Menu

Πώς η «Νέα» κατήργησε τη «Δημοκρατία»

Πώς η «Νέα» κατήργησε τη «Δημοκρατία»

Δεν ήταν η πρώτη φορά. Μα ούτε και θα είναι η τελευταία. Σε ούτε 20 διακυβέρνησης η παΝΔημία εξελίσσεται σε κάτι που μόνο με τη σκοτεινή περίοδο της επταετίας μπορεί να συγκριθεί. Διότι μόνο όταν μια κυβέρνηση δεν λειτουργεί δημοκρατικά, μπαίνει σε τέτοιες συγκρίσεις.

Τι έλεγαν τα κόμμα της αντιπολίτευσης πριν από λίγο καιρό; Το λογικό: ότι δεν χρειάζεται να περάσουν αντιλαϊκά μέτρα εν μέσω πανδημίας, όταν ο λαός δεν μπορεί να αντιδράσει, να διαμαρτυρηθεί (αφού μένει σπίτι). Κι όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με βιασύνη που πλειστάκις ξένισε (αλλά κατόπιν αποδείχθηκε γιατί…) έφερνε άρον άρον νομοσχέδια, τροποποιήσεις, αλλαγές. Προς τι η βιασύνη; Σάμπως, με την από το 2019 διαμορφωμένη πολιτική κατάσταση και την ανυπαρξία της αντιπολίτευσης, δεν θα είναι πρώτο κόμμα και στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν;

Μέσα Μονόπλευρης Επικοινωνίας

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Μα, φυσικά, πρώτο πρώτο, τη διαβόητη λίστα Πέτσα. Ξέρετε, την ενίσχυση του Τύπου, προσοχή του Τύπου, του ολοένα και μαστιζόμενου αυτού χώρου, είχε αποφασιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ με κάνα 4άρι εκατ. ευρώ, ποσό που κατόπιν, Νοέμβριο του 2019, η ΝΔ αύξησε στα 7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο μόλις βγήκε στη φόρα η λίστα της μοιρασιάς και έπαιρνε ποσά ως και το εμετικό «Μακελειό», ανέκρουσε πρύμναν και, λίγο καιρό μετά, με το πρόσχημα (και όχι επιχείρημα) της πανδημίας του κορωνοϊού, έβγαλε από τον κρατικό κορβανά 20 εκατ. ευρώ και τα μοίρασε, όχι οριζόντια αλλά σε φίλους και γνωστούς. Από τον νονό του Μητσοτάκη (για το «Μωυσής») Θανάση Μαυρίδη ως ανύπαρκτα blogs, ούτε καν sites, συμφερόντων… Μένιου Φουρθιώτη.

Λίγο καιρό αργότερα το ψηφισμένο από την προηγούμενη κυβέρνηση νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, άλλαξε από τη ΝΔ: τους χαρίστηκε η ετήσια δόση 3,5 εκατ. ευρώ – κι όμως, προ ολίγου καιρού, αποδείχθηκε ότι μέσα στο 2020 τα ιδιωτικά κανάλια είχαν τη μικρότερη χασούρα στην ιστορία τους. Εφημερίδες κυκλοφορούσαν μοιράζοντας «δεκάρια» στην αξιολόγηση υπουργών, εκδότες έκαναν εκπομπές ρωτώντας τον πρωθυπουργό για τα ντολμαδάκια της αείμνηστης Μαρίκας ενώ τα σημαντικά με εμφανείς κυβερνητικές, όπως πρόσφατα με την περίπτωση Φουρθιώτη, χάνονταν. Κύριε Χρυσοχοΐδη, πέρασε ο καιρός κι ακόμη περιμένουμε απαντήσεις και πειστικές εξηγήσεις.

Τα ΜΜΕ εξελίχθηκαν, εν μέσω πανδημίας με τα 20 πετσομύρια της λίστας, σε Μέσα Μονόπλευρης Επικοινωνίας ενώ υπήρχε νόμος που μπορούσε να τα υποχρεώσει να μεταδώσουν δωρεάν (επανάληψις: ΔΩΡΕΑΝ) τα μηνύματα προς τον πολίτη για να προσέχει και να τηρεί τα μέτρα.

Υμνητές και αρνητές

Θα μου πείτε, τι να τα κάνουμε τα 20 ψωροεκατομμύρια; Να φτιάξουμε ΜΕΘ, φερ’ ειπείν. Όχι βέβαια, είναι «πεταμένα λεφτά» και δεν το λέμε εμείς. Η κυβέρνηση το είπε δια στόματος των μόνιμων εκπροσώπων Τύπου που διαθέτει, του εξής ενός, του Αρη Πορτοσάλτε. Τι κι πεθαίνουν περίπου 500 συνάνθρωποί μας κάθε εβδομάδα; Προς επίρρωση τούτου προχθές ο άλλοτε αρθρογράφο του Liberal, προσωπικός υμνητής του Μητσοτάκη και ορκισμένος στρατιώτης της κυβέρνησης, Σάκης Μουμτζής, έγραψε στην «Καθημερινή» ότι «ο Ελληνας φορολογούμενος πληρώνει για να μπορεί ο κάθε αντισυστημικός νεανίσκος να παρτάρει ελεύθερα στις πλατείες και στη συνέχεια να γεμίζουν οι ΜΕΘ. Πάρτι εμείς, ΜΕΘ εσείς!».

