Menu

Νιγηρία – Καμερούν. 30 χρόνια χωρίς καμερουνέζικη νίκη

Νιγηρία – Καμερούν. 30 χρόνια χωρίς καμερουνέζικη νίκη

Νιγηρία και Καμερούν έχουν, μαζί, οκτώ από τα 31 τρόπαια: οι Καμερουνέζοι είναι οι κάτοχοι του τίτλου καθώς προ διετίας στην Γκαμπόν επέστρεψαν στα τρόπαια ύστερα από 15 χρόνια και έφτασαν τα πέντε, έναντι επτά της πολυνίκη Αιγύπτου, ενώ η Νιγηρία έχει τρία με τελευταίο το 2013 στη Νότιο Αφρική.

«Αδάμαστοι λέοντες» και «σούπερ αετοί» (σ.σ. τρελαίνομαι με τις εμπνεύσεις των παρατσουκλιών τους) έχουν συναντηθεί άλλες 16 φορές στην ιστορία τους, με τη Νιγηρία να υπερέχει με 8-5-3. Μάλιστα είναι αήττητη, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης, στα τελευταία οκτώ (6-2-0) με την τελευταία καμερουνέζικη νίκη να… ανάγεται στα προκριματικά του Μουντιάλ 1990 της Ιταλίας: 1-0 τον Αύγουστο του ’89 στη Γιαουντέ με γκολ του (μετέπειτα… ήρωα της χώρας στο τρομερό Παγκόσμιο Κύπελλο που έκανε) Φρανσουά Ομάμ Μπιγίκ, τότε παίκτη της Λαβάλ.

Εκ των 16 εν λόγω αγώνων, οι έξι ήταν στο πλαίσιο τελικής φάσης Copa Africa (εκ των οποίων οι τρεις στον τελικό!), αλλά εδώ υπάρχει απόλυτη ισορροπία: από δυο νίκες έκαστος, συν δύο ισοπαλίες.

Το Καμερούν πανηγύρισε τα πρώτα δύο, από τα συνολικά πέντε, τρόπαιά του επικρατώντας των Νιγηριανών στους τελικούς. Αρχικά το 1984 στην Ακτή Ελεφαντόδοντος (sic) με 3-1, με τον μόλις 20 ετών τότε, αείμνηστο και γνωστό μας, Ρασίντ Γεκινί να μπαίνει ως αλλαγή στο τέλος. Και, έπειτα, το 1988 στο Μαρόκο με 1-0 από τέρμα του Εμανουέλ Κουντέ με πέναλτι, παίκτη της Ρεμς τότε, για την ομάδα του Γάλλου Κλοντ Λερουά επί της αντίστοιχης του Ανατολικογερμανού Μάνφρεντ Χένερ.

Ηταν η τελευταία καμερουνέζικη νίκη στο τουρνουά, για το οποίο είχαν ανταμώσει όμως και στους ομίλους και είχαν έρθει 1-1 από τα γκολ των Ροζέ Μιλά και Σάμουελ Οκαράζι. Ηταν η μόνη τους παρελθούσα συνάντηση σε γκρουπ.

Το 1992, στη Σενεγάλη, η Νιγηρία πήρε λίγο από το… αίμα της πίσω με νίκη 2-1 στον μικρό τελικό του Ντακάρ με γκολ των Εκπο και Γεκινί, είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 85’ ο Μαμποάνγκ. Το 2000 ωστόσο το Καμερούν συνέχισε την… πελατειακή του σχέση με τη Νιγηρία στους τελικούς, κατακτώντας ενάντιά της το τρόπαιο και το 2000, ούσα μάλιστα συνδιοργανώτρια μαζί με την Γκάνα. Ο τελικός στο Λάγκος έληξε 2-2 (26’ Ετό, 31’ Μ’Μπομά / 45’ Τσούκβου, 47’ Οκότσα) και η ομάδα του Γάλλου Πιέρ Λασάντρ κατέκτησε το τρόπαιο με 4-3 στα πέναλτι ελέω της αστοχίας των (σταρ της εποχής) Νουάνκο Κανού και Βίκτορ Ικπέμπα για το σύνολο του Ολλανδού Γιο Μπονφέρε. Πρωταθλητής Αφρικής στέφθηκε τότε ο Ραϊμόν Καλά που είχε περάσει από την Παναχαϊκή και αγωνιζόταν στην Εξτρεμαδούρα.

Εσχατη, μέχρι απόψε, συνάντησή τους σε τελική φάση ήταν το 2004 στην Τυνησία, στα προημιτελικά. Με τέρματα των Οκότσα και Ουτάκα η Νιγηρία πέρασε με 2-1 (είχε ανοίξει το σκορ ο Σάμουελ Ετό), για να αποκλειστεί στα ημιτελικά από την οικοδέσποινα, στα πέναλτι και σε ματς που είχαν αγωνιστεί αρκετοί γνωστοί μας: Ζαν Μακούν, Τζόζεφ Ενακαρίρε και Ιφεάνι Ουντέζε.

Η Νιγηρία απώλεσε την πρωτιά στον όμιλό της μετά το 2-0 από τη Μαδαγασκάρη, όπου έπαιξε χωρίς 5-6 βασικούς από επιλογή του Γερμανού εκλέκτορα Γκέρνοτ Ρορ ενώ έχασε με τραυματισμό και τον captain Μίκελ. Το δε Καμερούν μετά το 2-0 επί της Γουινέας Μπισάου στην πρεμιέρα έφερε δύο «λευκές» ισοπαλίες με Γκάνα και Μπενίν, δείχνοντας δύστοκο στο γκολ.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 6/7/2019