Menu

Λίβερπουλ – Τσέλσι, UEFA Super Cup. Καρεμπέ, Σισέ και… πέναλτι (ποτέ)

Λίβερπουλ – Τσέλσι, UEFA Super Cup. Καρεμπέ, Σισέ και… πέναλτι (ποτέ)

Απόρροια της περσινής, αγγλικής κυριαρχίας ο φετινός αγώνας του UEFA Super Cup στην Κωνσταντινούπολη. Λίβερπουλ εναντίον Τσέλσι, με τους «κόκκινους» να διεκδικούν το τέταρτο τρόπαιο στον θεσμό και τους «μπλε» το, μόλις, δεύτερο.

Οι Λονδρέζοι μετείχαν άλλες τρεις φορές αλλά μόνο το 1998 τα κατάφεραν, στο Μονακό, επικρατώντας 1-0 της Ρεάλ Μαδρίτης με γκολ μάλιστα του… γνωστού μας, Γκουστάβο Πογέτ, στο 83’. Ο Ουρουγουανός είχε μπει ως αλλαγή νωρίτερα αντί του Ντι Ματέο, με την «ιταλική» Τσέλσι του Τζιανλούκα Βιάλι να παίζει και με Τζιανφράνκο Τζόλα και Πιερλουίτζι Καζιράγκι στην ενδεκάδα. Η δε Ρεάλ του Γκους Χίντινκ είχε βασικό τον Κριστιάν Καρεμπέ ενώ ως αλλαγή είχε μπει ο Ρόμπερτ Γιάρνι, αμφότεροι αργότερα πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα.

Η Τσέλσι έχασε το τρόπαιο το ’12 από την Ατλέτικο με 4-1 και το ’13 στα πέναλτι από την Μπάγερν. Η δε Λίβερπουλ έχει 3/5 κατακτήσεις με μόνες αποτυχίες το ’78 από την Αντερλεχτ σε διπλά ματς (3-1 στις Βρυξέλλες, 2-1 στο «Ανφιλντ») και το ’84 από τη Γιουβέντους των Πλατινί και Μπόνιεκ. Το πήρε το ’77 με το Αμβούργο (1-1 και 6-0 με χατ-τρικ του ΜακΝτέρμοτ), το ’01 με την Μπάγερν (3-2) και το ’05 με 3-1 επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην παράταση και με… παναθηναϊκά γκολ: δύο του Τζιμπρίλ Σισέ και ένα του Λουίς Γκαρσία, αμφότεροι φόρεσαν αργότερα τη φανέλα με το «τριφύλλι».

Μάλιστα από τότε έχει να το πάρει αγγλική ομάδα. Ως… φέτος βέβαια. Εκτοτε ηττήθηκαν από δύο φορές η Γιουνάιτεντ και η Τσέλσι.

Στο ευρωπαϊκό Super Cup έχει δημιουργηθεί βέβαια μια παράδοση την τελευταία δεκαετία: αν δεν μετέχει η Ατλέτικο Μαδρίτης, το κατακτά η εκάστοτε πρωταθλήτρια Ευρώπης! Οι «ροχιμπλάνκος» νίκησαν Ιντερ, Τσέλσι και, πέρυσι, Ρεάλ, για να βρει κανείς περίπτωση που η νικήτρια του Europa (τότε, UEFΑ) πήρε το τρόπαιο και δεν ήταν… η Ατλέτι, πρέπει να πάει στο 2008 και στο Ζενίτ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-1 στο Μονακό.

Επιπροσθέτως από το 1998, που καθιερώθηκε μονός ο τελικός, 3/5 «εμφύλιους» κρίθηκαν μετά το 90λεπτο (σ.σ. στην παράταση και οι τρεις τελευταίοι, ισπανικοί φυσικά) και 4/5 ήταν… over 2,5.

Σε συνολικά 21 μονούς τελικούς από το 1998, κανένας δεν κρίθηκε στα πέναλτι! Εξ αυτών επτά κρίθηκαν μετά το 90λεπτο, και στην παράταση. Γενικώς από το 1973, ποτέ ευρωπαϊκό Super Cup, είτε σε μονό ματς είτε σε διπλά, δεν κρίθηκε το τρόπαιο στα πέναλτι. Κι αυτό το… ποτέ ιντριγκάρει λίγο, δε νομίζετε, με αγγλικό «εμφύλιο» σε τουρκικό έδαφος;


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 13/8/2019