Menu

Κάποτε την έλεγαν Στεάουα… Πλέον FCSB!

Κάποτε την έλεγαν Στεάουα… Πλέον FCSB!

Λένε ότι καθιερώνεσαι ως μεγάλη ομάδα όταν κατακτήσεις διεθνές τρόπαιο. Η Στεάουα το έκανε, το 1986 με τον Χέλμουτ Ντουκαντάμ να αποκρούει τέσσερα πέναλτι παικτών της Μπαρτσελόνα και οι Καρπάθιοι ανέβηκαν στον ευρωπαϊκό θρόνο.

ΟΚ, Στεάουα θα είναι πάντα. Επίσημα όμως… όχι καθώς εδώ και μερικούς μήνες ονομάζεται επίσημα… FCSB, ονομασία που ενέκρινε και η ρουμάνικη Λίγκα. Η Στεάουα βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη (την οποία έχασε) με τον στρατό της χώρας, ο οποίος απαιτούσε 40 εκατ. ευρώ από τον σύλλογο (!) για να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο όνομα.

Η Στεάουα ιδρύθηκε στις 7 Ιουνίου 1947 από αξιωματούχους του τότε βασιλικού οίκου της Ρουμανίας και την άδεια ίδρυσής της εξέδωσε ο ίδιος ο αρχηγός του Βασιλικού Στρατού, Μιχαήλ Λασκάρ. Στις 30 Δεκεμβρίου 1947 με τη μετατροπή του Βασιλικού Στρατού σε Λαϊκό, έπειτα από την επικράτηση του κομμουνιστικού κόμματος, καθιερώθηκε ως σύμβολο της ομάδας το κόκκινο αστέρι σε κυανό φόντο και το κίτρινο χρώμα καταργήθηκε.

Στη συνέχεια, ο σύλλογος άλλαξε διάφορα ονόματα, όπως το CSCA (σ.σ. Κεντρικός Αθλητικός Σύλλογος Στρατού) και CCA (σ.σ. Κεντρικός Οίκος του Στρατού). Το 1961 καθιέρωσε το όνομα Στεάουα, το οποίο στα ρουμανικά σημαίνει «αστέρι». Τούτο, με τη σύνδεση με τον στρατό, διατηρήθηκε μέχρι το 1998, όταν το ποδοσφαιρικό τμήμα αποφάσισε να αποσχιστεί απ’ τα υπόλοιπα, αλλάζοντας παράλληλα όνομα (FC Steaua Bucureşti) και έγινε επαγγελματικό σωματείο με ιδιοκτήτη το Ρουμάνο επιχειρηματία Βιορέλ Παουνέσκου. Το 2013 και ύστερα από πολλές διοικητικές αλλαγές, ανέλαβε ο πασίγνωστος Τζίτζι Μπεκάλι και η μόνη σύνδεση που είχε με τον στρατό ήταν το στάδιο, το «Σταντιονούλ Στεάουα» (καθότι ιδιοκτησίας του υπουργείου Αμύνης).

Κοιτάζοντας λοιπόν τα ματς της πρεμιέρας των ομίλων του Europa League, μην απορείτε που δεν βλέπετε το «Στεάουα» αλλά το «FC FCSB» αφού μετονομάστηκε σε Fotbal Club Fotbal Club Steaua Bucuresti. Τούτο, απόρροια της κόντρας του Μπεκάλι με το υπουργείο καθώς με την προηγούμενη κυβέρνηση ο επιχειρηματίας είχε ανταλλάξει εκτάσεις (τύπου Βατοπεδίου, το σκάνδαλο) αλλά η αλλαγή στην πολιτική σκηνή προκάλεσε τη δίωξή του αλλά και τη φυλάκισή του για λίγο καιρό.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 14/9/2017