Menu

Φλουμινένσε, η… απέθαντη

Φλουμινένσε, η… απέθαντη

Καίτοι η Κουριτίμπα, έδρα της Ατλέτικο Παραναένσε, απέχει 838 χλμ. από το Ρίο όπου… κατοικοεδρεύει η Φλουμινένσε, οι οπαδοί των δύο ομάδων είναι σε μεγάλη αντιπαλότητα από το 1996. Ο λόγος;

Η τότε, αδιάφορη στην τελευταία αγωνιστική, Παραναένσε ηττήθηκε υποδεχόμενη την Κρισιούμα με αποτέλεσμα η «Φλου» του (νυν «αυτοκράτορα» της Γκρέμιο!) Ρενάτο Γκαούσο να υποβιβαστεί, μαζί με την Μπραγκαντίνο.

Το ντέρμπι… γεννήθηκε αν και η Φλουμινένσε εντέλει δεν έπεσε στη β’. Η Λίγκα δέχθηκε τις κλασικές πιέσεις να μην πέσει ο εκ των λαοφιλέστερων συλλόγων στη χώρα και εντέλει αποφάσισε να μην υποβιβαστεί καμία και να αυξήσει των αριθμό των ομάδων του Brasileirao από 24 σε 26, με το επιχείρημα ότι υπήρχε υποψία (!) για χειραγωγημένους αγώνες στη σεζόν…

Στη Serie C

Γενικώς η ιστορία της Φλουμινένσε, εκτός από τίτλους και διακρίσεις, έχει και μια διαρκή αποφυγή υποβιβασμού… εκτός αγωνιστικών χώρων, μέχρι που εντέλει έγινε. Το 1997 από το Brasileirao υποβιβάστηκαν τέσσερις ομάδες, ανάμεσά τους και η «Φλου» που, στη Serie B του 1998, ένα… τρελό πρωτάθλημα πέντε ομίλων αλλά και ενός ενιαίου 24 ομάδων, κατόρθωσε να υποβιβαστεί στη Serie C, όπου υπήρχε ένα ακόμη δαιδαλώδες σύστημα διεξαγωγής.

Η καταρρακωμένη οικονομικά Φλουμινένσε πρώτευσε σε όμιλο οκτώ ομάδων, απέκλεισε σε νοκ άουτ ομάδες τύπου Μότο Κλαμπ και Αμερικάνο και βγήκε πρώτη στον τελικό, με καρέ ομάδων, όμιλο πανηγυρίζοντας την άνοδο στη β’ κατηγορία. Λάθος: στην πρώτη!

Πρωτάθλημα… 116 ομάδων

Τότε, το 2000, με την πρόφαση «νομικών θεμάτων και εκκρεμοτήτων» που είχαν προκύψει από το σύστημα υποβιβασμού της προηγούμενης χρονιάς, οι ομάδες απείχαν και μπροστά στο μπέρδεμα και στην απειλή να μη διεξαχθεί το Brasileirao, η λίγκα αποφάσισε να κάνει ένα… πανεθνικό πρωτάθλημα 116 (ναι, 116!) ομάδων, χωρισμένες σε τρία γκρουπ, και αυτές σε άλλα γκρουπ και γενικώς, όσο κι αν το μελετώ άκρη δεν έβγαλα. Σημαντικό ότι η Φλουμινένσε προσκλήθηκε στο πρώτο γκρουπ, ως «βαρύ» όνομα και με ρουσφετικό τρόπο.

Τούτο το… τραβεστί πρωτάθλημα ονομάστηκε «Copa João Havelange», είχε και νοκ άουτ μετά μέχρι και τελικούς για τον τίτλο και με κάποιον μαγικό τρόπο που ουδείς κατάλαβε, η «Φλου» τερμάτισε 10η επί συνόλου 116 ομάδων και φυσικά, πήρε το εισιτήριο για το επόμενο Brasileirao, 28 ομάδων (μόλις!).

Τίτλος και υποβιβασμός

Η Φλουμινένσε… ηρέμησε για μερικά χρόνια, έως το 2009 που ήταν ουραγός με τη λήξη του α’ γύρου και, βάσει μιας μαθηματικής φόρμουλας, είχε μόλις 2% πιθανότητες για να σωθεί. Οχι μόνο, όταν ο Αλεξέι Στίβαλ «Κούκα» άφησε τα πιτσιρίκια στον πάγκο αποκτώντας έμπειρους παίκτες, σώθηκε αλλά έφτασε και στον τελικό του Sudamericana το 2009, χάνοντάς τον από την εκουαδοριανή LDU και, την επόμενη χρονιά πήρε το πρώτο της πρωτάθλημα από το 1984!

Το επανέλαβε το ’12, το ’13 όμως… υποβιβάστηκε αλλά εντέλει δεν έπεσε κατηγορία επειδή αφαιρέθηκαν βαθμοί από την Πορτουγκέζα (για για αντικανονική συμμετοχή παίκτη της!). Αθάνατη…


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 26/11/2018