Menu

Μπασάκσεχιρ – Ολυμπιακός. Ο μόνος… Τουρκοφάγος και ο παράγοντας «Αβτσί»

Μπασάκσεχιρ – Ολυμπιακός. Ο μόνος… Τουρκοφάγος και ο παράγοντας «Αβτσί»

Καρέ επισκέψεων έχει κάνει επί τουρκικού εδάφους ο Ολυμπιακός, τρεις φορές ηττήθηκε και μια νίκησε. Η μόνη του επιτυχία ήταν το ’17 με το 3-0 στην Αγκυρα επί της Οσμάνλισπορ ωστόσο και οι τρεις παρουσίες του στην Κωνσταντινούπολη συνδυάστηκαν με ήττες: το ’03 και το ’08 με 1-0 από τη Γαλατασαράι και το ’17 με το «βαρύ» 4-1 από την Μπεσίκτας.

Συνολικά, δε, οι ελληνικές ομάδες έχουν 1-4-5 επί τουρκικού εδάφους (μαζί με αγώνες Παναθηναϊκού, Αστέρα, ΠΑΟΚ και… Αιγάλεω), η μόνη νίκη ήταν η προαναφερθείσα των «ερυθρόλευκων».

Από τα πιο επικά σκηνικά ήταν το 1-1 του ΠΑΟ στο «Σουκρού Σαράτσογλου» το ’02, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών τότε, Γιώργου Παπανδρέου, στο τερέν πριν τη σέντρα που… άναψε τα πνεύματα.

Η Μπασάκσεχιρ μετέχει για δεύτερη φορά στα προκριματικά, προ διετίας απέκλεισε την Μπριζ (3-3 στο Βέλγιο, 2-0 στην Πόλη) για να μείνει εκτός από τη Σεβίλλη χάνοντας με 2-1 εντός και παίρνοντας 2-2 στην Ανδαλουσία και σε ματς που άξιζε τη νίκη.

Κάτι έχει αλλάξει όμως: τεχνικός ανέλαβε από φέτος ο Οκάν Μπορούκ, παιχτούρα στα ντουζένια του και προπονητής εδώ και λίγα χρόνια, αρχικά ως βοηθός του Φατίχ Τερίμ και κατόπιν σε ομάδες τύπου Ελάζιγκσπορ, Σίβασπορ, Ακισάρ και, πέρυσι, Ρίζεσπορ. Το αναφέρω διότι ο… αρχιτέκτονας αυτής της ομάδας και προπονητής της επί σχεδόν 13 χρόνια (2006-2019), Αμπντουλάχ Αβτσί, πήγε στην Μπεσίκτας. Δύο χρόνια είχε λείψει ο Αβτσί (2011-13), όντας εκλέκτορας της εθνικής Τουρκίας, και η Μπασάκ… υποβιβάστηκε: όχι τυχαίο! Ακόμη και στη διετία που έλειπε, από… μακριά αυτός συμβούλευε αλλά όχι με πλήρη εξουσία και ελευθερία κινήσεων.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 6/8/2019