Menu

Και το παίζει τρελός, και δεν είναι! «Μισέλ» ο… αφυλάκιστος

Και το παίζει τρελός, και δεν είναι! «Μισέλ» ο… αφυλάκιστος

Υποδυόμενος είτε τον καρδιοπαθή είτε τον ψυχασθενή, Μιχάλης Ανδρουλιδάκης κατορθώνει να διατηρείται εκτός φυλακών.

Η επιτυχία είναι η μοναδική ορατή διαφορά μεταξύ μεγαλοφυΐας και τρέλας, είχε αναφέρει ο Γάλλος στοχαστής Πιερ Μπουάστ. Στην περίπτωση του Μιχάλη Ανδρουλιδάκη έφτασε, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, να θεωρούνται μεγαλοφυή η αναρρίχησή του ως εκδότη, ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού και οι επαφές με τον πολιτικό κτης εποχής. Σήμερα όμως, το όνομά του συνδυάζεται με την τρέλα καθώς έγινε τακτικός επισκέπτης ψυχιατρείων προκειμένου να αποφύγει τη φυλάκιση.

Ο Μιχάλης Ανδρουλιδάκης είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα στην ιστορία των ελληνικών ΜΜΕ. Μεσουράνησε στη δεκαετία του ’90 χάρη στις πωλήσεις ρεκόρ της αθλητικής εφημερίδας «Sportime» και της εβδομαδιαίας Επενδυτής», φτάνοντας ως την εξαγορά του καναλιού NEW CHANNEL που μετονόμασε σε TEMPO και του ραδιοσταθμού PLANET. Οι «βόμβες» άρχισαν όμως να σκάνε από το 1997: όταν η (επίσης δική του) εφημερίδα «Εξουσία» άρχισε να μοιράζει κουπόνια για δωρεάν μεζονέτες αποκαλύφθηκε η εμπλοκή του με την εταιρεία STABILTON (πρώην ΜΑΚ-ΛΩ) που αποδείχθηκε μια από τις μεγαλύτερες «φούσκες» στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι μεζονέτες έμειναν στις μακέτες. Το TEMPO, όπου οι μισθοί είχαν εκτιναχθεί στα ύψη με τις αφίξεις ανερχόμενων «τηλεαστέρων» όπως οι Νίκος Ευαγγελάτος και Τατιάνα Στεφανίδου, πήρε ελάχιστη από τη διαφημιστική πίτα καθώς η τηλεθέαση δεν ξεπέρασε το 7% και οι 700 εργαζόμενοι (όταν MEGA και ANT1 είχαν το πολύ από 400) βρέθηκαν στον δρόμο και πνιγμένοι από τα χρέη ενώ το «Sportime» βάρεσε κανόνι, για να κλείσει κάποια χρόνια αργότερα έχοντας περάσει σε άλλους ιδιοκτήτες.

Κινηματογραφική ήταν η πρώτη, από τις δεκάδες έκτοτε, σύλληψή του όταν στις 2 Σεπτεμβρίου του 2002, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα κατηγορούμενος για μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του TEMPΟ επί εξαμήνου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μόλις ο Ανδρουλιδάκης αντιλήφθηκε την παρουσία τους, προσπάθησε να ξεφύγει. Παρ’ ότι διέφυγε όμως από την πίσω πόρτα δεν τα κατάφερε, αφού οι αστυνομικοί του τμήματος Ψυχικού τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν κρυμμένο σε μια αυλή παρακείμενου σπιτιού, στην οποία τον είχαν εγκλωβίσει εργαζόμενοι του καναλιού.

