Menu

Γκάνα – Τυνησία. Την έχει πελάτισσα…

Γκάνα – Τυνησία. Την έχει πελάτισσα…

Η Γκάνα έχει κατακτήσει 4 φορές στο παρελθόν το τρόπαιο, τις δύο ως διοργανώτρια. Η Τυνησία μόνο μια, το 2004, επίσης ως διοργανώτρια. Σύγκρουση δύο διαφορετικών «σχολών» ποδοσφαίρου απόψε…

Η παράδοση τις φέρνει να έχουν αναμετρηθεί άλλες 16 φ0ρές, με τους Γκανέζους να υπερέχουν με 9-4-3 σε όλα. Εξ αυτών σε Copa Africa ήταν επτά, με την Γκάνα να μην έχει ήττα: 4-3-0 αλλά σε δύο από τις ισοπαλίες οι Γκανέζοι είχαν νικήσει στην παράταση: το 1965 στον τελικό και, μάλιστα, στην Τύνιδα (με 3-2) και το 2012 στον προημιτελικό (2-1 με γκολ του Αντρέ Αγιού στο 101’).

Η μόνη τους… καθαρή ισοπαλία ήταν στους ομίλους του 1963 στην Γκάνα, με 1-1. Σε ομίλους έπαιξαν άλλες τρεις φορές (1-0 το 1982, 2-1 το 1996 και 2-0 το 1998) ενώ υπάρχει στην… καταμέτρηση και ο ημιτελικός του 1978, στην Γκάνα, με 1-0 για τη διοργανώτρια και μετέπειτα νικήτρια του τουρνουά.

Η πρόκριση της Γκάνας του Τζέιμς Κουεσί Απιά από τον όμιλο δεν ήταν εύκολη, έφερε ισοπαλίες με Μπενίν και Καμερούν για να επιβληθεί, δύσκολα πάντως, 2-0 της Γουινέας Μπισάου. Θυμίζω ότι οι Γκανέζοι και στα έξι τελευταία τουρνουά ήταν στα ημιτελικά, με δύο παρουσίες σε τελικό και κανένα τρόπαιο, έχουν να το πάρουν μάλιστα από το μακρινό 1982. Νοκ άουτ ο μέσος Κρίστιαν Ατσού της Νιούκαστλ, εξέτισαν όμως ο στόπερ Τζόναθαν Μενσά των Κολόμπους Κρου και ο μέσος Τόμας Αγκιεπόνγκ της Χιμπέρνιαν.

Η Τυνησία ήταν μάλλον απογοητευτική στον όμιλο, έφερε ισοπαλίες με Αγκόλα, Μάλι αλλά και Μαυριτανία, δίχως να αφήσει υποσχέσεις. Δύστοκη επιθετικά η ομάδα του Αλέν Ζιρές που είναι όμως παρούσα για τρίτο σερί τουρνουά στα νοκ άουτ και για έβδομη στα τελευταία εννέα αλλά, μετά το τρόπαιο του 2004 (ως διοργανώτρια) σταματούσε στα προημιτελικά. Πρόβλημα με τον σταρ Γαχμπί Καζρί της Σεντ Ετιέν που έχασε τις τελευταίες προπονήσεις και είναι αμφίβολος για το αποψινό, όπως και ο μέσος Γιουσέφ Μσακνί της Εούπεν και ο χαφ Φερζιανί Σασί της Ζάμαλεκ.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 8/7/2019