Menu

Η «σιδηροδρομική» Λοκομοτίβ και η «στρατιωτική» ΤΣΣΚΑ

Η «σιδηροδρομική» Λοκομοτίβ και η «στρατιωτική» ΤΣΣΚΑ

Η Λοκομοτίβ και η ΤΣΚΚΑ, οι δύο ιστορικές ομάδες της Μόσχας, αναμετρώνται απόψε στο Νίζνι Νόβγκοροντ, για το Σούπερ Καπ Ρωσίας, ανοίγοντας την αυλαία για τη νέα σεζόν στη χώρα που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η «Λόκο» στοχεύει στο να κατακτήσει το τρίτο Σούπερ Καπ της ιστορίας της και πρώτο από το 2005, η ΤΣΣΚΑ το έβδομο με τελευταίο το 2014. Κανονικά όμως το ζευγάρι απόψε θα έπρεπε, μιας και η ΤΣΣΚΑ ήταν δευτεραθλήτρια, να είναι ανάμεσα στην πρωταθλήτρια Λοκομοτίβ και την Κυπελλούχο Τόσνο, ωστόσο η τελευταία διαλύθηκε ελέω χρεών!

Με σοβιετικά και Αριστερά κατάλοιπα

Και οι δύο σύλλογοι, στο λογότυπο, έχουν… σοβιετικά και αριστερά κατάλοιπα. Μια ομάδα που ιδρύθηκε το 1923 στη Μόσχα, από τους εργάτες των σιδηροδρόμων, ονομάστηκε ως ο «Σύλλογος της Οκτωβριανής Επανάστασης». Το 1931 μετονομάστηκε σε «Καζάνκα» και το 1936 πήρε το τελικό της όνομα, το «Λοκομοτίβ». Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου η ομάδα αποτελούσε τμήμα του εθελοντικού αθλητικού οργανισμού «Λοκομοτίβ» των σιδηροδρομικών εργατών, που είχε παραρτήματα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Σοβιετικής Ενωσης. Στο σοβιετικό πρωτάθλημα δεν είχε ιδιαίτερες επιτυχίες, παρά μόνο μια δεύτερη θέση το 1959. Όμως, είχε κατακτήσει δυο φορές το Κύπελλο ΕΣΣΔ, το 1936 και το 1957. Το σήμα της απεικονίζει μια ατμομηχανή και το σύμβολο των σοβιετικών σιδηροδρόμων, μια ρόδα ανάμεσα σε δυο φτερά.

Η «Τσε-Ες-Κα» όπως προφέρεται σωστά, δεν χρειάζεται συστάσεις αλλά δεν είχε πάντα αυτό το όνομα. Ιδρύθηκε το 1911 ως «Ερασιτεχνική Λέσχη Αθλητικού Σκι Μόσχας». Το 1923 το σοσιαλιστικό καθεστώς την μετονόμασε σε «Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Οργανισμό Αθλητικού Πειραματισμού και Επιδείξεων» και το 1928 πήρε το όνομα «Αθλητικός Σύλλογος της Κεντρικής Διοίκησης του Κόκκινου Στρατού» (Τσε-Ντε-ΚΑ). Κατά τη σοβιετική περίοδο η ποδοσφαιρική ομάδα είχε κατακτήσει 7 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα. Στο σήμα της φαίνονται πεντακάθαρα το κόκκινο σοβιετικό αστέρι και οι δάφνες.

Η ομάδα των… κρεοπωλών

Στα πρώτα χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση και με δεδομένo ότι το ποδόσφαιρο ήταν δημοφιλές από τα προεπαναστατικά χρόνια ακόμα, πολλοί φορείς του νέου κράτους της ΕΣΣΔ ίδρυσαν τα δικά τους κλαμπ: όπως είδαμε σιδηρόδρομος τη Λοκομοτίβ και ο στρατός την ΤΣΣΚΑ, ενώ η μυστική αστυνομία δημιούργησε την Ντινάμο Μόσχας, η δε Σπαρτάκ Μόσχας συνδεόταν με το συνδικάτο των εργατών στην κρεατοβιομηχανία κι έτσι από «Αθλητικό Σωματείο Μόσχας», όπως ονομαζόταν τον μητρικό σωματείο που είχε να κάνει με όλα τα αθλήματα, μετονομάστηκε αρχικά σε «Κόκκινη Πρέσνια» (σ.σ. περιοχή της Μόσχας), στη συνέχεια «Πιστσεβίκι» που αναφερόταν στους εργάτες της βιομηχανίας τροφίμων, έπειτα Προμκοοπεράτσιγια («βιομηχανική κοοπερατίβα») και τελικά το 1934 σε Σπαρτάκ, όνομα εμπνευσμένο από τον ηγέτη των εξεγερμένων σκλάβων Σπάρτακο.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 26/7/2018