Menu
Ολυμπιακός στα… πράσινα και με τριφύλλι; Κι όμως! Δύο φορές
DERBY STORIES / STORIES / ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ

Ολυμπιακός στα… πράσινα και με τριφύλλι; Κι όμως! Δύο φορές

Και όμως κάποτε είχε συμβεί. Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε έστω και σε φιλικό παιχνίδι με τις πράσινες φανέλες του «αιώνιου» αντιπάλου με το τριφύλλι στο στήθος και στην ιστορική έδρα μάλιστα του Παναθηναϊκού, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας! Αδιάψευστος μάρτυρας για το απίστευτο αυτό περιστατικό η φωτογραφία αλλά και το ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής.

Βρισκόμαστε στον Ιούλιο του 1950. Μία όχι ιδιαίτερα ισχυρή ομάδα στο Ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα, η FC Βιέννης γνωστή τότε και με την προηγούμενη ονομασία της (SC Nicholson), ήρθε στη χώρα μας για μία σειρά φιλικών αγώνων. Είχε πάρει το όνομα της από τον Μαρκ Νίκολσον και το 1933 είχε μετονομαστεί σε FC Wien. Έτσι για την ιστορία ο Νίκολσον (έφυγε από την ζωή το 1941) είχε το προσωνύμιο managing director καθώς ήταν ο πρώτος που επέβαλε τον ρόλο του μάνατζερ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο στα πρώτα χρόνια του προηγούμενου αιώνα.

Η FC Wien εντυπωσίασε το ελληνικό κοινό στο πρώτο της παιχνίδι όταν σάρωσε με 9-0 τον Άρη και στη συνέχεια θα αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ολυμπιακός στα… πράσινα και με τριφύλλι; Κι όμως! Δύο φορές

Το ματς είχε οριστεί για τις 4 Ιουλίου και αποτελούσε το ποδοσφαιρικό γεγονός της χρονιάς. Το γήπεδο της Λεωφόρου είχε γεμίσει ασφυκτικά όταν έκαναν πρώτοι οι Αυστριακοί την εμφάνιση τους στον αγωνιστικό χώρο.

Οι θεατές απόρησαν βλέποντας την ομάδα να εμφανίζεται με την κλασσική ερυθρόλευκη εμφάνιση, όμοια με εκείνη του Ολυμπιακού. Πριν συνέλθουν από την (πρώτη) έκπληξη εμφανίζεται και η ομάδα του Ολυμπιακού. Η δεύτερη έκπληξη είναι ακόμη μεγαλύτερη. Άφησε σχεδόν άφωνους τους πάντες. Οι Ολυμπιακοί είχαν μπει στο γήπεδο με πράσινες φανέλες με το τριφύλλι στο στήθος!

Ολυμπιακός στα… πράσινα και με τριφύλλι; Κι όμως! Δύο φορές

Στην “Αθλητική Ηχώ” της επομένης ημέρας διαβάζουμε στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Θ.ΝΙΚ-Σ που δεν είναι άλλος από τον Θεόδωρο Νικολαΐδη μετέπειτα ιδρυτή και ιδιοκτήτη έως τις μέρες μας της εφημερίδας «Φως των Σπορ».

«Η εμφάνισις της ελληνικής ομάδος προκαλεί ασυνήθη θύελλα χειροκροτημάτων, συγχρόνως όμως και έκπληξιν. Οι Πειραιείς φορούν πράσινες φανέλλες με ένα μεγαλοπρεπές «τριφύλλι» στο στήθος! Δι’ όσους αγνοούν την αιτία της αλλαγής αυτής των χρωμάτων διευκρινίζουμε ότι τούτο κατέστη αναγκαίο, διότι η Νίκολσον έχει τα ίδια ακριβώς χρώματα με τον Ολυμπιακόν.