Στις 30 Ιουλίου 2012 το Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων επιβάλλει στον πάλαι ποτέ μεγαλοεκδότη, ύστερα από εισήγηση της εισαγγελέως Ξένια Δημητρίου, πενταετή κάθειρξη στις φυλακές Δομοκού για υπεξαίρεση 4.200.000 ευρώ με άμεση εκτελέσιμη ποινή, χωρίς μάλιστα κανένα ελαφρυντικό λόγω του ποινικού του μητρώου. Ο Ανδρουλιδάκης καταδικάστηκε ύστερα από μήνυση του πρώην λογιστή του, Αθανασίου Παύλοβιτς αφενός για 2,73 εκατ. ευρώ που είχε καταβάλει για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τα χρήματα έκαναν… φτερά, αφετέρου για άλλα 1,47 εκατ. ευρώ (500 εκατ. δρχ. με τις τιμές της εποχές) που είχε επίσης στον Ανδρουλιδάκη πληρώσει με μετοχές της εισηγμένης εταιρείας ΚΟΡΦΙΛ και τα οποία δεν έλαβε ποτέ.

Ο γνωστός στη δημοσιογραφική πιάτσα ως «Μισέλ» φεύγει νωρίτερα από το άκουσμα της απόφασης, στο διάλειμμα, με την πρόεδρο του δικαστηρίου Ευγενία Προγάκη να χαρακτηρίζει την αποχώρησή του ως… «ανθρωπίνως κατανοητή». Έκτοτε ο Κρητικός εκδότης (ήταν φυγόποινος και εντέλει) συλλαμβάνεται ως φυγόποινος την 1η Αυγούστου έξω από το σπίτι του στην οδό Παπαδιαμάντη 17, στο Ψυχικό.

Η περιοχή είναι σημαντική: εις βάρος του Ανδρουλιδάκη εκκρεμούσαν εδώ και καιρό άλλα τρία εντάλματα σύλληψης όμως κατόρθωνε επί σειρά ετών να μην συλλαμβάνεται αφού το Αστυνομικό Τμήμα Ψυχικού δεν μπορούσε να τον εντοπίσει. Κι όμως, η οικία του βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό…

Προκειμένου ο Ανδρουλιδάκης να αποφύγει τη μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού, επικαλείται πρόβλημα υγείας. Αρχικώς δηλώνει ότι νιώθει δυσφορία και δύσπνοια και ζητά να οδηγηθεί σε νοσοκομείο. Μεταφέρεται με το ΕΚΑΒ στο Λαϊκό, όπου το καρδιογράφημα δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα. Εμμένει για ενοχλήσεις στην καρδιά, υποβάλλεται και σε στεφανιογράφημα αλλά και η νέα εξέταση (απ)οδεικνύει ότι χαίρει άκρας υγείας. Συνεπώς θα έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα στο Δομοκό.

Κάπου εκεί η σύζυγός του και συνέταιρος σε όλες τις επιχειρηματικές του κινήσεις, Κατερίνα Λιναρά, με κλαυθμούς και οδυρμούς αρχίζει να φωνάζει προς τους γιατρούς και να απειλεί πως είναι υπεύθυνοι για την υγεία του Ανδρουλιδάκη αν πάθει κάτι, έως ότου παρεμβαίνει η διοικήτρια του Λαϊκού: «δεν γίνεται να ασχολείται ένα ολόκληρο νοσοκομείο με κάποιον που είναι πιο υγιής και από εμένα!».

Ανακάλυψε… αυτοκτονικό ιδεασμό

Στις 3 Αυγούστου ο Ανδρουλιδάκης παίρνει εξιτήριο, συνοδεία αστυνομικής δύναμης καθώς κάποιοι έκριναν ότι έπρεπε να φυλάσσεται από τέσσερις βάρδιες αστυνομικών! Προκειμένου όμως να αποφύγει τη μεταγωγή στις φυλακές Δομοκού επικαλείται νέο πρόβλημα, ψυχολογικό και μεταφέρεται στο Αιγινήτειο Ψυχιατρικό νοσοκομείο όπου οι γιατροί αποφαίνονται ότι δεν χρήζει νοσηλείας. Στις 4 Αυγούστου «ανακαλύπτει» νέο πρόβλημα, ότι πάσχει από… αυτοκτονικό ιδεασμό, ήτοι ότι έχει τάσεις αυτοκτονίας και μεταφέρεται στο Αττικό Νοσοκομείο και, από εκεί, στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Παρότι το Αιγινήτειο του έχει δώσει εξιτήριο κρίνοντας ότι δεν χρήζει νοσηλείας, ο Ανδρουλιδάκης γίνεται θαμώνος στο Θριάσιο, φρουρούμενος μάλιστα από τρεις αστυνομικούς.

