχής.  Στο μπουζουξίδικο του «Τζίμη του Χονδρού» στις Τζιτζιφιές. Στις 3 τα ξημερώματα ελαφρώς μεθυσμένοι έφυγαν και γύρισαν στο κέντρο της Αθήνας. Οι δύο Κύπριοι άφησαν τον Λινοξυλάκη και τους δύο φίλους του στα σπίτια τους και βρέθηκαν στην Ομόνοια όπου αποφάσισαν να συνεχίσουν την νυχτερινή τους έξοδο. Με οδηγό τον Σιάηλο ανέβηκαν την Σταδίου όπου στο δρόμο συνάντησαν μια κοπέλα ονόματι Μαίρη. Της πρότειναν να τους ακολουθήσει στην διασκέδαση τους και εκείνη δέχθηκε.

Ο Σιάηλος πρότεινε τότε στον Ορφανίδη να τον αφήσει μόνο του με την Μαίρη. Ο Ορφανίδης το δέχθηκε και τον αφού τον πήγαν στο ξενοδοχείο τους, ο Σιάηλος με την κοπέλα έφυγαν με προορισμό την οδό Συγγρού.

Η κατάθεση του Ορφανίδη

Όλα αυτά που έχουμε ήδη περιγράψει είναι όσα είχε καταθέσει ο Ορφανίδης στην αστυνομία στην έρευνα που ακολούθησε για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του Σιάηλου. Τα υπόλοιπα που θα διαβάσετε στη συνέχεια  προέρχονται από καταθέσεις άλλων αυτοπτών  μαρτύρων.

Ο Σιάηλος λοιπόν  και η Μαίρη που όπως αποδείχθηκε αργότερα ήταν τραγουδίστρια (λεγόταν Μαρία Χριστοφόρου, ετών 24 από το Περιστέρι) συνάντησαν στη διαδρομή τους, την φίλη και συνάδελφο της Μαίρης, την 42χρονη Παναγιώτα Κρίτσα που επιβιβάστηκε και εκείνη στο αυτοκίνητο και ξεκίνησαν με προορισμό το Φάληρο.

Γύρω στις 5 τα χαράματα και λίγο πριν το Δέλτα του Φαλήρου βγήκε εντελώς απρόσεχτα από το γκαράζ  του σταθμού των λεωφορείων που υπήρχε εκεί  ένας  οδηγός των ΚΤΕΛ χωρίς να κοιτάξει προς την κάθοδο της Συγγρού όπου ερχόταν με μεγάλη ταχύτητα το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Κύπριος.

Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη και  το λεωφορείο κυριολεκτικά διέλυσε το ΙΧ όπως μαρτυρούν φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν τότε στον Τύπο με συνέπεια να τραυματιστούν θανάσιμα ο Σιάηλος και οι δύο γυναίκες. Μεταφέρθηκαν σε κοντινή κλινική που απλά διαπιστώθηκε ο θάνατος  τους…

Τον πέρασαν για άλλον δύο φορές!

Ο Σιάηλος ερχόμενος στην Αθήνα με τον Ορφανίδη, δεν είχε δώσει τα στοιχεία του ούτε στο ξενοδοχείο ούτε στο γραφείο ενοικίασης του αυτοκινήτου. Έτσι αρχικά η αστυνομία θεώρησε ότι επρόκειτο για τον Ορφανίδη.  Συνειδητοποίησαν την αλήθεια μόνο όταν τον  βρήκαν να κοιμάται στο ξενοδοχείο και τους εξήγησε  το τι ακριβώς είχε συμβεί.

Λίγο νωρίτερα πάντως με βάση την πινακίδα του Ι.Χ  , η αστυνομία είχε θεωρήσει ως νεκρό ένα…αστυνομικό ο οποίος είχε προφανώς οικονομικά προβλήματα και είχε δώσει (παρανόμως)  το αυτοκίνητο του στο γραφείο προς ενοικίαση!

Θρίλερ με τον θάνατο του Σιάηλου το 1963

Ποιος ήταν

Ήρθε στην Ελλάδα, το  καλοκαίρι του 1959 ενώ ήταν 26 χρόνων και αγωνίστηκε σε μια και μοναδική  περίοδο κατακτώντας το πρωτάθλημα του 1960. Είχε ήδη αναδειχθεί τρεις φορές πρωταθλητής (1957,1958,1959) και μια κυπελλούχος με την Ανόρθωση (1959).

Επέστρεψε στην Κύπρο και το 1962 κατέκτησε το νταμπλ πετυχαίνοντας μάλιστα δύο γκολ στον τελικό του κυπέλλου όπου η Ανόρθωση επικράτησε του Ολυμπιακού Λευκωσίας με 5-2 στο παλαιό ΓΣΠ. Στην εθνική ομάδα της Κύπρου δεν πρόλαβε να παίξει καθώς το πρώτο επίσημο παιχνίδι των Κυπρίων δόθηκε τον Νοέμβριο του 1960.

Τρεις αγώνες στο πρωτάθλημα

Στη μοναδική του σεζόν στους πράσινους αγωνίστηκε μόλις σε τρεις επίσημους αγώνες, όλους για τους πρωτάθλημα. Έπαιξε στη πρεμιέρα της εθνικής κατηγορίας και στις δύο αναμετρήσεις με την Α.Ε. Νίκαιας.

Στην πρεμιέρα στις 25 Οκτωβρίου του 1959 στη κατάμεστη Λεωφόρο, ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει του Παναιγιάλειου με 2-1 με τον Σιάηλο να πετυχαίνει το δεύτερο γκολ στο ξεκίνημα της επανάληψης. Αγωνίστηκε και στη δεύτερη αγωνιστική στο Καραϊσκάκη όπου οι πράσινοι νίκησαν την Α.Ε. Νίκαιας με 1-0 με γκολ του Μίμη Δομάζου (το πρώτο του Στρατηγού στο πρωτάθλημα).

Τρίτη και τελευταία του συμμετοχή στις 28 Φεβρουαρίου του 1960 στον αγώνα του δεύτερου γύρου με την Νίκαια (πρόγονος του σημερινού Ιωνικού). Οι πράσινοι επικράτησαν με 6-1 με τον Σιάηλο να πετυχαίνει το τρίτο γκολ στο 38’. Σε μία εντελώς ανύποπτη στιγμή όμως στο 52’, κάτι πρέπει να είπε στον Ιταλό ρέφερι Τζουζέπε Αντάμι που προς γενική κατάπληξη τον απέβαλε. Αυτή ήταν και η τελευταία στιγμή ως παίκτης του Παναθηναϊκού.

Σιάηλος και όχι Σιάκλος

Το όνομα του μπέρδεψε αρκετές φορές τον ελληνικό Τύπο αλλά και την ίδια την αστυνομία που στο επίσημο πόρισμα για τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο του, τον ανέφερε ως Σιάκλο και όχι Σιάηλο όπως είναι το καν ονικό. Το η με το κ πλησιάζουν οπτικά το ένα το άλλο και αυτό είχε ως συνέπεια να δημιουργηθούν ουκ ολίγα μπερδέματα με το επίθετο του.