Menu

Μάλι – Ακτή Ελεφαντοστού. Χωρίς νίκη, αλλά…

Μάλι - Ακτή Ελεφαντοστού. Χωρίς νίκη, αλλά…

Το Μάλι είναι από τις ομάδες της αφρικάνικης ηπείρου που ουδέποτε κατέκτησε το Κύπελλο Εθνών Αφρικής καίτοι είχε κάνει ορισμένα καλά τουρνουά, η δε Ακτή Ελεφαντοστού τα τελευταία 20-30 χρόνια που απέκτησε δυναμική, έφτασε τέσσερις φορές σε τελικό κατακτώντας το δις.

Οι δύο χώρες έχουν αναμετρηθεί άλλες 29 φορές με την υπεροχή των Ιβοριανών να είναι συντριπτική: 19-7-3 ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης. Επιμέρους, σε Copa Africa έχουν ανταμώσει τέσσερις φορές και το Μάλι δεν έχει νίκη: 0-1-3.

Το 1994 στην Τυνησία αναμετρήθηκαν στον μικρό τελικό, με την Ακτή Ελεφαντοστού να επικρατεί με 3-1. Το 2008 στην Γκάνα, για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, οι Ιβοριανοί νίκησαν 3-0 με τους Ντρογκμπά, Ζορό και Σανόγκο να αφήνουν πρόωρα εκτός το Μάλι.

Το 2012 έπαιξαν στον ημιτελικό, στην Γκαμπόν, με την Ακτή να προκρίνεται με 1-0 χάρη σε τέρμα του Ζερβινιό στο 45’ (αλλά να χάνει το τρόπαιο στα πέναλτι από τη Ζάμπια ελέω της αστοχίας του Ζερβινιό και του Κόλο Τουτέ) και, το 2015 στην Ισημερινή Γουινέα, έφεραν ισοπαλία 1-1 (και εκ νέου το Μάλι δεν πέρασε από τον όμιλο αλλά η Ακτή προκρίθηκε, κατακτώντας μάλιστα το τρόπαιο).

Το Μάλι του Μοχάμεντ Μαγκασουμπά πρώτευσε στον όμιλο παίζοντας εξαιρετικά, ακόμη και στη μόνη απώλειά του, το 1-1 με την Τυνησία και πέρασε για πρώτη φορά από το ’13 στα νοκ άουτ, οπότε είχε τερματίσει στην 3η θέση. Οι φορ Ντιαμπί της Σπόρτινγκ και Μαρεγκά της Πόρτο ξεκουράστηκαν στο 1-0 επί της Αγκόλας και επανέρχονται,

Η Ακτή Ελεφαντοστού υστέρησε από το Μαρόκο στον όμιλο ελέω της οριακής ήττας με 1-0 στο μεταξύ τους, κάτοχος του τροπαίου το ’15 αλλά το ’17 δεν πέρασε καν από τον όμιλο. Ξέσπασε με το 4-1 επί της Ναμίμπια στο τελευταίο, ο Ιμπραΐμ Καμαρά δείχνει διάθεση να διατηρήσει την τριπλέτα μπροστά των Κορνέ (Λιόν), Ζαχά (Κρίσταλ Πάλας) και Μπονί (Αλ Αραμπί).


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 8/7/2019