Menu

Κι όμως, η Γιουνάιτεντ… χρωστάει (έναν τίτλο) στη Λίβερπουλ!

Κι όμως, η Γιουνάιτεντ… χρωστάει (έναν τίτλο) στη Λίβερπουλ!

Στο Μάντσεστερ αναμετρώνται… τρεις ομάδες, και όχι δύο.

Η Γιουνάιτεντ και η Σίτι στο γήπεδο, και φυσικά η Λίβερπουλ που περιμένει κάποια απώλεια της Σίτι για να στεφθεί πρωταθλήτρια Αγγλίας για πρώτη φορά ύστερα από 29 χρόνια. Ρυθμιστής του τίτλου η Γιουνάιτεντ, η οποία βέβαια μόνο αδιάφορη δεν είναι αφού πασχίζει για την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Υπάρχει ερώτημα και δεν είναι… αέναο: αν είσαι οπαδός της Γιουνάιτεντ, ποια μισείς, ποια απεχθάνεσαι πιο πολύ; Εννοείται τη Λίβερπουλ. H οποία Λίβερπουλ όμως έχει… χαρίσει ένα ολόκληρο πρωτάθλημα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ασχέτως βέβαια αν εντέλει δεν έγινε αποδεκτό… το δώρο…

Αρνήθηκε… το δώρο

Σεζόν 1994-95. Η Πρέμιερ Λιγκ κάνει τα πρώτα της βήματα και μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις είναι έτοιμη να ολοκληρωθεί: η Μπλάκμπερν είναι «αγκαλιά» με το πρώτο της πρωτάθλημα ύστερα από 84 χρόνια και δοκιμάζεται την τελευταία αγωνιστική στο «Ανφιλντ», με τον λατρευτό στο λιμάνι Κένι Νταλγκλίς στον πάγκο, με τη Γιουνάιτεντ να είναι 2 βαθμούς πίσω και να παίζει στο «Μπόλεϊν Ρόουντ» με τη Γουέστ Χαμ.

Οι «χάμερς» προηγήθηκαν στο 31’ με τον Μάικλ Χιουζ, ο ΜακΚλερ ισοφάρισε στο 52’, οι Αντι Κόουλ και Πολ Ινς είχαν δοκάρια ενώ με νίκη ο τίτλος θα πήγαινε στο «Ολντ Τράφορντ». Γιατί; Διότι, καίτοι αδιάφορη, η Λίβερπουλ του Ρόι Εβανς δεν… χαρίστηκε στους Ρόβερς και τους νίκησε με 2-1, με γκολ-φάουλ του Τζέιμι Ρέντναπ στο 90’, ενός παίκτη που ο Νταλγκλίς είχε πάει στη Λίβερπουλ το 1991! Το θρίλερ έχει στηθεί, απλώς η Γιουνάιτεντ ήταν απούσα και οι Ρόβερς, με ηγέτη τον Αλαν Σίρερ έκαναν τον γύρο του θριάμβου στο «Ανφιλντ»…

Δεν την «έριξε» ο Λόου

Οι αντιπαλότητες των δύο ομάδων του Μάντσεστερ και τη Λίβερπουλ, γνωστές. Η κόντρα ανάμεσα στις δύο πόλεις ανάγεται στο 1860 όταν υπεγράφη ο νόμος για την κατασκευή καναλιού που θα συνέδεε την πόλη με την ιρλανδική θάλασσα. Ενα κανάλι μήκους 36 μιλίων που άλλαξε μια για πάντα την οικονομία των δύο πόλεων και αναπόφευκτα τις ισορροπίες.

Οσο για την αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο ομάδες του Μάντσεστερ; Γνωστό, αφενός, ότι στην πόλη η Σίτι έχει περισσότερους οπαδούς, απλώς η Γιουνάιτεντ γιγαντώθηκε ως κλαμπ επί ημερών Φέργκιουσον. Αφετέρου υπάρχει ένας μεγάλος μύθος αναφορικά με τον υποβιβασμό της Γιουνάιτεντ, ύστερα από ήττα από τη Σίτι και από γκολ πρώην εμβληματικού της παίκτη, του Ντένις Λόου. Ο Σκωτσέζος έπαιξε για έντεκα σεζόν (1963-73) στη Γιουνάιτεντ κάνοντας μεγάλη καριέρα και αποφάσισε, όταν τον άφησαν ελεύθερο, να αγωνιστεί στη Σίτι όπου είχε παίξει και στα νιάτα του.

Την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 1973-74, με τη Γιουνάιτεντ κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού κι αντιμέτωπη με τη Σίτι, ο Λόου με τακουνάκι… έκλεισε το πρώην σπίτι του (1-0), σε γκολ που φυσικά δεν πανηγύρισε. Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένας μύθος, δεν ήταν το γκολ του Λόου που… έριξε τη Γιουνάιτεντ στη δεύτερη κατηγορία αφού την ίδια ώρα η Μπέρμιγχαμ νικούσε τη Νόριτς, άρα η ManUtd δεν είχε ελπίδα.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 24/4/2019