Menu

İstanbul birlesik. Οι οπαδοί, στην Τουρκία, ενωμένοι!

İstanbul birlesik. Οι οπαδοί, στην Τουρκία, ενωμένοι!

Στη συνείδηση του ανενημέρωτου, τα γήπεδα της Τουρκίας είναι… κολαστήρια, οι οπαδοί πλακώνονται και είναι αμόρφωτοι – και άλλα συναφή.

Η έσχατη ιστορία όμως απέδειξε πως στη γείτονα μπορούν να γίνουν πρωτοφανή, προς το… καλό, πράγματα. Προ μερικών εβδομάδων στο γήπεδο της Μπεσίκτας χιλιάδες άνθρωποι συγκρότησαν μια τεράστια σιωπηρή «ορχήστρα» και «μιλούσαν» με νοήματα, θέλοντας να δείξουν την έμπρακτη υποστήριξή τους στους ανθρώπους που είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής είτε την έχουν χάσει πλήρως!

Οι οπαδοί της Μπεσίκτας είναι οι πιο φανατικοί μεταξύ των μεγάλων ομάδων της Τουρκίας, κάτι που παραδέχονται ακόμη και οι «αιώνιοι αντίπαλοι», αυτοί της Φενερμπαχτσέ και της Γαλατασαράι. Και η εν λόγω ακτιβιστική αυτή ενέργεια, πρωτοφανής στη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, είχε οργανωθεί με μαεστρία και δεν έγινε το παραμικρό λάθος. Τους… μυημένους όμως, δεν τους παραξένεψε. Αλλωστε οι περισσότεροι οπαδοί της Μπεσίκτας ανήκουν σε γκρουπ των «Καρσί», που σημαίνει «αγορά» και η ονομασία προέρχεται από ιδρυτικά στελέχη του κλαμπ, που ήταν ιδιοκτήτες καταστημάτων στην κεντρική αγορά της συνοικίας. Τα μέλη των «Καρσί» είναι αριστερών ή και αναρχικών καταβολών, υπέρ του κοσμικού κράτους και κεμαλικού προσανατολισμού. Εξ ου και 35 εκ αυτών βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την εξέγερση στα τέλη Μαΐου του 2013 ενάντια στην καταστροφή του δημόσιου κήπου του πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Τότε ήταν που οργανωμένοι οπαδοί της Μπεσίκτας της Γαλατά, της Φενέρ βγήκαν δίπλα-δίπλα στους δρόμους. Αποκάλεσαν αυτήν τη συνύπαρξη «Istanbul United» («İstanbul Birleşik») και από κοινού φωνάζαν στις δυνάμεις καταστολής «ρίξτε μας όσα σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα θέλετε. Αν είστε άντρες, βγάλτε τα κράνη και τα όπλα σας και ελάτε να πολεμήσουμε με τα χέρια»!

Η δίκη κράτησε σχεδόν έναν χρόνο και τελικά αθωώθηκαν και όλοι οι κατηγορούμενοι. Η ετυμηγορία αυτή δεν προκάλεσε έκπληξη, επειδή κατά την τελευταία ακροαματική συνεδρίαση της δίκης άλλος εισαγγελέας είχε ζητήσει την αθώωση του συνόλου των κατηγορουμένων, εκτιμώντας ότι οι αποδείξεις ήταν ανεπαρκείς για να καταδικασθούν.

Εις την πόλη…

Κωνσταντινούπολη για εμάς, Ιστανμπούλ στα τουρκικά από το ελληνικό «εις την πόλη». Για αρκετούς απλώς «Πόλη», ήτοι η πολυπληθέστερη σήμερα πόλη της Τουρκίας, το κύριο οικονομικό κέντρο της και η μόνη πόλη στο κόσμο που βρίσκεται επί δύο ηπείρων, Ευρώπης και Ασίας. Εκεί το ποδόσφαιρο ανθεί χάρη στα τρία μεγαλύτερα κλαμπ της χώρας.

Και τούτα, προς επίρρωση του αποψινού ντέρμπι Μπεσίκτας – Γαλατασαράι στη «Vodafone Arena», σε ένα βέβαια από τα μεγαλύτερα ντέρμπι της χώρας. Μάλιστα αμφότερες εδρεύουν στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης (ενώ οι Φενερμπαχτσέ στην ασιατική) και οι έδρες τους απέχουν μόλις 12,1 χλμ. Το φετινό Μπεσίκτας – Γαλατασαράι, ήτοι ανάμεσα στην πρωταθλήτρια και την πρωτοπόρο, έχει όλα τα στοιχεία ενός απόλυτου ντέρμπι αν και έρχεται τρίτο σε φανατισμό, στη συνείδηση του Τούρκου φιλάθλου (μετά από τα ντέρμπι των δύο με τη Φενερμπαχτσέ)  αλλά δεν υπολείπεται σε σασπένς, ένταση, πλακώματα και  φανατισμό.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta Manent» της Sportday στις 2/12/2017