Menu

Tο Euro, το Copa America και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Περί κορωνοϊού και ποδοσφαιρικών αναβολών

Tο Euro, το Copa America και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Περί κορωνοϊού και ποδοσφαιρικών αναβολών

Ασυζητητί, όταν υφίσταται ζήτημα υγείας, όλα (μα όλα) τα άλλα πάνε περίπατο, δίχως καμία άλλη ένσταση ή κουβέντα. Καμία.

Πολλώ δε μάλλον όταν έχουμε φτάσει εν έτει 2020 σε μια πανδημία που είχε από την ισπανική γρίπη να γνωρίσει ο πλανήτης. Ο κορονωϊός (ή όπως, τέλος πάντων, γράφεται ορθώς στα ελληνικά) δεν είναι παίξε – γέλασε και τούτο, δυστυχώς, το βιώνει με εκατόμβη νεκρών η Ιταλία. Άργησε πολύ να αντιδράσει και έκτοτε γίνονται σπασμωδικές κινήσεις.

Δεν είμαι, προφανώς, σε θέση να γνωρίζω ως πού θα φτάσει η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας. Τρέμω στη σκέψη να γίνουμε νέα Ιταλία, φοβάμαι την ώρα που θα μάθουμε ότι τα κρούσματα έφτασαν σε τετραψήφιο, ίσως ότι πήραμε (σχετικώς αυστηρά) μέτρα εγκαίρως να συμβάλει στο να τη… γλιτώσουμε, όσο γίνεται.

Και, κυρίως, εύχομαι να μη πληρώσουμε τη λογική του «Ελληνάρα» με τον κλασικό του ωχαδερφισμό, που δε νοιάζεται. Δείτε σχετικά, τούτο, ως ένα μικρό παράδειγμα μιας μεγάλης λογικής, η οποία κακώς, κάκιστα υφίσταται. Αθάνατη Ελλάδα…


Στα… δικά μας, ποδοσφαιρικά κυρίως, αποδείχθηκε εκ νέου αφενός ότι κυριαρχεί το χρήμα, αφετέρου ότι λάθος άνθρωποι βρίσκονται στις λάθος θέσεις. Γενικότερα επί του αθλητισμού, δύο παραδείγματα. Πρώτον, η Euroleague που έφτασε τελευταία στιγμή να κάνει το προφανές, το αυτονόητο: να αναβάλει τους αγώνες επ’ αόριστον. Εδώ είχε ορίσει, ντε και καλά, το Αρμάνι – Ολυμπιακός στο Μιλάνο, στο κέντρο του ιταλικού κορονοϊού, κατόπιν το πήγε στο Βερολίνο και όταν οδηγήθηκε σε αναβολή, η αποστολή του Ολυμπιακού πετούσε για Γερμανία!

Άλλη απαράδεκτη η ΚΟΕ. Η γυναικεία ομάδα πόλο της Βουλιαγμένης δεν κατέβηκε στον προγραμματισμένο για την Πέμπτη αγώνα της με τον Εθνικό για να μη να ρισκάρει την υγεία των αθλητριών και όλων των εμπλεκόμενων στον αγώνα ενώ η ομοσπονδία είχε αναβάλλει όλους τους αγώνες των… ατομικών αγωνισμάτων της, όχι όμως και των ομαδικών! Αθάνατη Ελλάδα…

Βιώνουμε, αν δεν το έχετε κατανοήσει, πρωτοφανείς καταστάσεις παγκοσμίως, που δεν έχουν προηγούμενο, κυρίως αντιμετώπισης. Και εννοείται πως ό,τι θεωρούσαμε ως δεδομένο, δεν είναι. Ακόμη ακόμη ότι οι χρονιές του Μουντιάλ και του Euro δεν αλλάζουν. Σύμφωνα με την πάντα έγκυρη γαλλική «Equipe» λοιπόν, η UEFA οργανώνει τηλεδιάσκεψη για την προσεχή την Τρίτη 17/3 (με το πάσο της…) και με στόχο το Euro 2020 να αναβληθεί και να διεξαχθεί το 2021.

