Menu

Πλανητάρχες… στα σπορ. Αμερικανοί πρόεδροι με έφεση στον αθλητισμό

Πλανητάρχες… στα σπορ. Αμερικανοί πρόεδροι με έφεση στον αθλητισμό

Πριν από 219 χρόνια, 14 Δεκεμβρίου, «έφυγε» από τη ζωή ο Τζορτζ Ουάσινγκτον, ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (1789-1797).

Ο… νυν, ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι ο 45ος στη σειρά, επιχειρηματίας και πρώην… τηλεστάρ. Ωστόσο τουλάχιστον δέκα εξ αυτών είχαν άριστη σχέση με τον αθλητισμό. Αρκετοί έπαιζαν γκολφ, μερικοί όμως καταπιάστηκαν με άλλα αθλήματα και μάλιστα με εξαιρετικές επιδόσεις.

Πρώτο… παράδειγμα ο Αβραάμ Λίνκολν (στην προεδρία από το 1981 έως τη δολοφονία του, το 1865) που συγκαταλεγόταν στους καλύτερους παλαιστές της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ με πολλές διακρίσεις αλλά και πρωταθλητής στην πολιτεία του το Ιλινόις. Ο δε Τίοντορ Ρούσβελτ (1901-09), πέμπτος ξάδερφος του μακροβιότερου Αμερικανού προέδρου, Φράνκλιν Ρούσβελτ (1933-45) οργάνωνε αγώνες πάλης και πυγμαχίας στον Λευκό Οίκο (!), μέχρι που τραυμάτισε το αριστερό του μάτι από γροθιά. Παράλληλα έκανε πεζοπορία, ως και σε βουνό των Αλπεων αναρριχήθηκε.

Ενας ακόμη… προπολεμικός αθλητής πρόεδρος ήταν ο Γούντροου Γουίλσον (1913-21, στη φωτό το 1916 κηρύσσει την έναρξης της σεζόν στο μπέιζμπολ) που επιδόθηκε σε πολλές παρτίδες γκολφ, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κάτοχος της θέσης, νωρίτερα διετέλεσε προπονητής της ομάδας ράγκμπι του Πανεπιστημίου Πρίνστον και αγαπούσε τόσο και την ποδηλασία που λέγεται ότι σε ένα από τα ταξίδια του στη Μεγάλη Βρετανία έκανε ποδήλατο για πάνω από 200 μίλια από το Γιορκ στο Λονδίνο!

Ο Κένεντι και ο Μπαράκ

Ο Τζον Κένεντι (1961-63) έπαιζε –αμερικάνικο, φυσικά) ποδόσφαιρο ως φοιτητής στο Χάρβαρντ, αλλά υπήρξε και δεινός ιστιοπλόος κατακτώντας αρκετούς τίτλους. Η εξαιρετική ικανότητά του στη θάλασσα αποδείχθηκε καίρια για την επιβίωσή του, όταν αναγκάστηκε να κολυμπήσει, μετά από βύθιση της τορπιλακάτου που επέβαινε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατάφερε να βγάλει στην ξηρά ένα τραυματία από το πλήρωμα, τραβώντας με τα δόντια του το κορδόνι από το σωσίβιό του.

Προκάτοχός του ήταν ο ήρωας του εν λόγω πολέμου, ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ (1953-61). Ο «Αϊκ» ενόσω ήταν δόκιμος στη στρατιωτική Ακαδημία του Γουέστ Πόιντ, έπαιζε κι αυτός ποδόσφαιρο, ίσως να είχε κάνει περισσότερα στο άθλημα, αν δεν έληγε άδοξα η ενασχόλησή του από τραυματισμό στο γόνατο μετά από τάκλιν. Και του άρεσε επίσης να παίζει γκολφ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα (2009-17) συμμετείχε στη σχολική ομάδα μπάσκετ που κατέκτησε το πρωτάθλημα της πολιτείας της Χαβάης Είναι παθιασμένος με το άθλημα τόσο που είχε πει κάποτε ότι μπορείς να καταλάβεις κάποιον, από τον τρόπο που παίζει μπάσκετ. Εχει δηλώσει βέβαια τον θαυμασμό του για τον «Greek Freak» Γιάννη Αντετοκούμπο.

Ο «ήρωας» Ρίγκαν

Και άλλοι πρόεδροι όμως ήταν γνωστοί για την αγάπη τους στα σπορ. Ο Τζέραλντ Φορντ (1974-77) έπαιζε και πολύ καλό γκολφ και πρωταγωνιστούσε στην ποδοσφαιρική ομάδα του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν κερδίζοντας πρωταθλήματα το 1932 και 1933. Του προτάθηκε να παίξει επαγγελματικά σε ομάδες, αλλά διάλεξε τη Νομική στο Γέιλ, όπου βοήθησε στην προπόνηση των ομάδων ποδοσφαίρου και πυγμαχίας.

Ο Ρόναλντ Ρίγκαν (1981-89), ως ηθοποιός, ενσάρκωσε δύο μεγάλα αστέρια του αμερικάνικου αθλητισμού: τον ποδοσφαιριστή Τζορτζ Γκιπ και τον αθλητή μπέιζμπολ Γκρόβερ Κλίβελαντ. Εκανε περιγραφές σε αθλητικούς αγώνες κι έπαιξε ενώ τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο των καλύτερων κολυμβητών διεθνώς. Συν ότι υπήρξε και ναυαγοσώστης σώζοντας 77 ανθρώπους σε επτά χρόνια (!).

Στη λίστα και οι Μπους. Ο –πατέρας- Τζορτζ (1989-93) που πέθανε πρόσφατα, έπαιζε μπέιζμπολ με την ομάδα του πανεπιστημίου Γιέιλ και πρωτοστάτησε με τη σχολή του σε δύο παγκόσμια πανεπιστημιακά τουρνουά. Ο –γιος- Τζορτζ (2001-09) ήταν οπαδός του μπέιζμπολ αλλά του άρεσε και η ποδηλασία βουνού και το τρέξιμο ενώ το 1993 συμμετείχε στο Μαραθώνιο του Χιούστον.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 14/12/2018