Menu

Η τελευταία εκτέλεση στην Ελλάδα

Η τελευταία εκτέλεση στην Ελλάδα

Ήταν Παρασκευή 25 Αυγούστου 1972. Στο Ηράκλειο, στο πεδίο βολής της περιοχής «Δύο Αοράκια». Η τοποθεσία είχε κρατηθεί μυστική, αλλά ένας φωτορεπόρτερ, της εφημερίδας «ΣΗΜΕΡΙΝΑ», ο Βασίλης Καραμανώλης και ο ρεπόρτερ Νίκος Γερακάρης, παλιός Αθλητικός Συντάκτης και αδελφός του Παύλου, είχαν πάρει θέσεις.

Ήταν το φινάλε μιας τραγωδίας που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Η τελευταία εκτέλεση στην Ελλάδα

Σις 5 Ιανουαρίου του ίδιου χρόνου ο Βασίλης Λυμπέρης, άνεργος ηλεκτρολόγος, μέθυσος και τζογαδόρος έβαλε φωτιά στο σπίτι που έμεναν στο Χαλάνδρι, η εν διαστάσει γυναίκα του Βασιλική, η μητέρα της Αντιγόνη Μάρκου, η κόρη τους Παναγιώτα 2,5 χρόνων και ο γιός τουςΓιώργος ενός χρόνων. Κάποια στιγμή η γυναίκα του με τη κόρη τους στην αγκαλιά προσπαθεί να σώσει η μητέρα της και το γιό τους. Ο Λυμπέρης τη σπρώχνει μέσα στο σπίτι φωνάζοντας: «Τώρα θα πληρώσετε όλοι».

Η Βασιλική δεν πέθανε αμέσως. Έζησε για δύο 24ωρα και μίλησε για τον δολοφόνο.

Η τελευταία εκτέλεση στην Ελλάδα

Συνεργός του ήταν ο 18χρονος Παύλος Αγγελόπουλος, ενώ τσίλιες κρατά ο 24χρονος Στέλιος Καπρέτσος.

Στις 6 Μαΐου το δικαστήριο τον καταδίκασε τετράκις σε θάνατο – όσα και τα θύματά του – όπως και τον Αγγελόπουλο ο οποίος όμως λόγω του νεαρού της ηλικίας του απέφυγε την εκτέλεση. Ο Καπρέτσος καταδικάστηκε σε ισόβια, ενώ ένας άλλος συνεργός, ο 19χρονοςΑθανάσιος Σταμάτης μπαίνει για τρία χρόνια στη φυλακή.

Στο ρεπορτάζ του Νίκου Γερακάρη στα «Σημερινά» διαβάζουμε ότι από το 1953 μέχρι το 1972 εκτελέστηκαν 95 κατάδικοι (μεταξύ τους τρεις γυναίκες). Από αυτούς οι 13 ήταν αλλοδαποί και οι 11 οδηγήθηκαν στο απόσπασμα με την κατηγορία της κατασκοπίας.