Menu

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ. Η συμμαχία του 1973 κατά του Ολυμπιακού

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ. Η συμμαχία του 1973 κατά του Ολυμπιακού

Σίγουρα έχει τύχει σε όλους να μας δημιουργείται η εντύπωση ότι έχουμε ξαναζήσει με την ίδια ή διαφορετική μορφή ένα γεγονός. Να έχουμε την αίσθηση, καμιά φορά και την βεβαιότητα ότι έχουμε να κάνουμε με ίδια περιστατικά.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια περίοδο ιδιαίτερα ταραγμένη με τα όσα συνέβησαν με την μη διεξαγωγή και την διακοπή δύο αγώνων του Ολυμπιακού με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ αντίστοιχα. Κάτι ανάλογο με διαφορετική χρονολογική σειρά αλλά με παραπλήσια αίτια είχε γίνει και το 1973 με κοινό παρανομαστή την έκρηξη οργής για την διαιτησία και τις άστοχες κινήσεις της αθλητικής ηγεσίας. Και τι ειρωνεία. Χουντική κυβέρνηση τότε, αριστερή τώρα!

Ο εκπληκτικός εκείνη την περίοδο ΠΑΟΚ προελαύνει αήττητος και μετά τις 19 αγωνιστικές απέχει τριών βαθμών του Ολυμπιακού και τεσσάρων του Παναθηναϊκού.

Στις 25/2 του 1973 δίνει τον αγώνα της χρονιάς. Χάνει 1-0 από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο σε ένα ματς όπου οι ερυθρόλευκοι θέλοντας πάση θυσία την νίκη, επιστράτευσαν την δύναμη, φθάνοντας αρκετές φορές στα άκρα. Αυτό είχε ως συνέπεια να τραυματιστούν  και να αποχωρήσουν ο Αχιλλέας Ασλανίδης στο 13’ και ο Κώστας Ιωσηφίδης στο 25’. Ο διαιτητής Φακής άφησε ατιμώρητες τις πράξεις των παικτών του Ολυμπιακού δείχνοντας μία και μόλις κίτρινη στον Αγγελή και αυτή για διαμαρτυρία!

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ. Η συμμαχία του 1973 κατά του Ολυμπιακού

Από την επόμενη μέρα ο ΠΑΟΚ προσπάθησε μάταια να βρει το δίκιο του απειλώντας με αποχώρηση από το πρωτάθλημα, ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά στη κόντρα Βορρά-Νότου και στο άσβεστο μίσος των οπαδών του για τον Ολυμπιακό θυμίζοντας ότι ήταν ακόμη νωπή η ιστορία με τον Γιώργο Κούδα.

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ. Η συμμαχία του 1973 κατά του Ολυμπιακού

Την τελευταία Κυριακή των Αποκριών και παραμονή Καθαρής Δευτέρας όπως και φέτος (άλλη απίστευτη σύμπτωση) έπαιξαν στο Καραϊσκάκη, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στις 11 Μαρτίου (13 εφέτος)!

Τα γεγονότα λίγο πολύ γνωστά. Το παιχνίδι διεκόπη στο 83’ με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 3-2 λόγω επεισοδίων με τους πράσινους να αποχωρούν από τον αγωνιστικό χώρο διαμαρτυρόμενοι για τις αποφάσεις του διαιτητή Τιμολέοντα Λάτσιου.

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ. Η συμμαχία του 1973 κατά του Ολυμπιακού

Ο Παναθηναϊκός μηδενίστηκε καθώς τότε ίσχυε το βαθμολογικό σύστημα 3-2-1. Ο Ολυμπιακός είχε πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης και ο Παναθηναϊκός έχασε τον έναν της ήττας! Από εκεί και μετά τιμωρήθηκε με μηδενισμό και στις δύο επόμενες αναμετρήσεις του. Με ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο και Αιγάλεω.

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ. Η συμμαχία του 1973 κατά του Ολυμπιακού

Οι «κατατρεγμένοι» όπως τους χαρακτήρισε η «Αθλητική Ηχώ» έδωσαν το δικό τους ματς στη Λεωφόρο βρίσκοντας έτσι μοναδική ευκαιρία να διαμαρτυρηθούν. Διαμαρτυρία που δεν έπιασε ποτέ τόπο. Ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε με μηδενισμό στα τρία παιχνίδια και ο ΠΑΟΚ στερήθηκε ένα πρωτάθλημα που με βάση την εικόνα του ίσως και να το δικαιούτο αν και οι «ερυθρόλευκοι» είχαν και εκείνοι σπουδαία ομάδα εκείνη την σεζόν.

Εκείνο το παιχνίδι πάντως πρόσφερε γκολ και θέαμα στον κόσμο, τελειώνοντας ισόπαλο 3-3. Οι σχεδόν 20.000 θεατές αποθέωσαν τις δύο ομάδες, αποδοκίμασαν τον Ολυμπιακό και έμειναν εκεί. Χούντα βλέπετε…

Ποιός είχε όρεξη να κάνει την διαδρομή: Λεωφόρος-Λαύριο-Μακρόνησος ή να βρεθεί και εκεί κοντά στην Μπουμπουλίνας…