Οι ιατρικοί του Θριασείου υποβάλλουν τον ασθενή σε εξονυχιστικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής κατάσταση της υγείας του και ο χρόνος νοσηλείας φτάνει τον ένα μήνα, διάστημα στο οποίο διαμένει σε lux δωμάτιο απασχολώντας ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτές και φυσικά άλλες τέσσερις βάρδιες αστυνομικών.

Ο διοικητής του Θριασείου κ. Άγγελος Λιόσης πληροφορήθηκε την παρουσία του… υψηλού προσκεκλημένου από δημοσιογράφους καθώς δεν γνώριζε πως ο Ανδρουλιδάκης βρισκόταν εκεί! Σε επικοινωνία του koutipandoras.gr μαζί του, διευκρίνισε ότι μεταφέρθηκε εκεί με παραπεμπτικό ιδιώτη (!) ψυχιάτρου. Ωστόσο ο Ανδρουλιδάκης παρέμεινε κλινήρης μιας και οι θεράποντες ιατροί, επικαλούμενοι το ιατρικό απόρρητο, δεν έδιναν στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του. Κάτι που εντέλει έγινε, χάρη σε εισαγγελική παρέμβαση.

Ύστερα από σχεδόν ένα μήνα διακοπών στο Θριάσιο, ο Ανδρουλιδάκης μεταφέρεται όχι στο Δομοκό αλλά στο τμήμα ψυχιατρικών κλινικών των φυλακών Κορυδαλλού, όπου έκτοτε παραμένει. Για όσους έχουν περάσει από τον Κορυδαλλό, το άκουσμα «ψυχιατρική κλινική» μεταφράζεται ως… η σουίτα των εν λόγω φυλακών.

Οι απλήρωτοι δικηγόροι και η σίγουρη (;) αποφυλάκιση

Ιδού το πώς ένας καταδικασθείς σε πενταετή κάθειρξη κατορθώνει να παραμένει δύο μήνες εκτός φυλακών και να αποφεύγει με παιδικά, αλλά αποτελεσματικά –σύμφωνα με το ελληνικό κράτος- κόλπα, τη μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού, βάσει της καταδικαστικής απόφασης. Και μάλιστα ο Ανδρουλιδάκης ζήτησε από το Α’ Τμήμα Αναστολών την αποφυλάκισή του μέχρι να εκδικαστεί η έφεση, κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά όταν η αρχική απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί, αφού του δόθηκε ημερομηνία επανεξέτασης.

Την ίδια στιγμή η δικηγορική του ομάδα, ενώπιον άλλου δικαστηρίου, το οποίο δίκαζε άλλη μία από τις δεκάδες υποθέσεις του Ανδρουλιδάκη, ζήτησε αναβολή για το Νοέμβριο επειδή, όπως δήλωσαν, ο «Μισέλ» επιθυμεί να είναι παρών και ως τότε είναι βέβαιος ότι θα έχει λάβει εξιτήριο από το ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού!

Η δικηγορική ομάδα που έχει αναλάβει τον Ανδρουλιδάκη είναι το γραφείο «Γ. Ν. Αντωνόπουλος και Συνεργάτες». Και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Hot Doc» οι δικηγόροι του δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ για την εκδίκαση άνω των δέκα υποθέσεων μέσα στο 2012 και έπονται άλλες τόσες ως τα τέλη του έτους!