Εν τω μεταξύ στις εξέδρες το γεγονός αυτό σχολιάζεται ποικιλοτρόπως. Πολλοί το αποδίδουν στη «σιωπηρά» συνεργασία των δύο μεγάλων αντιπάλων του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ες επίρρωσιν μάλιστα της πεποιθήσεως των φέρουν και το γεγονός της κοινής διοργάνωσης των αγώνων της Νίκολσον.

Στην εφημερίδα “Εθνος” ο Δημήτρης Καραμπατής σημείωνε με την σειρά του: «Πολλοί εχαρακτήρισαν την πράξιν του Ολυμπιακού σαν φιλοφρόνησι προς τον Παναθηναϊκόν ύστερα από την επανάληψιν των σχέσεων των δύο Σωματείων».

Ότι και αν είχε προηγηθεί, ότι και αν επακολούθησε το βέβαιο είναι ότι τέτοιο γεγονός δεν επανήλθε ποτέ ξανά και ούτε πρόκειται φυσικά να συμβεί ίσως και τον αιώνα τον άπαντα.

Ολυμπιακός στα… πράσινα και με τριφύλλι; Κι όμως! Δύο φορές

Για την ιστορία η Νίκολσον (FC Wien) είχε νικήσει με 2-1. Στον Ολυμπιακό το πήραν βαρέως, ζήτησαν να παίξουν ξανά και το αίτημα τους έγινε δεκτό. Μία εβδομάδα αργότερα και πάλι στο γήπεδο της Λεωφόρου νίκησαν με 2-0 με γκολ των Δρόσου και Ζαρκάδη.

Ολυμπιακός… με σήμα το τριφύλλι και στο μπάσκετ

Ανήμερα των Φώτων το 1979 συνέβη κάτι που σήμερα φαντάζει αδιανόητο. Ο Ολυμπιακός έδωσε αγώνα πρωταθλήματος ως γηπεδούχος στον «Τάφο του Ινδού» φορώντας τις πράσινες φανέλες του Παναθηναϊκού! Σαν κι αυτή που βλέπετε στη φωτογραφία…

Ολυμπιακός στα… πράσινα και με τριφύλλι; Κι όμως! Δύο φορές

Άλλες εποχές τότε. Όσοι τις έζησαν λένε πως ήταν πιο όμορφες, πιο ρομαντικές, πιο αγνές. Σίγουρα πάντως ήταν διαφορετικές και πιο… ερασιτεχνικές. Κι αυτή ακριβώς η έλλειψη επαγγελματικής οργάνωσης σε όλες τις ομάδες που μετείχαν στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής τις πρώτες δεκαετίες της ζωής της ήταν υπεύθυνη για ευτράπελα γεγονότα, όπως αυτό που συνέβη ανήμερα των Φώτων του 1979.

Ο Ολυμπιακός του Κώστα Μουρούζη και των Γιατζόγλου, Καστρινάκη, Διάκουλα και των άλλων παιδιών, που την προηγούμενη χρονιά είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας και προσπαθούσε να υπερασπιστεί τα σκήπτρα του, υποδεχόταν τον Πανιώνιο του Δενδρινού, του Μίσσα, του Λαζαρίδη και του προπονητή Αντώνη Λάνθιμου. Ο αγώνας δεν γινόταν στη φυσική έδρα των «ερυθρολεύκων», το Παπαστράτειο, αλλά στην έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου τους, Παναθηναϊκού! Στον «Τάφο του Ινδού»!

Ο Ολυμπιακός είχε τιμωρηθεί για τα επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή του αγώνα του με τον Αρη στα τέλη του προηγούμενου Νοεμβρίου και ήταν υποχρεωμένος να δώσει κάποια από τα εντός έδρας παιχνίδια του σε ουδέτερο γήπεδο εντός Λεκανοπεδίου. Το γήπεδο της Λεωφόρου ήταν ένα από αυτά. Άλλοι κανονισμοί τότε…

