Menu

«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Η πρεμιέρα το 1975

«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Η πρεμιέρα το 1975

Ήταν Πέμπτη 5 Ιουνίου του 1975 όταν στις 21.30 έκανε πρεμιέρα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», ένα από τα πρώτα σίριαλ με τεράστια απήχηση στην Ελληνική τηλεόραση. Το αριστούργημα του Νίκου Καζαντζάκη είχαν φροντίσει να διασκευάσουν σε τηλεοπτικό σενάριο ο Νότης Περγιάλης και ο Γεράσιμος Σταύρου και να το σκηνοθετήσει ο Βασίλης Γεωργιάδης με την τηλεοπτική σκηνοθετική συνδρομή του Κώστα Λυχναρά.

Ο Σταύρου δυστυχώς έφυγε από την ζωή πριν προλάβει να δει την δουλειά του να προβάλλεται από την Ε.Ι.Ρ.Τ.

Η «Αστήρ ΤV» του Γιώργου Ράλλη ανέλαβε την παραγωγή των 50 επεισοδίων που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 19 Ιουνίου του 1976 την ίδια ώρα (21.30).

«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Η πρεμιέρα το 1975

Εκείνη την Πέμπτη, το τηλεοπτικό κοινό θα έβλεπε δύο πρεμιέρες. Εκτός από τον «Χριστό» στην Ε.Ι.Ρ.Τ θα έκανε την πρώτη του προβολή στην ΥΕΝΕΔ, το «Ενας Πυγμαλίων» με πρωταγωνιστή τον Άγγελο Αντωνόπουλο και την νεαρή τότε Τζοβάνα Φραγκούλη στο τηλεοπτικό της ντεμπούτο. Θα ξεκινούσε στις 20.45, ένα τέταρτο πριν ολοκληρωθεί το «βαρύ πυροβολικό» της εποχής, το περίφημο «Λούνα Παρκ» στην Ε.Ι.Ρ.Τ.

«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Η πρεμιέρα το 1975

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος με την Τζοβάνα Φραγκούλη και τον Δάνη Κατρανίδη σε χαρακτηριστικό απόσπασμα από μια σειρά που δυστυχώς δεν σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ.

Ενα χρόνο αργότερα η Ε.Ι.Ρ.Τ θα είχε γίνει ΕΡΤ όταν θα παιζόταν το τελευταίο επεισόδιο και εκείνη το βράδυ πρέπει να έγινε «μάχη» στα περισσότερα σπίτια που διέθεταν τηλεόραση.

Απέναντι στην δημοτικότητα του «Χριστού» η ΥΕΝΕΔ είχε επιστρατεύσει τον «Γιούργκεμαν».

Δείτε ένα επεισόδιο του «Χριστού» όπως διασώθηκε μερικά χρόνια αργότερα όταν συμπυκνώθηκαν τα 50 επεισόδια σε 18 και για καλή μας τύχη διασώθηκε από τους επιδρομείς της ΕΡΤ που για λόγους οικονομίας έσβηναν τον αρχειακό υλικό, γράφοντας το ένα σίριαλ πάνω στο άλλο. Για την ιστορία πάντως δεν διασώθηκε όλη η σειρά. Ένα μεγάλο της μέρος «καταστράφηκε» στις αρχές της δεκαετίας του 80 αλλά πάλι καλά που έμειναν αυτά τα 18 επεισόδια χάρις στην παρέμβαση του Βασίλη Γεωργιάδη.