Τα περάσματά του από το Λαϊκό, το Αιγινήτειο και το Θριάσιο (για το οποίο έχει ήδη διαταχθεί έρευνα από τις εισαγγελικές Αρχές) και η κράτησή του, ως σήμερα, στο ψυχιατρείο Κορυδαλλού αντί της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού, αποδεικνύουν την προσπάθειά του να στηρίξει ο Ανδρουλιδάκης την αναστολή του σε λόγους ψυχικής υγείας.

Συνάμα, αν μη τι άλλο, προκαλεί αλγεινή εντύπωση η ευνοϊκή μεταχείριση της οποίας τυγχάνει ο Ανδρουλιδάκης, σε αντιδιαστολή με άλλες, όπως επί παραδείγματι της Βίκυς Σταμάτη Τσοχατζοπούλου, η οποία δεν έχει καταδικαστεί και είναι μητέρα ενός παιδιού ωστόσο παραμένει προφυλακισμένη, με τη Δικαιοσύνη να μην τείνει ευήκοον ους στα ψυχολογικά προβλήματα που επικαλείται.

Κι άλλες καταδικαστικές αποφάσεις

Η πενταετής κάθειρξη του Ανδρουλιδάκη για υπεξαίρεση 4,2 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του τηλεοπτικού σταθμού TEMPO δεν ήταν η πρώτη καταδικαστική απόφαση εις βάρος του μέσα στο 2012.

Στις 30 Ιανουαρίου 2012 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δικαίωσε τον κοσμηματοπώλη και παλιό του συνεργάτη, Αθανάσιο Βιλδιρίδη και καταδίκασε σε κάθειρξη 9 ετών τον Ανδρουλιδάκη για υπόθεση υπεξαίρεσης 4,3 δισεκατομμυρίων δραχμών (!) από την εκδότρια εταιρεία «ΜAX LINE». Ο «Μισέλ» στις 20 Δεκεμβρίου 2001 συμμετείχε σε γενική συνέλευση της εταιρείας, η οποία με μοναδική συμμετοχή τον… εαυτό του (!) αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου κατά το ποσό των 1,880 δισ. δρχ.

Για την ίδια ιστορία στις 22 Δεκεμβρίου 2011 ο Ανδρουλιδάκης και η σύζυγός του Καίτη Λιναρά καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε έξι χρόνια κάθειρξη για απάτη στην ΚΛΕΒΕΡ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ με υπεξαίρεση 300.000 ευρώ ενώ εκκρεμεί άλλη μια δίκη, που αναβλήθηκε και έχει οριστεί για τις 9 Ιανουαρίου, ξανά για υπόθεση υπεξαίρεσης ύψους 2.000 ευρώ.

Εκκρεμεί επίσης η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων της εφημερίδας «Εξέδρα των Σπορ» που ο Ανδρουλιδάκης απέκτησε στις 6 Ιουνίου 2011 από τον ΔΟΛ μέσω μιας εταιρείας-φάντασμα ονόματι NIKOYA Limited και ανέστειλε τη λειτουργία της στις 23 Μαρτίου 2012. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 200.000 ευρώ.

Στη λίστα των μεγαλο-οφειλετών

Εδώ και ένα χρόνο το όνομα του Μιχάλη Ανδρουλιδάκη κυκλοφορεί ανάμεσα στους μεγάλους οφειλέτες του δημοσίου. Ο κατάλογος είχε τότε δημοσιευθεί στις εφημερίδες και τον Ανδρουλιδάκη αφού οι εταιρείες ΚΛΕΒΕΡ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ (εκδότρια των «Επενδυτή» και «Symbol» με χρέη 43.962.188 ευρώ), ΝΕΟ ΚΑΝΑΛΙ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (με χρέη 38.488.325 ευρώ), ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε. (με χρέη 36.355.329 ευρώ) και ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ Α.Ε. (ιδιοκτήτρια εταιρεία του καναλιού TEMP με χρέη 17.555.222 ευρώ). Σύνολον, 136.361.064 ευρώ.


Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Hot Doc» του Οκτωβρίου 2012