Menu

Από το ΠΑΟΚ Channel στο PAOK TV και από τον Μπατατούδη στον Σαββίδη

Από το ΠΑΟΚ Channel στο PAOK TV και από τον Μπατατούδη στον Σαββίδη

Ανέκαθεν το ελληνικό ποδόσφαιρο… έκρυβε εκπλήξεις.

Η φετινή ήταν τηλεοπτική με τη δημιουργία του PAOK TV, κατ’ ανάγκη μιας και η ο ΠΑΟΚ ακολούθησε μια… erga omnes τακτική και «μόνος εναντίον όλων» δεν αποδέχθηκε την πρόταση της Nova και πόνταρε στη δυναμική του κόσμου του. Και δεν είναι ποια ένας… όποιος κι όποιος σύλλογος, ο νταμπλούχος Ελλάδος είναι. Και δεν έχει τηλεοπτικό συμβόλαιο…

Η ΕΡΤ, μέχρι την εμφάνιση των ιδιωτικών καναλιών, ήταν η μόνη που είχε τη δυνατότητα κάλυψης ποδοσφαιρικών αγώνων και όχι μόνο, αλλά από το 1991 και μετά το τηλεοπτικό τοπίο άρχισε να αλλάζει και στο χώρο του αθλητισμού. Το Mega άρχισε να μεταδίδει «λεπτό προς λεπτό» κάθε Κυριακή από τα γήπεδα τους αγώνες της (τότε) Α’ Εθνικής, ακολούθησαν οι ζωντανές μεταδόσεις ολόκληρων αγώνων από τον ΑΝΤ1, τον παλιό ΣΚΑΪ, το ALTER, ενώ και κάποια περιφερειακά-τοπικά κανάλια, πχ. στη Θεσσαλονίκη το Ωμέγα TV, έδειχναν παιχνίδια της μεγάλης κατηγορίας.

Ο ΠΑΟΚ, στο εν λόγω κομμάτι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, συνέπλευσε τις περισσότερες φορές με τις υπόλοιπες ομάδες έχοντας βάση την κεντρική διαχείριση δικαιωμάτων, που καθιερώθηκε από το 2003. Αρχικά, το Filmnet είχε τον πρώτο λόγο στο ελληνικό πρωτάθλημα, μέχρι που στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα, ο Ολυμπιακός «έσπασε» την κεντρική διαχείριση, μαζί με την Ξάνθη και πήγαν στην ΕΡΤ. Το Filmnet μπήκε στη ζωή των Ελλήνων το 1994 ως το πρώτο κανάλι που πρόσφερε υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, ακολούθησε το 2008 το Conn-X TV, που έγινε OTE TV και, κατόπιν, Cosmote TV.

Το PAOK TV δεν είναι πάντως… κάτι νέο. Ο Γιώργος Μπατατούδης είχε οραματιστεί κάτι πολύ μεγάλο στα χρόνια της παρουσίας του στην προεδρία της ΠΑΕ: το ΠΑΟΚ Channel. Το κανάλι λειτούργησε μέχρι όταν οι χώροι της Intersat άρχισαν να αποτελούν το σημείο συγκέντρωσης των εξαγριωμένων οπαδών της. Αρχικά, ο Εβρίτης επιχειρηματίας επιδίωξε να εισάγει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, μέσω της ΑΘΛΟΣ Α.Ε., στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια εποχή που όλα στην Ελλάδα περιστρέφονταν γύρω από μετοχές και… φούσκες.

Επόμενη κίνηση ήταν η συμμετοχή του στο συνδρομητικό κανάλι του Alpha Digital, που ένα διάστημα είχε εμφανιστεί ως το αντίπαλο δέος του Supersport της Filmnet, πολύ πριν η πλατφόρμα πωληθεί και μετονομαστεί σε Nova. Ο «Μπάτμαν», όπως τον αποκαλούσαν «φίλοι και εχθροί» τις παλιές καλές εποχές, είχε ανοίξει παρτίδες με τον Alpha Digital, αλλά το όραμα του ήταν η δημιουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού.

Κάτι που έγινε πράξη το 2001 με τη συνδρομή του Alpha Digital, μάλιστα στο ΠΑΟΚ Channel έκαναν τα πρώτα τους βήματα στα ΜΜΕ οι Κυριάκος Κυριάκος, Σταύρος Κόλκας, ακόμη και η σημερινή βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη κ.α. Το κανάλι λειτούργησε με εξάωρο ημερήσιο πρόγραμμα για κάποιους μήνες, μέχρι όταν οι χώροι της Intersat στη Θεσσαλονίκη άρχισαν να αποτελούν το σημείο συγκέντρωσης των εξαγριωμένων οπαδών της ομάδας και οι συντελεστές έμειναν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες…


Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ψηφιακή Τηλεόραση», τεύχος Νοεμβρίου 2019