Menu

Μόνο μια φορά κατέκτησε, η ίδια ομάδα, την κορυφή της Ευρώπης (σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ) την ίδια χρονιά!

Μόνο μια φορά κατέκτησε, η ίδια ομάδα, την κορυφή της Ευρώπης (σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ) την ίδια χρονιά!

Ανοιξη 1981. Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ αναδεικνύεται η Μακάμπι Τελ Αβίβ, 80-79 στον τελικό του Στρασβούργου επί της Μπολόνια.

Στο ποδόσφαιρο, το Κύπελλο Πρωταθλητριών κατέκτησε η Λίβερπουλ με το 1-0 επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο Παρίσι, ειρήσθω εν παρόδω το Κυπελλούχων είχε σηκώσει η, σοβιετική ακόμη τότε, Ντινάμο Τιφλίδας (2-1 την Καρλ Τζάις Ιένα στο Ντίσελντορφ) και το ΟΥΕΓΦΑ η Ιπσουϊτς (3-0 και 2-4 με την ΑΖ Αλκμααρ).

Προς τι η παράθεση των μπασκετικών και ποδοσφαιρικών… σεντονιών; Δύο τινά, προς σημείωση. Πρώτον, μόνο μια φορά στην ιστορία (σε εννέα περιπτώσεις) κατέληξαν και τα δύο τρόπαια σε ομάδες της ίδιας χώρας: το 2015 η Μπαρτσελόνα πήρε το Champions League και η Ρεάλ Μαδρίτης την Euroleague. Δεύτερον, μονάχα μια φορά στην κατακτήθηκαν τα τρόπαια από την ίδια ομάδα, την ίδια σεζόν!

ΟΚ, σύμφωνοι, μικρό το δείγμα και ίσως λίγο… παράδοξο. Δεν υπάρχει, φερ’ ειπείν, μπασκετική «έκδοση» της Τσέλσι, της Παρί, της Ατλέτικο, της Ιντερ και της Μάντσεστερ Γιουάιτεντ. Οπως και δεν υπάρχει ποδοσφαιρική, αντίστοιχα, αρκετών συλλόγων που μετέχουν ενίοτε σε Final 4.

Την άνοιξη του 2018 όμως τα κατάφερε η Ρεάλ Μαδρίτης, σηκώνοντας και τις δύο… κούπες: του Final 4 της Euroleague στο Βελιγράδι νικώντας 85-80 τη Φενερμπαχτσέ στον τελικό, και το Champions League με αντίπαλο τη Λίβερπουλ, 3-1 στο Κίεβο!

Παραλίγο άλλες… τέσσερις

Η «βασίλισσα» έφτασε μάλιστα κοντά κι άλλες τέσσερις φορές στο… μπασκετοποδοσφαιρικό νταμπλ.

  • 1957-58: η Ρεάλ κατακτά το τρίτο σερί Πρωταθλητριών αλλά στο μπάσκετ, που ήταν μακράν το μεγαλύτερο φαβορί, δεν κατεβαίνει στον ημιτελικό κόντρα στη σοβιετική Ρίγας ASK ύστερα από εντολή του Φράνκο, λόγω των διαφωνιών με τη μετασταλινική κυβέρνηση της ΕΣΣΔ.
  • 1961-62: ο Εουσέμπιο και η παρέα του Μπέλα Γκούτμαν της Μπενφίκα νικούν με 5-3 τη Ρεάλ στον τελικό του Αμστερνταμ, λίγο αφότου η μπασκετική Ρεάλ είχε ηττηθεί με 90-83 στον τελικό της Γενεύης από τη σοβιετική Ντινάμο Τιφλίδας.
  • 1963-64: η μπασκετική Ρεάλ κατακτά το πρώτο της Πρωταθλητριών στους διπλούς τελικούς ενάντια στην τσεχοσλοβάκικη Σπάρτακ Μπρνο, η ποδοσφαιρική όμως ηττάται με 3-1 στον τελικό από την Ιντερ του Ελένιο Ερέρα με 3-1 στη Βιέννη.
  • 2013-14: η Ρεάλ κατακτά το δέκατο Πρωταθλητριών, Champions League πια, με το 4-1 στην παράταση επί της Ατλέτικο στη Λισσαβώνα. Λίγο νωρίτερα η μπασκετική… έκδοση της «βασίλισσας», που είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό στα play offs, αποκλείει με το αλήστου μνήμης 100-62  την Μπαρτσελόνα (του Τσάβι Πασκουάλ!) στον ημιτελικό του Final 4 του Μιλάνο αλλά λυγίζει με 98-86 απέναντι στην εκπληκτική, τότε, Μακάμπι του Ντέιβιντ Μπλατ και των Ράις, Χίκμαν, Σμιθ και Σχορτσιανίτη.