Menu

1966. Ο ΟΦΗ και ο… Μητσοτάκης

1966. Ο ΟΦΗ και ο… Μητσοτάκης

Άνοιξη 1966. Το Ηράκλειο και όλη η Κρήτη βρίσκεται στο πλευρό της ομάδας του ΟΦΗ που για πρώτη φορά στην ιστορία του πλάθει όνειρα για την πολυπόθητη άνοδο στην Α’ Εθνική κατηγορία.

Ο ΟΦΗ με ξέφρενη πορεία κατακτά τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος το πρωτάθλημα του πρώτου ομίλου της Β’ Εθνικής (με μία μόνο ήττα στις 27 πρώτες αγωνιστικές) και ετοιμάζεται για την τελική φάση. Προβλεπόταν τότε ότι οι τρεις πρωταθλητές των ισάριθμων ομίλων της Β’ Εθνικής θα έπαιρναν μέρος σε ένα μίνι-πρωτάθλημα έξι αγώνων στη συνέχεια σε ουδέτερες έδρες και οι δύο από τις τρεις θα έπαιρναν το εισιτήριο της ανόδου.

1966. Ο ΟΦΗ και ο… Μητσοτάκης

Η καταπληκτική πορεία και η δια περιπάτου κατάκτηση του πρώτου πανελλήνιου τίτλου από Κρητική ομάδα, έχουν δημιουργήσει ένα απίστευτο κλίμα ενθουσιασμού αλλά και συσπείρωσης όλων των Κρητών στην προσπάθεια της ομάδας του ΟΦΗ.

Πρωταθλήτριες ομάδες στους άλλους δύο ομίλους ήταν ο Βύζας Μεγάρων και η Βέροια.

Πρώτα βιολιά στην καταπληκτική πορεία ο Ιεραπετρίτης Πέτρος Βουζουνεράκης, ο δανεικός από τον Απόλλωνα Τάκης Τακτικός, ο επίσης δανεικός από τον Ολυμπιακό Παναγιώτης Μπαρμπαλιάς και ο ηγέτης Γιώργος Στρατάκης.

Όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρχαν και κάποιοι που απορούσαν με αυτόν τον ποδοσφαιρικό παροξυσμό και δεν μπορούσαν να δουν το ζήτημα με την ευρύτερη προέκταση του. Δεν ήταν  άλλωστε ένα απλό ποδοσφαιρικό γεγονός η άνοδος του ΟΦΗ στην Α’ Εθνική…

Στη κατηγορία αυτή ανήκε και ο τότε Υπουργός Συντονισμού Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην κυβέρνηση των αποστατών  του Στέφανου Στεφανόπουλου. Δεν είχε καμία σχέση με τον Αθλητισμό, όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτικών σε όλες τις εποχές…

Εκείνες τις ημέρες συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού Γιώργο Ανδριανόπουλο, τον δεύτερο ηλιακά αδελφό της θρυλικής πεντάδας των Ανδριανόπουλων. Τεράστια προσωπικότητα  ο Γιώργος Ανδριανόπουλος είχε πολυσχιδή δράση. Εκτός από ποδοσφαιριστής είχε κάνει και πολιτική καριέρα έχοντας διατελέσει Δήμαρχος Πειραιά αλλά και Υπουργός Ναυτιλίας.

Σε κάποια στιγμή της συζήτησης ο Μητσοτάκης είπε στον Ανδριανόπουλο:

«Τι φοβερό είναι αυτό με τους Κρητικούς. Δεν ενδιαφέρονται ούτε για την κατάσταση των λιμανιών τους, ούτε για το λάδι, ούτε για την σουλτανίνα. Ένα μόνο τους ενδιαφέρει: Πως θα ανέβει ο ΟΦΗ στην Α’ Εθνική κατηγορία!». Ο Ανδριανόπουλος αρκέστηκε να χαμογελάσει. Τι θα μπορούσε να πει άλλωστε στον αδαή περί των αθλητικών, συνομιλητή του…

1966. Ο ΟΦΗ και ο… Μητσοτάκης

O ΟΦΗ τελικά δεν τα κατάφερε. Πάρα την εκπληκτική συμπαράσταση των Κρητικών φιλάθλων έμεινε τρίτος. Όπως φαίνεται και από τα δημοσιεύματα της εποχής, 20000 φίλοι της ομάδας κατέκλυσαν τα γήπεδα της Λεωφόρου και της Νέας Φιλαδέλφειας όπου τυπικά ήταν γηπεδούχος ο ΟΦΗ.

1966. Ο ΟΦΗ και ο… Μητσοτάκης

Για την ιστορία ο ΟΦΗ έχασε στη Λεωφόρο από την Βέροια με 2-0, αναδείχθηκε ισόπαλος 2-2 του Βύζαντα στη Νέα Φιλαδέλφεια, έχασε 1-0 από την Βέροια στην Κατερίνη και δεν χρειάστηκε καν να παίξει δεύτερο ματς με την ομάδα των Μεγάρων καθώς όλα είχαν ήδη κριθεί.

1966. Ο ΟΦΗ και ο… Μητσοτάκης

Ότι δεν κατάφερε τότε, το 1966, το πέτυχε δύο χρόνια αργότερα το 1968 μετά από συγκλονιστική μάχη  τριών αγώνων μπαράζ με τον Πανελευσινιακό….

ΥΓ. Στην κεντρική φωτογραφία, ο Μητσοτάκης τον Ιούλιο του 1966 (την εποχή των αγώνων του ΟΦΗ) σε επίσκεψη του στον Πόρο συνοδευόμενος από την κόρη του Ντόρα.