Οι τύποι έχουν απωλέσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα… Και το απέδειξαν με την τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Υγείας, η οποία προβλέπει το ακαταδίωκτο για τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Μια ρύθμιση έρχεται μετά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά με αφορμή τα δημοσιεύματα της «Δημοκρατίας» και τις αποκαλύψεις της εφημερίδας αναφορικά με τις κυβερνητικές πιέσεις που δέχονται οι επιστήμονες. Η κυβέρνηση θα απαντήσει, αν δεν το έπραξε λίγο, ότι το ακαταδίωκτο αφορά σε τυχόν αγωγές των λοιμωξιολόγων από αρνητές της πανδημίας – μα ποιος εισαγγελέας στον κόσμο θα ασκούσε τέτοια δίωξη;

«Νέα» χωρίς «Δημοκρατία»

Ένα δημοκρατικό πολίτευμα έχει συγκεκριμένες ελευθερίες αλλά και νόμους που υπερασπίζουν ακριβώς αυτές τις ελευθερίες. Σύμφωνοι, το dna αυτού του κόμματος (το έχουμε αναλύσει και σε παλιότερα άρθρα) δεν συνάδει με τη Δημοκρατία, από την ΕΡΕ προέρχεται άλλωστε και με στελέχη της «γεννήθηκε» το 1974. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να πορευθεί με βάση τις δημοκρατικές αξίες.

Μη πάτε μακριά: η δήθεν κρατικοποίηση της Πειραιώς έχει κοστίσει 2 δισ. ευρώ, το κράτος αγόρασε μετοχές στο εξαπλάσιο της αξίας της. Και όχι μόνο αυτό: η κυβέρνηση παρέχει πλέον ακαταδίωκτο και στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όχι μόνο για μετοχές τραπεζών που μπορεί να πουληθούν στο μέλλον σε πολύ χαμηλή τιμή, αλλά και όταν το δημόσιο υφίσταται ζημιά από τη μη άσκηση όλων των δικαιωμάτων του σε μια αύξηση κεφαλαίου. Ακαταδίωκτο εσείς, το ακαταλόγιστο η κυβέρνηση. Όπως και στο Ελληνικό. Το 2014 το τεχνικό επιμελητήριο Ελλάδας το 2014 εκτίμησε την αξία χώρου σε 3 δισ. ευρώ ενώ πουλήθηκε στον Σπύρο Λάτση έναντι 912 εκατ. δραχμών, ήτοι 92 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

ΠαΝΔημία

Και, με την πανδημία να τρέχει, η ΝΔ ως κυβέρνηση αποδείχθηκε ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση μετά το πρώτο κύμα, υιοθέτησε μέτρα από το εξωτερικό και ουσιαστικά έβαλε την αστυνομία να διαχειριστεί την κατάσταση θυμίζοντας τη δεκαετία του ’50 και το παρακράτος της Δεξιάς.

Δεν έκανε σχεδόν καμία ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας υγείας (να’ ναι καλά το ΠΑΣΟΚ που έφτιαξε το ΕΣΥ…) και, παράλληλα, τα τακίμιασε με την Εκκλησία (καθότι οι θρησκόληπτες και  εθνικίζουσες μάζες την έκαναν κυβέρνηση), υπουργοί και μέλη υπουργείων έβγαζαν selfies με τα πρώτα εμβόλια που ήρθαν στη χώρα και ο υπουργός Ανάπτυξης με ένα κουρελόκαρτο έδωσε άδεια στον εαυτό του για να κάνει βαφτίσια. Αξιος!

Η Νέα Δημοκρατία έβαλε ως προτεραιότητα, πάνω κι από την ίδια την ανθρώπινη ζωή ή το δημοκρατικό πολίτευμα, το πολιτικό της προφίλ. Και όποιος δεν το βλέπει είναι είτε κομματικό παπαγαλάκι, είτε επιεικώς αδαής.

ΥΓ. Επί δύο ημέρες ήταν σε περίοπτη θέση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε ένα σκυλάκι για του Μαξίμου. Είδηση που έπαιξε παραπάνω κι από τους νεκρούς συμπολίτες μας…


Δημοσιεύτηκε στο TheSocialist.gr στις 23/4/2021