Menu

Γεωγραφικές… ανωμαλίες στο ποδόσφαιρο!

Γεωγραφικές… ανωμαλίες στο ποδόσφαιρο!

Ως και τις αρχές της δεκαετίας του ’70, το Ισραήλ μετείχε στις ασιατικές διοργανώσεις και μάλιστα κατέκτησε το Asian Cup το 1964, χρονιά που το διοργάνωσε.

Εφτασε ως τον τελικό το 1956 και το 1960 και τερμάτισε τρίτο το 1968. Πλέον, ως γνωστόν, καθότι «ευρωπαϊκό μέλος», μετέχει στα προκριματικά του Euro και το Μουντιάλ ως «κομμάτι» της UEFA. Η αλλαγή είχε να κάνει βέβαια ελέω θρησκείας και μάλιστα κατόπιν αιτήματος, το 1973, του Κουβέιτ, μια πρόταση που πέρασε τότε με ψήφους 17-13…

Μάλιστα, στη λίστα των νικητών του Champions League Ασίας, μιας διοργάνωση που ξεκίνησε δειλά δειλά το 1967, υπάρχει και η… Μακάμπι Τελ Αβίβ, μιας και το Ισραήλ μετείχε διεθνώς, τότε, στην ασιατική ζώνη. Και μάλιστα πήρε τα τρία από τα πρώτα τέσσερα τρόπαια κι από το 1971… σιγή. Η διοργάνωση καταργήθηκε «ελλείψει ενδιαφέροντος», για να επανέλθει μόλις το 1985 και έκτοτε να αλλάξει πολλά συστήματα διεξαγωγής. Το τρέχον είναι με οκτώ ομίλους των τεσσάρων, φάση των «16» με διπλά ματς κλπ., με κατάληξη διπλά ματς στον τελικό.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο τελικός του 1971 ήταν ανάμεσα στην ιρανική Αλ Σορτά και την ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ, με έδρα την Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Και δεν έμελλε να ξεκινήσει ποτέ: οι Ισραηλινοί μπήκαν στο γήπεδο κρατώντας σημαίες του Ιράκ και της Παλαιστίνης και αρνήθηκα να προσέλθουν για να αγωνιστούν. Η Μακάμπι πήρε στα… χαρτιά με 2-0 το ματς (και, φυσικά, το τρόπαιο – φωτό).

Η περίπτωση του Ισραήλ που… άλλαξε ήπειρο στα 70s, και μετέχει αθλητικά στην ευρωπαϊκή καίτοι ασιατική χώρα, δεν είναι μοναδική. Για εμπορικούς λόγους, το 2006 η Αυστραλία είδε η πρότασή της για αλλαγή ηπείρου ποδοσφαιρικά να δικαιώνεται και «μετακόμισε», από την Ωκεανία, στην Ασία. Καλά τα δέκα γκολ στα Φίτζι και τα 15 στα Νησιά Σολομώντα αλλά αναζητούσε… ανταγωνισμό.

Μέλος της ασιατικής ζώνης ήταν για λίγο, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, και η Νέα Ζηλανδία ενώ το Καζακστάν, από τότε που κατέρρευσε η ΕΣΣΔ, μετείχε για δέκα χρόνια (1992-02) στις ασιατικές διοργανώσεις και εντάχθηκε στην UEFA το 2002

Μάλιστα προ διετίας η Νέα Ζηλανδία είχε ζητήσει από τη FIFA να διερευνήσει το ενδεχόμενο να… μετακομίσει σε ζώνη της Αμερικής, είτε της Βόρειας είναι της Νότιας αλλά το αίτημα έμεινε στα χαρτιά.

«Μετακόμιση» είχε κάνει και η Κινεζική Ταϊπέι, η εθνική ομάδα της Ταϊβάν που από το 1982 ως το 1989 πήγε σε αυτή της Ωκεανίας και κατόπιν γύρισε στην ασιατική.

Γεωγραφικές… ανωμαλίες έχουν λάβει χώρα όμως και αλλού.  Στο Copa America έχουν λάβει κατά καιρούς προσκλήσεις να μετάσχουν αρκετές ομάδες, με αρχή το 1993 το Μεξικό που πρωτοπροσκλήθηκε το 1993, η Κόστα Ρίκα, η Ονδούρα, οι ΗΠΑ και η Τζαμάικα. Κομμάτια να γίνει, αμερικάνικες ομάδες ήταν ωστόσο σε Copa America έχει μετάσχει και… ασιατική: το 1999 η Ιαπωνία, κατόπιν προσκλήσεως της CONMEBOL! Υπάρχει πάντως η σκέψη να «ενοποιηθεί» η ήπειρος σε ένα μεγάλο τουρνουά 24 ομάδων…

Προσκλήσεις υπήρξαν συχνά και στο Gold Cup, διοργάνωση της CONCACAF (Κεντρική, Βόρεια Αμερική και Καραϊβική). Η Βραζιλία αρίθμησε τρεις παρουσίες (φτάνοντας δις στον τελικό), η Κολομβία άλλες τόσες και από μια το Εκουαδόρ, το Περού ενώ στα… παράξενα, ευτράπελα (ό,τι προαιρείστε) είναι η παρουσία της Νότιας Κορέας το 2002 και της Νοτίου Αφρικής το 2005!

Και στη… μασωνική διάλεκτο θα βρείτε παραδείγματα, αλλά υπάρχει και κορυφαίο: Eurobasket έχει κατακτήσει… αφρικανική χώρα: η Αίγυπτος το 1949, διοργανώνοντας μάλιστα το τουρνουά στη θέση της ΕΣΣΔ η οποία είχε αρνηθεί τη διοργάνωση! Οι «φαραώ» δεν είναι οι μόνοι μη Ευρωπαίοι που μετείχαν σε Eurobasket. Μετείχε το Ιράν το 1959, ο Λίβανος το 1949 (στην Αίγυπτο, ελέω έλλειψης συμμετοχών) και το 1953 και η Συρία, επίσης το 1949.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 12/9/2018