Menu

Μουντιάλ 1966. Η μπάλα και το Αλτσχάιμερ

Μουντιάλ 1966. Η μπάλα και το Αλτσχάιμερ

Μια νέα προσέγγιση δίνουν οι οικογένειες των παικτών της εθνικής Αγγλίας που αντιμετωπίζουν την επέλαση του… Αλτσχάιμερ!

Μισό αιώνα πριν, στις 30 Ιουλίου του 1966, η εθνική Αγγλίας έφθανε για πρώτη και μοναδική φορά έως τώρα, στη κορυφή του (ποδοσφαιρικού) Έβερεστ. Η κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου, προμήνυε τότε το ξεκίνημα μίας χρυσής εποχής για τα «λιοντάρια». Πρόβλεψη που τελικά διαψεύστηκε πανηγυρικά τα επόμενα χρόνια. Και όχι μόνο αυτό.

Μία αόρατη κατάρα φαίνεται να έχει κτυπήσει εκείνους τους «έντεκα ήρωες» του Αλφ Ράμσεϊ. Ο αρχηγός Μπόμπι Μουρ «έφυγε»  το 1993 στα 51 του μετά από δίχρονη μάχη με τον καρκίνο που τον είχε χτυπήσει στη χολή και ο νεαρότερος των έντεκα εκείνης της ομάδας, ο Άλαν Μπολ, πέθανε αιφνίδια από ανακοπή το 2007, σε ηλικία 61 ετών.

Ο καθοδηγητής εκείνης της ομάδας ο Άλφ Ράμσεϊ έζησε τα τελευταία του χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ιπσουϊτς, κτυπημένος από την νόσο του Αλτσχάϊμερ, έως τον Απρίλιο του 1999 που άφησε την τελευταία του πνοή στα 79 του χρόνια.

Τρία ακόμη μέλη εκείνης της ομάδας, ζουν εδώ και χρόνια υποφέροντας από την ίδια νόσο. Ο μεγαλύτερος εκείνης της ομάδας, ο 81χρονος σήμερα Ρέι Γουίλσον κτυπήθηκε από Αλτσχάϊμερ το 2004, ο 72χρονος Μάρτιν Πίτερς, σκόρερ του δεύτερου γκολ στον τελικό με την Γερμανία το 2013 και ο κατά ένα χρόνο μεγαλύτερος Νόμπι Στάιλς ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι οικογένειες τους φοβούνται ότι δεν αποκλείεται το «μαζικό κτύπημα της νόσου» να οφείλεται στη χρήση εκείνης της βαριάς αναχρονιστικής μπάλας που χρησιμοποιούσαν το 1966.

Οι κεφαλιές μπορεί να προκάλεσαν πρόβλημα, άποψη που φαίνεται να εστερνίζεται ένας από τους κορυφαίους νευρολόγους, ο Μάικλ Γκρέι που πρόσφατα δήλωσε ότι θα χρειαστεί ίσως περισσότερη έρευνα για το αν η άνοια της συγκεκριμένης γενιάς παικτών μπορεί να οφείλεται και σε αυτό.

Εδώ και χρόνια η οικογένεια του χαλκέντερου κεντρικού αμυντικού Τζάκι Τσάρλτον (μεγαλύτερος αδελφός του Μπόμπι) έχει δημοσιοποιήσει ότι ο 80χρονος σήμερα Τζάκι έχει υποστεί σημαντική απώλεια μνήμης.

Τον Δεκέμβριο του 2015 ο θρυλικός γκολκίπερ Γκόρντον Μπανκς γνωστοποίησε ότι πάσχει από καρκίνο στο συκώτι. Ο Μπανκς ζει από το 1972 με μειωμένη όραση εξαιτίας ενός πολύ σοβαρού τροχαίου που παρά λίγο να του είχε στοιχήσει την ζωή.

Οι υπόλοιποι τρεις της παρέας  ο Τζορτζ Κοέν, ο Μπόμπι Τσάρλτον και ο σκόρερ των τριών γκολ Τζεφ Χαρστ παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους, δεν έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.