Menu

Ο (τηλεοπτικός) ασκός του Αιόλου και η… τετραπλή διαπραγμάτευση

Ο (τηλεοπτικός) ασκός του Αιόλου και η… τετραπλή διαπραγμάτευση

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον, από τότε που έγινε γνωστό το ενδιαφέρον της πλευράς Μαρινάκη για τη Forthnet, τις αντιδράσεις μεν και δε. Οσο κι αν μερικοί θέλησαν να αποκρύψουν κάτι δεδομένο: ότι, ως είδηση, ισχύει. Και επιβεβαιώθηκε προ μερικών ημερών με την ανακοίνωση της εταιρείας που επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του επιχειρηματία και την πρόταση που κατέθεσε προς τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Αττικής).

Οπως και ότι η διαδικασία αξιολόγησης της πρότασης εναπόκειται (αποκλειστικά και μόνο) στις τράπεζες, χωρίς συμμετοχή της Forthnet στη διαδικασία, λογικό μιας και οι εν λόγω τέσσερις, όταν μετέτρεψαν το ομολογιακό δάνειο (ύψους 300 εκατ. ευρώ) σε μετοχές, απέκτησαν το 36,2% της εταιρείας.

Κοντολογίς, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ή όποιος άλλος ενδιαφέρεται για την εξαγορά του εν λόγω μετοχικού ποσοστού, συνομιλεί με τραπεζικούς παράγοντες και όχι με της Forthnet, η οποία δεν έχει λόγο.

Και προσοχή: όχι με όλες τις τράπεζες μαζί! Ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας πρακτικά κάνει τέσσερις παράλληλες διαπραγματεύσεις.

Τούτο στην πλευρά του μισογεμάτου ποτηριού. Αν το δεις μισοάδειο, προφανώς και υπάρχει θέμα και δεν αναφέρομαι στο ηθικό του ζητήματος: μόνο κουτοί επικαλούνται την ηθική σε αυτή τη χώρα κι όταν έχουμε να κάνουμε με πολλά εκατομμύρια ευρώ. Είναι θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού – και κανενός υπουργού, ως επίσης διαδίδεται. Η επιτροπή θα κληθεί να εξετάσει το ζήτημα και, εν προκειμένω, ο Ιωάννης Λιανός που λίαν προσφάτως διαδέχθηκε στο πόστο του επικεφαλής αυτής τη Βασιλική Θάνου, ένας τεχνοκράτης με δυνατό βιογραφικό αλλά φυσικά, ως όλοι μας, θα κριθεί από τις πράξεις και τις αποφάσεις του.

Στα… ψιλά γράμματα είναι όμως το ενδιαφέρον. Η Forthnet δεν είναι απλά πάροχος διαδικτύου, σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης, θα κάνει… καρέ από την άνοιξη του 2020 μπαίνοντας στην κινητή τηλεφωνία. Ο ανταγωνισμός είναι ήδη μεγάλος, σε χώρο που έχει την πρωτοκαθεδρία η Cosmote TV. Της οποίας, ειρήσθω εν παρόδω, η σταθερή θέση επί των ποδοσφαιρικών τηλεοπτικών είναι πως ίσως ενδιαφερθεί αν και εφόσον επανέλθει η κεντρική διαχείριση: πολύ θεωρητικό, όχι απίθανο να ενδιαφερθεί. Πιο απίθανη η αναβίωση της κεντρικής.

Ζήτημα δεν υπάρχει άμεσο λοιπόν. Θα υπάρξει αν ολοκληρωθεί η εν λόγω αγορά. Ας μην προτρέχουμε. «Τρωγόμαστε» και τότε…

Δεδομένα όμως, αν κριθεί από την αποκάλυψη ότι η «Ενωση» έχει εδώ και δύο χρόνια έτοιμο το πλάνο για την ΑΕΚ TV, ο (τηλεοπτικός) ασκός του Αιόλου ανοίγει. Και, ως ανώνυμες εταιρείες, κάθε ΠΑΕ μπορεί να πράξει κατά το δοκούν, ως αντίστοιχα και οι πελάτες – συνδρομητές.


Δημοσιεύτηκε στη στήλη #MediaLab του digitaltvinfo.gr στις 25/9/2019