Menu

Το ποδόσφαιρο απέφυγε την… αμερικανοποίηση

Το ποδόσφαιρο απέφυγε την… αμερικανοποίηση

«Πήραμε το μάθημα μας», ήταν η -απολογητική- ανακοίνωση που εξέδωσε η JPMorgan, στον απόηχο της εκκωφαντικής κατάρρευσης του βραχύβιου, ως αποδείχθηκε, εγχειρήματος της European Super League, στο οποίο αναμείχθηκε ως χρηματοδότης με 4 δισ. ευρώ, υποσχόμενη 200 με 300 εκατ. ευρώ ως bonus… καλωσορίσματος σε κάθε ομάδα. Η ESL μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα, πρόλαβε να προκαλέσει μια τόσο μεγάλη κρίση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όση δεν είχε βιώσει εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, απειλώντας με αφανισμό την κορυφαία διασυλλογική του διοργάνωση: το Champions League. Και οι 12 «αποστάτριες» ομάδες δεν θα υποχωρούσαν, και θα αποχωρούσαν από το σχέδιο μία-μία, αν δεν ήταν η άμεση μαζική κατακραυγή από τους οπαδούς, οι κυβερνητικές πιέσεις, και η απειλή αποκλεισμού τους.

«Εκτιμήσαμε λάθος το πώς θα υποδεχόταν αυτήν την συμφωνία η ποδοσφαιρική κοινότητα και το πόσο θα επηρέαζε τους φίλους του ποδοσφαίρου στο μέλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τραπεζικού κολοσσού.

Το πρόσφατο φιάσκο δεν ήταν η πρώτη απόπειρα δημιουργίας μιας σχισματικής διοργάνωσης στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με την JPMorgan να έχει πρωτοστατήσει ως βασικός χρηματοδότης και σε παλιότερες προτάσεις δημιουργίας κλειστών κλαμπ των ελίτ ομάδων. Άλλωστε, ο Αμερικάνος δισεκατομμυριούχος και μεγαλομέτοχος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τζόελ Γκλέιζερ, ο οποίος επρόκειτο να γίνει αντιπρόεδρος της ESL με πρόεδρο τον Φλορεντίνο Πέρεθ της Ρεάλ Μαδρίτης, κάπως έτσι βρέθηκε να διασχίζει τον Ατλαντικό για να κάτσει στο τιμόνι μιας από τις ιστορικότερες ομάδες της ευρωπαϊκής ηπείρου: ο μέχρι πρότινος εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Εντ Γούντγουορντ ήταν τραπεζίτης της JPMorgan και υπεύθυνος του τμήματος εξαγορών και συγχωνεύσεων, και ουσιαστικά αυτός που «έστησε» το γιγάντιο deal του 2005 ανάμεσα στην ομάδα και στην οικογένεια Γκλέιζερ, με την τράπεζα να παρέχει την οικονομική στήριξη για την εξαγορά.

Συνολικά, οι 4 από τις 12 ομάδες που θα αποτελούσαν την νέα λίγκα, έχουν Αμερικανούς ιδιοκτήτες. Άλλωστε, η διοργάνωση επρόκειτο να δομηθεί κατά τα αμερικανικά πρότυπα όπως του μπέιζμπολ ή του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, όπου δεν υπάρχουν προβιβασμοί ή υποβιβασμοί και οι ιδιοκτήτες μπορούν να υπολογίζουν σε σταθερά ετήσια έσοδα. Αλλά απέτυχε, τουλάχιστον προς ώρας.


Δημοσιεύτηκε στη «Δημοκρατική Φωνή» στις 30/4/2021