Menu

ΠΑΟΚ – Αγιαξ. Μόνες του ήττες, στο ΟΑΚΑ

ΠΑΟΚ – Αγιαξ. Μόνες του ήττες, στο ΟΑΚΑ

Για δέκατη φορά στην ιστορία του θα εμφανιστεί επί ελληνικού εδάφους ο Αγιαξ, εκ των οποίων τρεις στη Θεσσαλονίκη, όλες στην Τούμπα. Στις εννέα προηγούμενες ηττήθηκε δις, αμφότερες από τον Ολυμπιακό αλλά η μία ήταν το ’83 στην παράταση, στο ΟΑΚΑ, άρα  η μόνη του… υποταγή σε 90λεπτο ήταν προ 21 ετών: 1-0, ξανά στο ΟΑΚΑ με γκολ του Αλεξανδρή στο 38’. Στα άλλα; 5-3-0 με τρεις σερί νίκες: 2-1 τον ΠΑΟΚ το ’16, 2-1 τον Παναθηναϊκό λίγο αργότερα και 2-0 την ΑΕΚ πέρυσι.

Γενικώς ο «Αίαντας» έχει σχεδόν πάντα τον τρόπο να παίρνει αυτό που θέλει από την Ελλάδα. Ακόμη ακόμη και στους αλήστου μνήμης ημιτελικούς του ’96, αφού ο Βαζέχα… πάγωσε το Αμστερνταμ, στο ΟΑΚΑ κατόρθωσε να βρει γκολ στο 4’ με τον Λίτμανεν και να πάρει εντέλει εύκολα την πρόκριση στον τελικό με τη Γιουβέντους – και, κατόπιν, το τρόπαιο. Ποιος θυμάται ότι η τέταρτη εκείνων των ημιτελικών ήταν… η Ναντ;

Βεβαίως έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα που τον Μάη ήταν στα ημιτελικά του Champions League, που πέρασε… αέρας από Μαδρίτη και Τορίνο, που έπαιξε μπαλάρα αλλά την πάτησε από την Τότεναμ. Και που οι παίκτες της περιμένουν, ευλόγως, τη μεταγραφή. Κι αν δεν έχουν φύγει μερικοί ακόμη, έρχεται η ώρα τους: ξεπούλημα, γαρ. Τούτο, η μια όψη: η άλλη είναι ότι διαχρονικά ο Αγιαξ είναι ένα… εργοστάσιο παικτών, ωσάν Λερναία Υδρα κάποιοι φεύγουν, κάποιοι έρχονται αλλά ούτε το σύστημα αλλάζει, ούτε η λογική στο γήπεδο (πάντα με 4-3-3). Μόνο, ίσως, θετικό για τον ΠΑΟΚ το timing, καλοκαιριάτικα, ή μπορεί να αποδεχθεί και δίκοπο μαχαίρι…

Ο δε ΠΑΟΚ έχει 1-7-6 ενάντια σε ολλανδικές ομάδες γενικά και, επιμέρους, 1-3-3 στην Τούμπα. Η μόνη του νίκη ήταν το ’01 με το 3-2 επί της PSV Αϊντχόφεν με δύο γκολ του Γιασεμάκη και ένα του… Ουντέζε, με Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο. Ωστόσο είχε αποκλειστεί, στον 3ο γύρο του UEFA τότε, με 4-1 στο «Φίλιπς».

Ο ΠΑΟΚ, το ‘χω ξαναγράψει, έχει αποκλειστεί με κάθε πιθανό τρόπο προ των ομίλων του Champions League. Κάποια στιγμή θα του χαμογελάσει, ερώτημα πώς θα εμφανιστεί στο πρώτο του επίσημο ματς της σεζόν, εξίσου ερώτημα ο Αγιαξ.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 6/8/2019