Menu

Ισπανία – Μάλτα 12-1. Θαύμα ή… κάτι άλλο;

Ισπανία – Μάλτα 12-1. Θαύμα ή… κάτι άλλο;

Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1984, Σεβίλλη, 21 Δεκεμβρίου ’83. Η ημέρα που το διεθνές ποδόσφαιρο στιγματίστηκε εκ νέου ή μήπως τελικά ήταν, αν και έληξε… 12-1, ένα ματς καθαρό και η διαφορά δυναμικότητας αποτυπώθηκε και στο γήπεδο;

Η Ισπανία χρειαζόταν νίκη μεν, αλλά με 11 γκολ διαφορά κόντρα στη Μάλτα για να περάσει στην τελική φάση στη Γαλλία, εις βάρος της Ολλανδίας. Η «ρόχα» είχε 10 βαθμούς, 3 λιγότερους από την Ολλανδία μετά το 5-0 επί των «οράνιε» τέσσερις ημέρες νωρίτερα ενώ, εκείνη την εποχή, δεν ήταν απαραίτητο να διεξάγονται την ίδια μέρα και ώρα, παρά το βαθμολογικό ενδιαφέρον, οι τελευταίοι αγώνες των ομίλων. Δεν πίστευε, πριν το ματς, σχεδόν κανείς στην πρόκριση μιας και το ματς στη Βαλέτα είχε λήξει μεν με ισπανική νίκη, αλλά δύσκολα (με 3-2). «Δεν θα γυρίσω στη χώρα μου αν δεχθώ 11 γκολ», υπερθεμάτιζε ο εκλέκτορας της Μάλτας, Βίκτορ Σέρι ενώ η ομάδα του ομολόγου του, Μιγέλ Μουνιόθ, είχε να σημειώσει 4+ γκολ σε επίσημο ματς από ένα 7-1 επί της Κύπρου το 1970.

Συν τον κακό καιρό και το βρεγμένο τερέν του γηπέδου της Μπέτις, όλα έδειχναν μια νίκη γοήτρου και μόνο, καίτοι το ρόστερ ήταν από τα καλύτερα: από τους Καμάτσο και Σαντιγιάνα της Ρεάλ, Θουμπιθαρέτα, Γκοϊκοετσέα και Σαράμπια της Αθλέτικ Μπιλμπάο έως τους Βίκτορ Μουνιόθ (ο μετέπειτα προπονητής του Παναθηναϊκού), Γκαγέγο, Καράσκο της Μπάρτσα. Και απέναντί τους είχαν μία ομάδα αποτελούμενη από ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.

9 γκολ σε 38 λεπτά

Τίποτε δεν προδιέθετε για νίκη με 11 γκολ διαφορά, ακόμη κι όταν το ματς άρχισε καθώς μόλις στο 2’ ο Σενιόρ αστόχησε σε πέναλτι, ο Σαντιγιάνα άνοιξε το σκορ στο 15′, ωστόσο οι Μαλτέζοι ισοφάρισαν με τυχερό γκολ του Ντεμανουέλε στο 20’. Ο Σαντιγιάνα έκανε χατ-τρικ, το 3-1 της ανάπαυλας ήταν λίγο και η πρόκριση έδειχνε όνειρο μακρινό.

Φευ. Οι Ισπανοί κατόρθωσαν, από το 46’ και το τέρμα του Ρινκόν, έως το 84’ να σημειώσουν εννέα γκολ (!) και τους Μαλτέζους να μοιάζουν… ματιασμένοι (βλ. παρακάτω), έμοιαζαν να βρίσκονται τελείως εκτός αγώνα αλλά και εξαντλημένοι. Εξηγήσιμο μεν ελέω της ερασιτεχνικής υπόστασής τους, αλλά… Στο 12ο γκολ δε, ο Ισπανός σχολιαστής Χοσέ Ανχελ ντε λα Κάσα κραύγαζε «Σενιόρ, Σενιόρ, γκοοοοοοοοοοοοοολ του Σενιόρ» σε μία ιστορική περιγραφή που έπαιζε διαρκώς στις εκπομπές όλη τη δεκαετία του ’80. Η «ρόχα» έβαλε μάλιστα και 13ο τέρμα στο 89’ με τον Γκορδίγιο αλλά ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Οι καταγγελίες

Πριν και μετά το ματς από τους Μαλτέζους ειπώθηκαν διάφορα. Από το ότι χάθηκαν οι βαλίτσες τους στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης και ότι δεν υπήρχαν κλειδιά για να μπουν στο προπονητικό κέντρο, έως ότι οι Ισπανοί τους είχαν κλείσει ξενοδοχείο που προοριζόταν για… ημιδιαμονή παράνομων ζευγαριών (και δεν έκλεισαν μάτι από τις φωνές!). Κατόπιν, ότι στο ημίχρονο τους προσφέρθηκαν στα αποδυτήρια λεμόνια κομμένα στη μέση, σε ένα δίσκο, κάτι που θεωρητικά θα πρόσφερε έξτρα ενέργεια αλλά εμφανίστηκαν στη συνέχεια αφύσικα κουρασμένοι. «Ηταν σαν να είμαστε ναρκωμένοι. Να πηγαίνουμε έξω και να κοιμόμαστε» έλεγε ο Εμάνουελ Φάμπρι. Σε ολλανδικά ΜΜΕ γράφτηκε κατά κόρον ότι μόνο με χρηματισμό των Μαλτέζων εξηγούνταν η πτώση της απόδοσής τους στο β’ ημίχρονο ενώ εφημερίδες της χώρας φιλοξενούσαν το θέμα στις σελίδες των… εγκλημάτων.

Οι καταγγελίες υποχρέωσαν την UEFA να κάνει έρευνα η οποία όμως κατέληξε στο ότι έφταιγαν η κακή προετοιμασία των Μαλτέζων και τα ακατάλληλα γήπεδα στη Μάλτα που δεν τους επέτρεπαν σωστή εκγύμναση. Το 1996 διεθνείς της εποχής άφησαν υπόνοιες για ντόπινγκ των Ισπανών («βλέπαμε στα στόματά τους λευκά σάλια», υποστήριξαν).

Θεία δίκη;

Η Ισπανία ήταν το φαβορί του προκριματικού ομίλου και τελικά πέρασε υπό αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες. Στην τελική φάση του Euro 1984, όμως, έδειξε γιατί δεν ήταν τόσο απίθανο να νικήσει με 12-1 τη Μάλτα.

Εφτασε μέχρι τον τελικό, αποκλείοντας στη φάση των ομίλων την (πρωταθλήτρια Ευρώπης και φιναλίστ του Μουντιάλ) Δυτική Γερμανία, καθώς και τις Ρουμανία και Πορτογαλία, στα ημιτελικά πέρασε τη Δανία στα πέναλτι και «λύγισε» στον τελικό κόντρα στους διοργανωτές Γάλλους (2-0) των Πλατινί, Τιγκανά, Ζιρές και Φερναντέζ, με το τραγικό λάθος του Αρκονάδα στο φάουλ του Πλατινί. Σαν να τον είχε καταραστεί κάποιος…


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 26/3/2019