Menu

Χο, χο… Ο Βρετανός ναζιστής Ουίλιαμς Τζόις και η εκτέλεσή του

Χο, χο… Ο Βρετανός ναζιστής Ουίλιαμς Τζόις και η εκτέλεσή του

Με το Αμβούργο – Λειψία επαναρχίζει η δράση στην Bundeliga. Ητοι, δύο πόλεις που βομβαρδίστηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην αντεπίθεση των Συμμάχων προς τη νίκη.

Πάνω από 150.000 νεκρούς μέτρησε το λιμάνι και 400.000 η Λειψία, ως επί το πλείστον άμαχοι…

Εκεί, στο Αμβούργο κι ενώ το Γ’ Ράιχ κατέρρεε από την επέλαση των Συμμάχων, μετέδωσε την τελευταία του εκπομπή ο «Λόρδος Χο-Χο», το παρατσούκλι που είχαν κολλήσει οι Βρετανοί στον διαβόητο Ουίλιαμς Τζόις. Ο «Λόρδος Χο-Χο» είχε διαφύγει στη Γερμανία από τον Σεπτέμβριο του 1939, οπότε η Βρετανία είχε κηρύξει τον πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

Καίτοι ο αρχηγός της Βρετανικής Ενωσης Φασιστών, Οσβαλντ Μόσλεϊ, είχε διακηρύξει τη νομιμοφροσύνη του προς την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης. το κόμμα του είχε σαφή φιλοχιτλερικό προσανατολισμό. Ο γεννημένος στη Νέα Υόρκη από Αγγλους γονείς Τζόις, έφθασε στη Γερμανία και εντάχθηκε στον προπαγανδιστικό μηχανισμό που είχε δημιουργήσει ο υπουργός Προπαγάνδας, Γιόσεφ Γκέμπελς. Σύντομα ανέλαβε τη δική του αγγλόφωνη προπαγανδιστική εκπομπή στο ραδιόφωνο. Σκοπός των εκπομπών ήταν διπλός: να «βομβαρδίζει» το βρετανικό κοινό με συνεχείς εκκλήσεις για τον τερματισμό του «αδελφοκτόνου ευρωπαϊκού πολέμου» και να προσελκύσει εθελοντές στα SS από τους αιχμάλωτους Βρετανούς στρατιώτες. Ο δεύτερος στόχος απέτυχε παταγωδώς αλλά οι εκπομπές του είχαν, παραδόξως, απήχηση, ειδικά στην αρχή μιας και η πλειονότητα της βρετανικής κοινής γνώμης το 1939 ήταν ξεκάθαρα κατά της εμπλοκής σε νέες πολεμικές περιπέτειες. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ χαρακτήρισε τις εκπομπές του Τζόις «γελοίες», απαντώντας στον τότε πρωθυπουργό Λόιντ Τζορτζ που είπε ότι «έχρηζαν μεγάλης προσοχής».

Στις 30 Απριλίου 1945, στο σχεδόν πλήρως κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς, Αμβούργο ο Τζόις μετέδωσε την τελευταία του εκπομπή, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη νίκη της πατρίδας του κατά του ναζισμού «άνευ σημασίας» και προφήτευσε το τέλος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Στη φωτό, ο Τζόις στα χέρια των…συμπατριωτών του καθώς, κυνηγημένος ως μετά το τέλος του πολέμου, προσπάθησε να φυγαδευτεί στη Δανία, χρησιμοποιώντας πλαστή ταυτότητα. Ωστόσο αναγνωρίστηκε, τυχαία κρυμμένος σε ένα στάβλο, από δύο Βρετανούς αξιωματικούς που τον πυροβόλησαν στα πόδια όταν προσπάθησε να διαφύγει. Μεταφέρθηκε στις στρατιωτικές φυλακές των Βρυξελλών όπου επέμεινε στην πίστη του στον ναζισμό και την απέχθειά του προς το καπιταλιστικό σύστημα. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1945 παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, καταδικάστηκε εις θάνατον δι’ απαγχονισμού και η ποινή του εκτελέστηκε στις 3 Ιανουαρίου 1946…


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 7/9/2017