Menu

Quo vadis, Lio?

Quo vadis, Lio?

Ελάχιστα ακούστηκε στην περιγραφή, ελάχιστα έκανε. Στο περσινό Μουντιάλ, λύγισε τόσο από το άγχος του να ηγηθεί της «αλμπισελέστε» που ουδείς θυμάται την παρουσία του στα ρωσικά γήπεδα. Στη… σούμα τα χρόνια περνούν, την προσεχή Παρασκευή θα μπει στο 33ο έτος της ηλικίας του και σε λίγο χρόνια θα αποτελεί μια γλυκόπικρη ποδοσφαιρική ανάμνηση.

Γλυκιά διότι στη 15ετία που φορά τη φανέλα της Μπαρτσελόνα ο Λιονέλ Μέσι κατέκτησε 33 τίτλους, παραπάνω από δύο ανά σεζόν. Και πικρή διότι, από το 2005 που μπήκε για πρώτη φορά στο γήπεδο φορώντας τη φανέλα του Ντιέγο Μαραντόνα, ο… εθνικός απολογισμός είναι μηδενικός. Τρεις χαμένοι τελικοί Κόπα Αμερικα, ένας χαμένος για το Μουντιάλ, viral σε κάθε διεθνές τουρνουά η φωτογραφία του απογοητευμένου Λίο, εκ διαμέτρου αντίθετη με τη σχεδόν ετήσια, πανηγυρική, χαμογελαστή φορώντας τα «μπλαουγράνα».

Η Κολομβία υπέταξε με 2-0 την Αργεντινή χωρίς… κόπο και ιδρώτα, κάνοντας τα απλά, τα λογικά. Εκλεισε τους χώρους στον άξονα, οι μπακ Μεδίνα και Τεσίγιο πίεσαν τα χαφ της Αργεντινής και οι Ροδρίγες και Μουριέλ άνοιξαν την άμυνά της. Ωσάν τυπική διαδικασία ενώ ο Μέσι, όπως και ο Ντι Μαρία και ο Αγουέρο ήταν άφαντοι.

Τις πταίει λοιπόν; Ο αέναως «λίγος» με την εθνική του, Μέσι; Ο άπειρος προπονητής Λιονέλ Σκαλόνι; Οι παίκτες, η φανέλα, το… γκαζόν;

Η απορία πλέον είναι πώς θα συμπεριφερόταν η Αργεντινή, ακόμη και η νυν ομάδα που δοκιμάζεται στα βραζιλιάνικα γήπεδα, δίχως τον Μέσι στο γήπεδο. Είναι εμφανές πλέον πως άπαντες τα περιμένουν όλα από τον… κοντό και ο ίδιος δεν μπορεί. Δεν τραβάει. Τυχόν απουσία του από ένα, άντε δύο, ματς πιθανώς να έφερνε άπαντες προ των ευθυνών τους. Και να έπαιζαν καλύτερα.

Χωρίς να το… πολυδιαφημίσει, ο Σκαλόνι άλλαξε την ομάδα, πλην Μέσι, Αγουέρο, Ντι Μαρία και Οταμέντι ουδείς έχει άνω των 30 συμμετοχών. Πέρυσι έφταιγε ο Σαμπάολι, φέτος; Τι άλλο πρέπει να γίνει, όχι για να παίρνει τίτλους αλλά για να γίνει ανταγωνιστεί η «αλμπισελέστε»;


Αρθρο που δημοσιεύτηκε στη «Sportday» στις 18/6/2019