Menu

Σενεγάλη – Αλγερία. Αμυνα VS επίθεσης στο Κάιρο κι ένα σερί 54 ετών…

Σενεγάλη – Αλγερία. Αμυνα VS επίθεσης στο Κάιρο κι ένα σερί 54 ετών…

Τελικώς… τελικός. Και για πρώτη φορά επί συνόλω 32 Κυπέλλων Εθνών Αφρικής και 62 ετών… ζωής του τουρνουά, αναμετρώνται σε τελικό η Σενεγάλη με την Αλγερία. Και το παράδοξο είναι ότι το σύνολο των τίτλων των… εν λόγω είναι, επακριβώς, ένας: κανέναν δεν έχει η Σενεγάλη, έναν η Αλγερία. Για να κάνετε συγκρίσεις, στον προ διετίας τελικό του Καμερούν με την Αίγυπτο είχαν… αναμετρηθεί 11 τρόπαια.

Ο αποψινός είναι ο τρίτος τελικός για την Αλγερία, και οι δύο προηγούμενοι ήταν με τη Νιγηρία σε διάστημα δέκα ετών: το 1980 ηττήθηκε με 3-0 στο Λάγος της Νιγηρίας και το 1990 τη νίκησε με 1-0 στο Αλγέρι, στο μόνο της τρόπαιο μέχρι τώρα. Η σε Σενεγάλη… παραδόξως είναι άτιτλη σε Copa Africa. Μόνο το 2002 κατόρθωσε να φτάσει στον τελικό, στο Μπαμάκο του Μάλι και έχασε το τρόπαιο στα πέναλτι απέναντι στο Καμερούν (κ.α. 0-0).

Και, κακά τα ψέματα, ωσάν να μεταφέρθηκε στο Κάιρο η… αντιπαλότητα της Μάντσεστερ Σίτι με τη Λίβερπουλ καθώς σταρ των ομάδων είναι ο Αλγερινός Ριγιάντ Μαχρέζ και ο Σενεγαλέζος Σαντιό Μανέ.

Αλύγιστες σε Copa Africa οι «αλεπούδες»

Στα της παράδοσης, οι «λέοντες της Τεράνγκα» και οι «αλεπούδες της Ερήμου» έχουν αναμετρηθεί συνολικά άλλες 20 φορές, με την Αλγερία να υπερέχει με 11-4-5. Εξ αυτών ήταν φιλικά τα οκτώ και η Σενεγάλη έχει, σε όλα, 11 χρόνια να κάνει νίκη, από το 1-0 του Ντακάρ για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2010, με τους Αλγερινούς να απαριθμούν έκτοτε 4-1-0, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης.

Οι δύο χώρες αντάμωσαν τέσσερις φορές σε τελική φάση Copa Africa, εκ των οποίων μία… φέτος και η Σενεγάλη δεν έχει νίκη ή, αν θέλετε, η Αλγερία είναι αήττητη. Εξ αυτών ξεχωρίζει βέβαια ο ημιτελικός του ’90 στο Αλγέρι, με τους οικοδεσπότες να προκρίνονται με 2-1 επί της ομάδας του Κλοντ Λερουά. Η Αλγερία του Αμπντελχαμίντ Κερμαλί, που στη μόνη της άλλη παρουσία σε τελικό είχε ηττηθεί με 3-0 ενάντια στη διοργανώτρια Νιγηρία, στο Λάγος, το 1980, έπραξε… το ίδιο νικώντας 1-0 και παίρνοντας εκδίκηση με τέρμα του Σερί Ουτζιανί της Σοσό.

Οι άλλες δύο τους συναντήσεις ήταν στο πλαίσιο ομίλων, όπως και η φετινή. Το ’15 η Αλγερία νίκησε με 2-0 με τέρματα των Μαχρέζ και Μπενταλέμπ και… ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών από τον γνώριμό μας, Νταμέ Ν’Ντόι και, το ’17, ήρθαν ισόπαλες με 2-2 με δύο γκολ του Σλιμανί κι από έναν των Παπακουλί Ντιόπ και Μούσα Σο.

Τέλος, στις 26 Ιουνίου και στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του αιγυπτιακού Copa Africa, για τη 2η αγωνιστική, το τέρμα του Γιουσέφ Μπελαϊλί χάρισε στους παίκτες του Ντζαμέλ Μπελμαντί τη νίκη με 1-0 και, ακολούθως, την πρώτη θέση στον όμιλο.

Γενικώς και… στατιστικώς, 11 από τους 31 τελικούς του θεσμού κρίθηκαν μετά το 90λεπτο, εξ αυτών οι οκτώ στα πέναλτι. Στην παράταση κρίθηκαν του ’62 (Αιθιοπία – Αίγυπτος 4-2) και του ’65 (Γκάνα – Τυνησία 3-2 στην Τύνιδα) ενώ το ’74 έληξε 2-2 μετά από 120 λεπτά και, Ζαΐρ και Ζάμπια έδωσαν επαναληπτικό δύο ημέρες μετά (και το πήραν οι Ζαϊρινοί με 2-0). Ιντριγκάρει λίγο ότι έχει 54 χρόνια (!) να κριθεί το τρόπαιο στην παράταση…

Ο δε τελευταίος τελικός, Καμερούν – Αίγυπτος 2-1 το ’17, διέκοψε ένα σερί 13 ετών όπου στο τελευταίο ματς κάθε τουρνουά δεν σκόραραν και οι δύο ομάδες. Συνήθως σκοράρει η μία φιναλίστ η… καμία. Και βάση των όσων είδαμε φέτος στην Αίγυπτο, το γκολ έχει γίνει δύσκολο…

Η Σενεγάλη έχει στο τουρνουά 4-1-1 (με γκολ 8-1), έχασε στον όμιλο από την Αλγερία κι απέκλεισε την Τυνησία στην παράταση του ημιτελικού και δεν δέχθηκε ούτε γκολ στα νοκ άουτ. Συνολικά δε, έχασε τρία πέναλτι σε έξι ματς και τούτο μόνο… ενθαρρυντικό δεν είναι ενόψει τελικού.

Μόνος απών ο καλύτερος αμυντικός της, ο Κουλιμπαλί της Νάπολι ελέω καρτών, λογικά τη θέση του θα λάβει ο Σανέ της Σάλκε και όχι ο Σισέ του Ολυμπιακού.

Η Αλγερία έφτασε στον τελικό με 5-1-0 (με γκολ 12-2), μόνη… μη νίκη ήταν ο προημιτελικός με την Ακτή Ελεφαντοστού, όπου πέρασε στα πέναλτι με 4-3. Κατεβαίνει χωρίς αλλαγές, παραμένει εκτός ο μπακ Ατάλ της Νις που έχασε και τον ημιτελικό. Περί, δε, τους 15.000 Αλγερινούς ταξίδεψαν στο Κάιρο για τον μεγάλο τελικό, ευκαιρία να δούμε κι ένα ματς με κόσμο διότι τα περισσότερα γήπεδα, πλην φυσικά των αγώνων της Αιγύπτου, ήταν σχεδόν άδεια.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 19/7/2019