Menu

Ποιος τίτλος αποπνέει, τελικά, μεγαλύτερη λάμψη;

Ποιος τίτλος αποπνέει, τελικά, μεγαλύτερη λάμψη;

Ποια είναι, ή θα είναι, άραγε, η ομάδα της σεζόν στη γηραιά ήπειρο;

Διότι συμβαίνει το εξής παράδοξο: όποια σηκώσει, την πρώτη ημέρα του Ιούνη στη Μαδρίτη, το Champions League, δεν θα είναι παράλληλα και η καλύτερη ομάδα της χώρας της. Ειρήσθω εν παρόδω, Λίβερπουλ και Τότεναμ έχουν αθροιστικά να κατακτήσουν τον τίτλο στο νησί… 87 έτη. Από τον δε έτερο ευρωπαϊκό τελικό, απουσιάζει (ως είθισται) μια πρωταθλήτρια: Τσέλσι εναντίον Αρσεναλ, στο Μπακού.

Στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ο τίτλος κατέληξε εκεί που… αναμενόταν από το καλοκαίρι κιόλας. Κι αν Παρί Σεν Ζερμέν και Γιουβέντους παίζουν, εδώ και χρόνια, δίχως αντίπαλο (ποια Λιόν, ποια Νάπολι και ποια Ιντερ, μεταξύ μας…), η αγωνιστική… ανυπαρξία της Ρεάλ Μαδρίτης το έκανε πολύ πιο εύκολο για την Μπαρτσελόνα, το ντεφορμάρισμα της Ντόρτμουντ στην πιο κρίσιμη καμπή έφερε την Μπάγερν έτοιμη για μία ακόμη στέψη ενώ, στην Αγγλία, η Λίβερπουλ έγινε η πρώτη στην ιστορία της Premier League που με 97 βαθμούς δεν πήρε το πρωτάθλημα, ελέω Μάντσεστερ Σίτι.

Τι μετράει, εντέλει, στην εικόνα του μυαλού περί καλύτερης; Ο εντός συνόρων δεσποτισμός ή η κούπα με τα μεγάλα αυτιά;

Την απάντηση ίσως δίνει μια παλιά, από τις εκατοντάδες που εκστόμισε, ατάκα του Μπράιαν Κλαφ. Ερωτούμενος για τον Αλεξ Φέργκιουσον ύστερα από αποτυχία της Γιουνάιτεντ, είχε αποκριθεί πως «για όλα τα άλογα, τις ιπποσύνες και τα πρωταθλήματά του, δεν έχει δύο από αυτά που έχω εγώ. Και δεν εννοώ αρχ…!».

Εννοούσε φυσικά τα δύο Πρωταθλητριών της Νότιγχαμ Φόρεστ. Διότι, κακά τα ψέματα, αυτή η κούπα είναι πιο βαριά στην ποδοσφαιρική συνείδηση.

Τι κι αν ο Πεπ Γκουαρδιόλα πήρε τα οκτώ από τα δέκα πρωταθλήματα που διεκδίκησε με Μπάρτσα, Μπάγερν και Σίτι;

Τι κι αν έφτασε τους 26 (και το Σάββατο πάει για τον 27ο και για το τρεμπλ) τίτλους, ξεπερνώντας τον Ζοσέ Μουρίνιο των 25;

Μεγαλύτερη λάμψη θα αποπνέει σε λίγες ημέρες το πρόσωπο του Γιούργκεν Κλοπ ή του Μαουρίτσιο Ποκετίνο…


Αρθρο που δημοσιεύτηκε στη «Sportday» στις 14/5/2019