Menu

Το «πρέπει» και το μέλλον

Το «πρέπει» και το μέλλον

Γνωστό, έως τετριμμένο πια: καμιά ομάδα δεν προκρίθηκε ή αποκλείστηκε από την κλήρωση. Με μια δεύτερη ματιά όμως, τα χθεσινά… μπαλάκια έβγαλαν κάποια συμπεράσματα.

Αρχικώς, μην στρουθοκαμηλίζουμε, η PSV Αϊντχόφεν θα ήταν «βουνό» για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα, όχι μόνο τον Ολυμπιακό. Υπό τούτο το πρίσμα, στο άκουσμα της Βικτόρια έσκασαν μερικά χαμόγελα, ίσως. Ωστόσο η ομάδα από το Πλζεν έχει, χρόνο με τον χρόνο, προσδώσει μερικά κιλά στη φανέλα της που την καθιστούν άκρως επικίνδυνη. Δεν είναι εκείνα τα παλιά, καλά χρόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου που π.χ. ο Παναθηναϊκός έπαιζε με τη Σλάβια ή τη Σπάρτα ή τη Σλόβαν και είχε την πρόκριση στο τσεπάκι. Οι Τσέχοι μετρούν επτά εμφανίσει σε ομίλους, είτε του Champions είτε του Europa League, την τελευταία 8ετία και τρεις παρουσίες στους «16» του Europa την τελευταία εξαετία. Ποια ελληνική ομάδα έχει πετύχει κάτι ανάλογο;

Και, το χειρότερο, τις τελευταίες 17 φορές που ήταν σε διπλό, προκριματικό ζευγάρι, μέτρησε 14 προκρίσεις. Too much. Οποια δεν την υποτίμησε, υπερκέρασε το εμπόδιο, όπως πρόπερσι η Στεάουα.

Ο δε Αρης είχε και ευκολότερες για να πέσει από την ΑΕ Λεμεσού. Καλή ομάδα, με καλές πορείες τα τελευταία χρόνια ωστόσο το μεγαλύτερο ερώτημα είναι… ο ίδιος ο Αρης. Τι ομάδα θα έχει τη νέα σεζόν και, κυρίως, πότε θα έχει κλείσει το ρόστερ.

Στο δε άκουσμα, στο Περιστέρι, για το «Κρακόβια ή Ντουνάιτσκα Στρέντα» θαρρώ ότι επικράτησε προβληματισμός. Με τους… Ατρόμητους της Πολωνίας και της Σλοβακίας έπεσαν, στα «συν» ότι θα έχουν την ευκαιρία να τις παρακολουθήσουν, πριν τα παιχνίδια.

Δεν «θα περάσουν». Σόρι, μάγκες, ΠΡΕΠΕΙ να περάσετε. Η Ελλάδα για πρώτη φορά στον τρέχοντα αιώνα ξεκινά από τη 16η θέση του ranking της UEFA, κάτω και… από την Κύπρο. Κι αν δεν βελτιωθεί το πράμα έως την άνοιξη του 2020, τότε από τη μεθεπόμενη σεζόν, 2021-22, η χώρα μας θα βγάζει τέσσερις, αντί για πέντε, ομάδες στην Ευρώπη και ούτε μία στο Europa League, αλλά τρεις στη νέα διοργάνωση που σχεδιάζει η UEFA. Κι εκεί, με 1-2 προκριματικούς γύρους.


Αρθρο που δημοσιεύτηκε στη «Sportday» στις 21/6/2019