Menu

Και τώρα… τι; Brexit και Premier League

Και τώρα… τι; Brexit και Premier League

Το Brexit, αν δεν συμβεί… ξανά, μανά κάτι, είναι οριστικό και θα αποκτήσει επίσημο χαρακτήρα την 31η Ιανουαρίου.

Κι από τη στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία θα είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, πιο εύκολα βέβαια από άλλες χώρες μιας και ουδέποτε μπήκε στο κοινό νόμισμα, τότε νομοτελειακά θα επηρεαστούν και οι εργασιακές σχέσεις μη Βρετανών, άρα και… το ποδόσφαιρο.

Η Premier League των 65 διαφορετικών εθνικοτήτων είναι, σήμερα, το πιο πολυπολιτισμικό πρωτάθλημα, αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τόσα εισπράττει από όλα τα τηλεοπτικά, παγκοσμίως. Το Brexit, κακά τα ψέματα, απειλεί να καταστρέψει ό,τι με κόπο έχτιζαν οι Αγγλοι εδώ και 27 χρόνια, με τη δημιουργία της «προνομιούχου» κατηγορίας.

Πρώτη συνέπεια βέβαια, ότι οι λεγόμενοι «κοινοτικοί» ποδοσφαιριστές, στους οποίους εν πολλοίς στήριξε την ανάπτυξή της, θα θεωρούνται -κι αυτοί- ξένοι. Ετερη, ότι για την απόκτηση παικτών που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα υπάρχουν περιορισμοί και προϋποθέσεις, ανάλογες με αυτές που ισχύουν σήμερα για ποδοσφαιριστές από π.χ. την Αφρική. Κριτήρια όπως με το ranking της χώρας προέλευσης του παίκτη στην κατάταξη της FIFA αλλά κι ένας μίνιμουμ αριθμός συμμετοχών του στην εθνική του ομάδα.

Πρόχειρο παράδειγμα; Ο MVP του «θαύματος» του Λέστερ με την κατάκτηση του τίτλου το ’16 ήταν ο Ενκολό Καντέ, Γάλλος χωρίς ούτε μια διεθνή συμμετοχή τότε. Με την Αγγλία εκτός ΕΕ, ο Καντέ δεν θα είχε ποτέ αγωνιστεί στη Λέστερ.

Βεβαίως, η αγγλική ομοσπονδία προετοιμάζεται εδώ και καιρό για έναν κανονισμό, ένα point system που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2021 και θα είναι προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα. Αλλά είναι άγνωστο ακόμη τι, ακριβώς, θα προβλέπει. Η «Daily Telegraph», υπέρμαχος του Brexit, υποστήριξε ότι οι έξι πλουσιότεροι σύλλογοι της Premier League (Λίβερπουλ, Σίτι, Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τότεναμ, Αρσεναλ και Τσέλσι) θα αποκτήσουν τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους με το νέο σύστημα μοριοδότησης για τη χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας σε αλλοδαπούς.

Α, και το κορυφαίο; Αν είσαι πολίτης της ΕΕ και έχεις καταδικαστεί ή σου έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης ή ακόμη κι εάν είναι με αναστολή, απαγορεύεται να εισέλθεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνεπώς, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο που έχει φάει ποινή για φορολογικά, δεν θα μπορούσε να παίξει επί αγγλικού εδάφους με οποιαδήποτε ομάδα.


Δημοσιεύτηκε στο «Επί παντός» της «Sportday» στις 14/12/2019