Menu

Σενεγάλη – Μπενίν. 13 ματς, μηδέν νίκες και είναι στα προημιτελικά!

Σενεγάλη – Μπενίν. 13 ματς, μηδέν νίκες και είναι στα προημιτελικά!

Η Σενεγάλη είναι λοιπόν από τα… παράδοξα της ηπείρου καθώς, αν και αποτελεί «όνομα» ποδοσφαιρικά, σε 14 συμμετοχές ουδέποτε κατόρθωσε να κατακτήσει το τρόπαιο με κορυφαία της στιγμή, τον τελικό του 2002 στο Μάλι, χάνοντας στα πέναλτι από το Καμερούν. Η ομάδα του Αλιού Σισέ αντιμετωπίζει το Μπενίν του Μισέλ Ντισουέρ, που έχει κάνει απόλυτα… τρελό στο Copa Africa, συνολικά όχι μόνο στο φετινό.

Το Μπενίν, λοιπόν, μετέχει φέτος για τέταρτη φορά σε τελικό φάση AFCON (σ.σ. African Cup of Nations) και για πρώτη φορά όχι μόνο κατόρθωσε να πάρει την πρόκριση από τον όμιλο αλλά και να βρεθεί στην οκτάδα. Συνολικά οι «σκίουροι» όμως, επί συνόλου (μαζί με τους τέσσερις φετινούς) 13 αγώνων, δεν έχει πανηγυρίσει… ούτε μια νίκη! Αδιανόητο; Κι όμως…

Στη φετινή διοργάνωση της Αιγύπτου το Μπενίν έφερε τρεις ισοπαλίες σε ισάριθμα ματς στον όμιλο, με Γκάνα (2-2), Γουινέα Μπισάου και Καμερούν (αμφότερα 0-0), τερμάτισε τρίτο αλλά πέρασε στους «16» ως μια από τις καλύτερες τέσσερις τρίτες των ομίλων. Στους «16» τέθηκε αντιμέτωπο με το Μαρόκο, αναδείχθηκε ισόπαλο 1-1 με το δοκάρι στο 96ο λεπτό να στερεί γκολ από πέναλτι στους Μαροκινούς, στην παράταση δεν άλλαξε κάτι και προκρίθηκε στα πέναλτι με 4-3.

Στα δε προηγούμενα τρία Copa Africa, το Μπενίν σε εννέα ματς είχε να αποδείξει μονάχα μια ισοπαλία, και φυσικά ισάριθμους αποκλεισμού στη φάση των ομίλων. Tο μόνο ματς που, ως φέτος, δεν είχε ηττηθεί ήταν το 2010 με τη Μοζαμβίκη στην Μπενγκέλα της Αγκόλας.

Στα της παράδοσης, Σενεγάλη και Μπενίν έχουν αναμετρηθεί άλλες έξι φορές στο παρελθόν, με τους «λέοντες της Τανάγκρα» να παραμένουν αήττητη με απολογισμό 5-1-0. Εξ αυτών τα τέσσερα ήταν φιλικά και δύο επίσημα, στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002. Τότε η Σενεγάλη είχε νικήσει με 1-0 στο Ντακάρ και είχε αποσπάσει 1-1 στην Κοτόνου. Ως στο Μουντιάλ της Απω Ανατολής η Σενεγάλη του (αείμνηστου…) Μπρούνο Μετσού έκανε… πράγματα και θαύματα: νίκησε στην πρεμιέρα την κάτοχο του τίτλου Γαλλία (με γκολ του Πάπα Μπούμπα Ντιόπ), έφερε ισοπαλίες με τη Δανία και την Ουρουγουάη, στους «16» απέκλεισε με 2-1 στην παράταση τη Σουηδία του Χένρικ Λάρσον, με ισάριθμα τέρματα του Ανρί Καμαρά, και τα προημιτελικά λύγισε με 1-0 από την Τουρκία από το «χρυσό γκολ» του Ιλχάν Μανσίζ στο 94’.

Ο Στιβ Μουνιέ της Χάντερσφιλντ επανέρχεται από τιμωρία για τους… Μπενιναίους, θα λείψει ο στόπερ Καλέντ Αντενόν της Αμιάν ελέω τιμωρίας, πλήρεις οι Σενεγαλέζοι πλην του μόνιμα απόντα στόπερ Σαλίφ Σανέ της Σάλκε.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 10/7/2019