Menu

Copa Africa. Οι… κοντορεβιθούληδες της Μαδαγασκάρης

Copa Africa. Οι… κοντορεβιθούληδες της Μαδαγασκάρης

Τον… Κοντορεβιθούλη όλοι τον έχετε ακούσει ή διαβάσει, αποτελεί παραδοσιακό παραμύθι της κεντρικής Ευρώπης και καταγράφτηκε πρώτη φορά στη συλλογή παραμυθιών «Les contes de ma mere l’ oye» (σ.σ. Ιστορίες της μαμάς μου της χήνας) του Σαρλ Περώ το 1697.

Η ονομασία «Κοντορεβιθούλης» αποτελεί ελληνική παραλλαγή του τίτλου, καθώς οι ξένοι τίτλοι «le petit poucet» στα γαλλικά και «der kleine däumling» στα γερμανικά σημαίνουν, σε πιστή μετάφραση, «ο μικρός αντιχειράκος» επειδή ο ήρωας του παραμυθιού δεν ήταν μεγαλύτερος από έναν… αντίχειρα.

Το κοφτερό μυαλό και η ψυχραιμία του Κοντορεβιθούλη απέναντι στις κακουχίες, που σε όλους μπορεί να φέρει η τύχη, διδάσκουν βασικά μαθήματα στα παιδιά: τη λογική στα προβλήματα της ζωής, τον έλεγχο του φόβου και τη διεκδίκηση των επιθυμιών.

Ως «petit poucet» αποκαλεί, λοιπόν, τους διεθνείς του ο Νικολά Ντιπουά, ο Γάλλος εκλέκτορας της απίθανης Μαδαγασκάρης για την εκπληκτική της πορεία ως τα προημιτελικά του Copa Africa 2019 καίτοι… πρωτάρα στον θεσμό. Ο Ντιπουά έχει μια ομάδα από ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται κατά κύριο λόγο στην Γαλλία (13 από τους 23), αλλά και στο Βέλγιο, την Βουλγαρία, τις ΗΠΑ, την Αλγερία, τη Νότιο Αφρική, την Αίγυπτο, την Ταϊλάνδη, σε άσημους συλλόγους ως επί το πλείστον. Ο ίδιος ο Ντιπουά είναι παράλληλα τεχνικός διευθυντής στη Φλερί 91, ομάδα τέταρτης κατηγορίας.

Παρ’ ότι είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί του κόσμου και έχει πάνω από τριάντα εκατομμύρια κατοίκους, η Μαδαγασκάρη δεν διαθέτει επαγγελματικό πρωτάθλημα. Οι ποδοσφαιριστές είναι ως επί το πλείστον ερασιτέχνες και ψάχνουν να βγάλουν τα προς το ζην σε άσημες ομάδες της Γαλλίας και του Βελγίου.

Οι απίθανοι «μπαρεά» λοιπόν έφτασαν ως τα προημιτελικά και σήμερα αντιμετωπίζουν την Τυνησία, μια χώρα που μόλις το 2004 κατέκτησε το τρόπαιο, και αυτό ως διοργανώτρια. Η Μαδαγασκάρη απέκλεισε στα πέναλτι τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (κ.α. 2-2) σκοράροντας εκ νέου στο β’ ημίχρονο, όπως και στους ομίλους. Η δε Τυνησία δεν έχει κάνει νίκη ακόμη σε τέσσερα ματς: μόνο ισοπαλίες έφερε στον όμιλο και στους «16» οι παίκτες του Αλέν Ζιρές απέκλεισαν στα πέναλτι την Γκάνα όπου ο Γάλλος εκλέκτορας άλλαξε τερματοφύλακα, βάζοντας τον Φαρούκ Μπεν Μουσταφά της Αλ Σαμπάμπ αντί του Μουάζ Ασέν της Νις.

Μικρή η παράδοση, ευλόγως, των αναμετρήσεών τους, μόλις δύο ματς, κι αυτά για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2002 με την Τυνησία να επικρατεί 1-0 στην Τύνιδα και 2-0 στο Ανταναναρίβο.

Η λογική λέει ότι ακόμη και η κακή Τυνησία, δύναται να  αποκλείσει τους… Μαγαδασκαραίους ωστόσο το momentum είμαι με τους «μπαρεά» που δεν έχουν τίποτε να χάσουν, εδώ που έφτασαν. Ο 30χρονοςο Καρόλους Αντριαματσινόρο της σαουδαραβικής Αλ Αντάλα και ο 35χρονος Φανέβα Ιμά Αντρατσίμα της Κλερμόν συνιστούν το επιθετικό δίδυμο.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 11/7/2019