Menu
Lo scudetto rubato. To κλεμμένο πρωτάθλημα (της Μπολόνια από την Τζένοα)

Lo scudetto rubato. To κλεμμένο πρωτάθλημα (της Μπολόνια από την Τζένοα)

Προπολεμικά, στην Ιταλία, οι μεγάλες δυνάμεις του ιταλικού ποδοσφαίρου ήταν η Τζένοα και η Προ Βερτσέλι, που κατέκτησαν τα πρώτα πρωταθλήματα.

Το 1925 στους τελικούς της Βόρειας Λίγκας μετείχαν η Τζένοα και η Μπολόνια, οι Γενοβέζοι έφυγαν νικητές με 2-1 από την Μπολόνια και ετοιμάζονταν για μία ακόμη… στέψη. Στη ρεβάνς η Μπολόνια προηγήθηκε με τον Μουτσιόλι, ο Σανταμαρία ισοφάρισε και στο 83’ ο Τζιουζέπε ντέλα Βάλε χάρισε στους «ροσομπλού» τη νίκη με το ίδιο σκορ. Τότε δεν υπήρχαν παρατάσεις ή πέναλτι και σε τέτοιες περιπτώσεις προβλεπόταν τρίτο ματς σε ουδέτερη έδρα: ορίστηκε το «Βιάλε Λομπάρντια» στο Μιλάνο, κατάμεστο από 20.000 κόσμου με οπαδούς και των δύο.

Εκεί η Τζένοα προηγήθηκε με διαφορά δύο γκολ, στο 55’ ο Μουτσιόλι… μάλλον μείωσε. Διότι άπαντες είδαν ότι η μπάλα κατέληξε κόρνερ, όπως και ο διαιτητής αλλά οι Μπολονέζοι του έδειχναν ότι η μπάλα κατέληξε εντός εστίας, ίσως από κλοτσιά παρευρισκόμενου φιλάθλου (σε ένα ασφυκτικά κατάμεστο γήπεδο). Η απόφαση ήλθε ύστερα από ώρα και μετά από πιέσεις παρευρισκόμενων μελανοχίτωνων, της παραστρατιωτικής οργάνωσης του φασιστικού κόμματος του Μπενίτο Μουσολίνι, αλλά και του… διαβόητου Λεάντρο Αρπινάτι, επιστήθιου φίλου και συνεργάτη του «Ντούτσε» και εμπνευστή της Serie A.

Ο ρέφερι Μάουρο κατακύρωσε το γκολ, το ματς συνεχίστηκε ύστερα από 15λεπτη διακοπή και ο διαιτητής είπε στον αρχηγό της Τζένοα, Ρέντζο ντε Βέκι, πως θα ενημερώσει την ομοσπονδία για το γκολ-φάντασμα και την εισβολή των οπαδών της Μπολόνια, άρα η Τζένοα θα το έπαιρνε στα… χαρτιά. Ο Σκιάβιο ισοφάρισε στο 87’ στο τελικό 2-2, η Τζένοα αρνήθηκε την παράταση, αποχώρησε και τα πάντα κρίθηκαν στα γραφεία της λίγκας. Αρχικώς η πρόκριση… χαρίστηκε στην Μπολόνια, στη Γένοβα ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, έγινε έφεση και ορίστηκε νέο μπαράζ, αυτή τη φορά στο Τορίνο. Εληξε 1-1 και διεκόπη ελέω πυροβολισμών (!) εκτός γηπέδου.

Πέρασαν σχεδόν δύο μήνες ώστε να οριστεί και τρίτο μπαράζ, στο Μιλάνο και χωρίς φιλάθλους, λέγεται πως οι Μπολονέζοι γνώριζαν από καιρό την ημερομηνία του αγώνα ενώ οι της Τζένοα ενημερώθηκαν μόλις… τρεις ημέρες πριν. Η Μπολόνια νίκησε 2-1, πήρε και τον τίτλο νικώντας στον τελικό την αδύναμη Αλμπα Ρόμα, αλλά η… λέζα έμεινε.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 29/10/2019