Menu

Η ιστορική ευκαιρία της Αλβανίας

Η ιστορική ευκαιρία της Αλβανίας

Η ευκαιρία είναι τεράστια. Μοναδική. Η Αλβανία κρατά στα…πόδια των παικτών της την ιστορική πρόκριση στην τελική φάση του Euro που μπορεί να γίνει πράξη το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου αν στο Ελμπασάν νικήσουν τη Σερβία και την ίδια ώρα η Δανία αποτύχει να φύγει με το τρίποντο από την Πορτογαλία.

Αλλά ακόμη και αυτό να συμβεί (να νικήσουν οι Δανοί εν προκειμένω), αν δεν έχουν χάσει από τους Σέρβους, θα έχουν και μία δεύτερη ευκαιρία, τρεις μέρες αργότερα στο Ερεβάν της Αρμενίας καθώς οι Δανοί δεν θα έχουν άλλο ματς .

Έτσι για να προσεγγίσουμε περισσότερο να σημειώσουμε ότι οι Δανοί με ένα χρωστούμενο ακόμη παιχνίδι (αυτό στην Πορτογαλία) έχουν 12 βαθμούς και οι Αλβανοί με δύο ματς ακόμη υστερούν μόλις κατά ένα βαθμό (11).

Όλα αυτά με σε ένα απίστευτο και ενθουσιώδες κλίμα που προκαλεί η συγκεκριμένη εθνική ομάδα με πολλούς ταλαντούχους παίκτες, γαλουχημένους ποδοσφαιρικά σε όλη την Ευρώπη και ειδικά την Ελβετία.

Ο ενθουσιασμός και η πίστη για αυτή την ομάδα ήταν εκείνη που ανάγκασε τον Τζιάνι ντε Μπιάζι να αποκτήσει στα 59 του χρόνια και την Αλβανική υπηκοότητα τον περασμένο Μάρτιο Αυθεντικός Ιταλός από το Τρεβίζο ( «Italiano vero” που τραγουδούσε πριν από τρεις δεκαετίες ο Toto Cotugno), o Nτε Μπιάσι ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2011 την εθνική ομάδα της Αλβανίας και την μεταμόρφωσε.

Στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στους «μετανάστες» και σε δυο-τρεις που βγάζουν το ποδοσφαιρικό μεροκάματο στην Αλβανία. Γενιά με υψηλής ποιότητας παίκτες που ακόμη και αν δεν τα καταφέρει να είναι στα γήπεδα της Γαλλίας το καλοκαίρι, θα έχει βάλει υποθήκη για λαμπρό μέλλον.

Δύο από αυτούς ο Λίλα και ο Κάτσε παίζουν στην Ελλάδα και όλοι οι υπόλοιποι σε Ελβετία (κυρίως), Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Τουρκία κλπ.

Και εδώ έρχεται να δικαιωθεί περίτρανα ένα σπουδαίο άρθρο της Ισπανικήςαθλητικής εφημερίδας  El Mundo Deportivo που είδε το φως της δημοσιότητας το περασμένο καλοκαίρι στη διάρκεια του Μουντιάλ με αφορμή την πορεία της εθνικής ομάδας της Ελβετίας.

Έλεγε λοιπόν το άρθρο ότι αν ο Ντε Μπιάσι είχε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει όλους τους Αλβανούς «εμιγκρέδες» που έχουν πάρει την υπηκοότητα των χωρών που μετανάστευσαν οι γονείς τους και κυρίως στην Ελβετία, στα προημιτελικά του Μουντιάλ δεν θα έπαιζε η Ελβετία κόντρα στην Αργεντινή, αλλά η…Αλβανία!

Και δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει, αναλογιζόμενος ότι στην παρούσα φάση πάνω από 80 «Αλβανοί» παίζουν με άλλη «ταυτότητα» στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, με 45 από αυτούς να είναι στην Ελβετία.

Τον Μάρτιο του 2014 μάλιστα έγινε το απίστευτο. Συνολικά 54 Αλβανοί, εντός και εκτός εισαγωγικών κλήθηκαν  σε επτά διαφορετικές εθνικές ομάδες! Στην Αλβανία ήταν 19, στο Κόσοβο 22, στην Ελβετία 5, στα Σκόπια 3, στην Φινλανδία 2 και από ένας σε Γερμανία και Μαυροβούνιο.

Και υπάρχουν και «διχασμένες» περιπτώσεις όπως έχει συμβεί με τους αδελφούς Μπόατενγκ (ο Τζερόμ παίζει στη Γερμανία και ο Κέβιν-Πρινς στην Γκάνα αν και δυο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Γερμανία). Στην προκειμένη περίπτωση ο  Γκράνιτ Τσάκα φορά την φανέλα της Βασιλείας και της Ελβετίας αλλά ο αδελφός του Ταουλάντ που παίζει και εκείνος στην Βασιλεία φορά την φανέλα της Αλβανίας!

Σακίρι, Γιανουζάι, Τσάκα, Μεχμέντι, Μπεχράμι, Τζεμαϊλί μερικά από τα (πολύ) σπουδαία ονόματα με Αλβανική καταγωγή διασκορπισμένα σε όλη την Ευρώπη.

Όχι βέβαια ότι λείπουν και από την Ελλάδα… Με μία πρώτη ανάγνωση και χωρίς πολύ ψάξιμο: Νίνης, Κονέ, Καπίνο, Δημούτσος, Σκούρτης και πόσοι ακόμη με Αλβανικές ρίζες, μεγαλωμένοι και γεννημένοι κάποιοι από αυτούς στη χώρα μας.