Αν κρίνουμε από τα όσα ανέγραψαν στο φύλλο αγώνα εκείνης της αναμέτρησης οι δύο διαιτητές, Μουζακιώτης και Κόσσυβας, πριν από το τζάμπολ δημιουργήθηκε θέμα με τις εμφανίσεις των δύο ομάδων. Γι’ αυτό και αμφότερες έκαναν ένσταση κατά της άλλης! Διαβάζουμε από το φύλλο αγώνα:

«Ο Ολυμπιακός ενίσταται διότι ο Πανιώνιος ΓΣ κατήλθε με λευκές εμφανίσεις. Ο Ολυμπιακός αμφιβάλει εάν οι άσπρες φανέλες είναι δηλωμένες στην Ομοσπονδία. Ο Πανιώνιος ενίσταται διότι ο Ολυμπιακός κατήλθε στον αγώνα με πράσινες φανέλες φέρουσες το σήμα της  FINA. Ο Πανιώνιος αμφιβάλει εάν ο Ολυμπιακός έχει δηλώσει στην Ομοσπονδία το πράσινο χρώμα».

Ολυμπιακός στα… πράσινα και με τριφύλλι; Κι όμως! Δύο φορές

Μετά την υποβολή των ενστάσεων ο αγώνας διεξήχθη κανονικά. Και ο Ολυμπιακός νίκησε με 69-66 αγωνιζόμενος με αυτές τις «πράσινες φανέλες φέρουσες το σήμα της FINA», που αναφέρει το φύλλο αγώνα και δεν είναι άλλες από τις φανέλες του Παναθηναϊκού! Τις βλέπετε και στη φωτογραφία από άλλον αγώνα που δημοσιεύουμε και προέρχεται από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του Τάκη Ευσταθίου! Η FINA είναι μια εταιρεία πετρελαιοειδών, η οποία ήταν τότε χορηγός του Παναθηναϊκού.

Γιατί συνέβη αυτό;  Οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν στον αγωνιστικό χώρο φορώντας αμφότερες λευκές εμφανίσεις! Έπρεπε, λοιπόν, ο Ολυμπιακός ως γηπεδούχος να αλλάξει, αλλά δεν είχε μαζί του σκούρα εμφάνιση. Προ του αδιεξόδου κι επειδή δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια, οι «ερυθρόλευκοι» ζήτησαν από τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού, που κρατούσαν το υλικό της ομάδας σε κάποια αποθήκη του γηπέδου, να τους κάνουν μια μικρή εξυπηρέτηση. Κι εκείνοι την έκαναν. Είπαμε, άλλες εποχές τότε, οι ομάδες είχαν διαφορές μόνο μέσα στο γήπεδο, έξω από αυτό ήταν όλοι φίλοι…

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, πάντως, νευρίασανγι’ αυτό έκαναν πρώτοι ένσταση κατά του Πανιωνίου, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε δηλώσει τις λευκές εμφανίσεις στην ομοσπονδία! Οι «κυανέρυθροι» απάντησαν κι έτσι διασώθηκε ως τις μέρες μας αυτό το… ιστορικό γεγονός. Ένα γεγονός που έκανε αίσθηση κι εκείνες τις μέρες, αν κρίνει κανείς από το ότι την επομένη ο αθλητικός Τύπος της εποχής αντιμετώπισε με αρκετή διάθεση για πλάκα το πάθημα του Ολυμπιακού να αγωνιστεί φορώντας τις φανέλες του «αιώνιου» αντιπάλου του. Οσο για τις ενστάσεις; Δεν είχαν καμία τύχη…

Για την ιστορία, τους πόντους σε εκείνον τον αγώνα είχαν σημειώσει οι:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μουρούζης): Γιατζόγλου 22, Διάκουλας 8, Καστρινάκης 10, Ραφτόπουλος, Μπαρλάς 10, Σισμανίδης, Κοκορόγιαννης 4, Μελίνι 15.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Λάνθιμος): Δενδρινός 8, Μίσσας 14, Λαζαρίδης 10, Παπαδάκης 18, Παύλου, Ράππις 16.