Προσωπική γνώμη, είμαι βέβαιος για την αναβολή του (άλλωστε θα διοργανωνόταν σε κάμποσες πόλεις, οι μισές εκ των οποίων έχουν κρούσματα κορονοϊού!), δεν είμαι βέβαιος όμως ότι θα οριστεί το 2021 και όχι μέσα στο 2020. Υπάρχει και το φθινόπωρο. Κι αν είστε έτοιμοι να πείτε «μα, τα πρωταθλήματα», αφενός τα ίδια θα γίνουν και με το –χειμερινό- Μουντιάλ το 2022 στο Κατάρ, αφετέρου… ποια πρωταθλήματα;

Το Euro επρόκειτο να ξεκινήσει 12 Ιουνίου και να ολοκληρωθεί στις 12 Ιουλίου. Ο τελικός του Champions League έχει οριστεί για τις 30 Μαΐου, στην Κωνσταντινούπολη. Με δεδομένο ότι τόσο το Champions League, όσο και το Europa League, διακόπτονται από την επόμενη εβδομάδα, και πιθανώς να καθυστερήσουν, και με δεδομένο ότι ο Μάρτης θα βγει χωρίς πρωταθλήματα κι από Απρίλη… βλέπουμε, ζήσε μαύρε μου να φας τον Μάη τριφύλλι.

Στην Ιταλία έχει ανοίξει κουβέντα, όταν συνέλθει, να γίνουν play offs και play outs να τελειώνει γρήγορα το πράμα. Αλλού, δεν το συζητούν καν. Ημερομηνίες όμως, σε ένα ετησίως «σφιχτό» ποδοσφαιρικό πρόγραμμα, δεν υπάρχουν.

Και κάτι που ουδείς έχει σκεφτεί. Ακριβώς τις ίδιες ημερομηνίες, 12 Ιουνίου με 12 Ιουλίου, Κολομβία και Αργεντινή θα φιλοξενήσουν το Copa America. Αν τα πρωταθλήματα τραβήξουν εις μάκρος και το Euro αναβληθεί, δεν θα συμπαρασυρθεί και η latin διοργάνωση, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν θέματα κορονοϊού στη νότια Αμερική; Ρητορικό το ερώτημα.

Επίσης, δεν αποκλείεται οι επόμενες φάσεις, προημιτελικά και ημιτελικά, σε Champions και Europa League, να διεξαχθούν σε… ουδέτερα γήπεδα, ως μονά ματς. Ετσι ώστε να συμπτυχθεί το πρόγραμμα. Και, μιας και έχω καλή μνήμη, έχει ξαναγίνει…


Φοβούμαι όμως ότι η φετινή αγωνιστική σεζόν θα τραβήξει σε τόσο μάκρος που θα επηρεάσει και το… μετά. Ισως δούμε πρωταθλήματα να ολοκληρώνονται ντάλα καλοκαίρι, άρα η νέα περίοδος πώς θα διεξαχθεί; Μην αποκλείετε λοιπόν, τίποτε. Το ποδόσφαιρο, ειδικά, θα μπει σε μια νέα, άγνωστη εποχή με εξίσου άγνωστα αποτελέσματα.

Η UEFA, βεβαίως, έχει την ευθύνη μόνο των δικών της διοργανώσεων και συνεργάζεται με τις χώρες για τη διεξαγωγή τους. Δεν μπορεί, με το «έτσι θέλω», να διακόψει τα πρωταθλήματα σε ολόκληρη την ήπειρο. Εξ ου και κάθε χώρα, λειτουργεί κατά το δοκούν και τούτο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει το ποδόσφαιρο. Επί παραδείγματι οι Γάλλοι ανακοίνωσαν ότι τα ματς θα γίνουν κανονικά και άλλαξαν ρότα (η αναβολή είναι πιθανή), οι Γερμανοί όρισαν όλα τα παιχνίδια κεκλεισμένων και οι Αγγλοι με κόσμο, μέχρι να εμφανιστεί ο Μικελ Αρτέτα με κορονοϊό, ώστε να μπουν στο τριπάκι για άλλες αποφάσεις.