Menu
Salonica Electronix 2019, ομιλίες Nova, Cosmote TV και ΕΡΤ σε συντονισμό μου

Salonica Electronix 2019, ομιλίες Nova, Cosmote TV και ΕΡΤ σε συντονισμό μου

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνομιλία, σε πάνελ της έκθεσης Salonica Electronix 2019 στο «Βελλίδειο» της Θεσσαλονίκης, έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου με ομιλητές σημαντικά στελέχη της ΕΡΤ, της Nova και της Cosmote TV.

Ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Nova κ. Κώστας Μωραΐτης, ο Γενικός Διευθυντής Νέων Μέσων της ΕΡΤ κ. Γιάννης Βουγιουκλάκης και ο Broadcasting Operations Senior Manager της Cosmote TV κ. Σπύρος Κουτσούκης, σε πάνελ που συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Μποζιονέλος, μίλησαν για τη νέα εποχή της συνδρομητικής αλλά και της υβριδικής τηλεόρασης.

Η τεχνολογία διεισδύει διαρκώς στον αθλητισμό και η τηλεόραση οφείλει να ακολουθήσει τα γοργά της βήματα.

«Επενδύει στην παραγωγή η Cosmote TV»

Σπύρος Κουτσούκης

Broadcasting Operations Senior Manager της Cosmote TV

Το 2018 έκλεισε με πάνω από 540.000 συνδρομητές εδραιώνοντας την Cosmote TV ως την υπ’ αριθμόν ένα στην ελληνική αγορά. Σημειώνουμε ότι πάνω από 30% είναι Hybrid Connected με πρόσβαση σε διαδραστικές και κατά παραγγελία υπηρεσίες ενώ το Cosmote History είναι το μοναδικό τηλεοπτικό κανάλι με επίκεντρο στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, δείγμα του πόσο επενδύει ο όμιλος στις παραγωγές.

Με τη νέα πλατφόρμα Hybrid της Cosmote TV μπορείς, εκτός από τα κανάλια της Cosmote TV, να απολαμβάνεις και μια σειρά από διαδραστικές υπηρεσίες και δυνατότητες, όπως το Cosmote Replay TV για να βλέπεις προγράμματα που έχασες τις προηγούμενες επτά ημέρες, το Cosmote Cinema On Demand με πρόσβαση στον πλούσιο κατάλογο ταινιών της υπηρεσίας, το Cosmote TV Plus για να απολαμβάνεις όποια στιγμή επιθυμείς ταινίες και ξένες σειρές κ.ά. Με την over the top υπηρεσία Cosmote TV GO μπορείς να απολαύσεις τις τηλεοπτικές και διαδραστικές υπηρεσίες της Cosmote TV στο κινητό, στο tablet και στο PC ή το Laptop σου.

Η δε νέα εφαρμογή smart remote, επιτρέπει στους συνδρομητές να χρησιμοποιούν το κινητό τους ως remote control, αλλά και ως ένα digital οδηγό προγράμματος για όλο το περιεχόμενο έως επτά ημέρες μπροστά.

Η πειρατεία βέβαια είναι σημαντικό πρόβλημα για τους παρόχους περιεχομένου και είναι επείγον να αντιμετωπιστεί καθώς επιφέρει πολύ μεγάλες απώλειες για τους δημιουργούς, τους παρόχους, το ίδιο το κράτος.

Salonica Electronix 2019, ομιλίες Nova, Cosmote TV και ΕΡΤ σε συντονισμό μου

Η Cosmote TV επενδύει σημαντικά ποσά στη πρόληψη και προστασία των καναλιών της που μεταδίδει από την πλατφόρμα της με τη λήψη των πιο εξελιγμένων τεχνολογικών συστημάτων για την αποτροπή της παράνομης χρήσης και θέασης του περιεχομένου.

«Linear και on demand με τον καλύτερο τρόπο»

Κώστας Μωραΐτης

Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Nova

Δεν είναι πολλά τα χρόνια που άλλαξε το σκηνικό. Από το 2011μ με την ανάπτυξη των tablets αλλά και την εξέλιξη των κινητών, έχουν αλλάξει τόσο οι τρόποι που καταναλώνουμε τηλεοπτικό περιεχόμενο, αλλά και πολλές φορές το περιεχόμενο το ίδιο. Ετσι έχουμε δύο κατηγορίες υπηρεσιών που έρχονται μέσω των φορητών συσκευών τα companion devices και το TV everywhere. Η Nova καινοτομεί ξανά το 2013 εντάσσει τις τεχνολογίες αυτές στα προϊόντα της και μάλιστα για πρώτη φορά μεταδίδει ποδόσφαιρο σε φορητές συσκευές και laptops μέσω του Nova GO.

Ο τομέας του frontend είναι αυτός που το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ειδικά για παρόχους περιεχομένου με στόχο την ενοποιημένη εμπειρία μεταξύ των οθονών – συσκευών αλλά και τη διατήρηση της ασφάλειας προσφέροντας περιεχόμενο και υπηρεσίες μέσω αυτών.

Τηλεόραση σήμερα είναι κάθε συσκευή που περιέχει οθόνη και μπορεί να αναπαραγάγει video. Στο video και στην παραγωγή του δίνουν ιδιαίτερη σημασία όλοι οι μεγάλοι επενδυτές των γρήγορων δικτύων. Ανυπομονούν να μεγαλώνει ο όγκος των δεδομένων και να αποσβαίνουν γρήγορα τις επενδύσεις τους στα δίκτυα. Στον ίδιο άξονα έχουμε και την εμπλοκή του IOT και των ισχυρών homegateways που φροντίζουν συνολικά για τις υπηρεσίες μέσα στο σπίτι μας.

Στη Νova, στρατηγικά, προσπαθούμε και καλύπτουμε όλες τις μορφές μετάδοσης είτε linear είτε on demand με το καλύτερο δυνατό μέσο. Με το Novabox έχουμε ενιαία εμπειρία εναλλάσσοντας προγράμματα είτε μέσω δορυφορικής λήψης είτε επίγειας είτε OTT ταχύτατα με την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Ενδεικτικά, Η Nova έχει ταυτόχρονα με την Αμερική, προστατευμένο ερμητικά το «Game of Thrones». Μαζί με τον νέο και τελευταίο κύκλο μπορούμε να δούμε όλα τα επεισόδια από όλους τους κύκλους μέσω του Nova on demand εντελώς δωρεάν, ενώ ειδικό Linear κανάλι έχει ανοίξει και φιλοξένει το «GOT» για αυτούς που δεν έχουν internet.

Salonica Electronix 2019, ομιλίες Nova, Cosmote TV και ΕΡΤ σε συντονισμό μου

Βεβαίως, πρέπει το κράτος να βοηθήσει τους παρόχους συνδρομητικής τηλεόρασης και να μην τους τιμωρεί έναντι άλλων παρόχων που προέρχονται από το εξωτερικό, δημιουργούντες έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Πρωτοπόρος η ΕΡΤ χάρη στην υβριδική υπηρεσία»

Γιάννης Βουγιουκλάκης

Γενικός Διευθυντής Νέων Μέσων της ΕΡΤ

Η ΕΡΤ, πάντα πρωτοπόρος στις νέες τεχνολογίες, δημιούργησε την πρώτη υβριδική πλατφόρμα στην ελληνική αγορά, προσφέροντας καινοτόμες διαδραστικές υπηρεσίες. Από τις 4 Δεκεμβρίου 2017, οι υβριδικές υπηρεσίες της ΕΡΤ διατίθενται ελεύθερα στο ελληνικό κοινό σε όσους διαθέτουν έξυπνες τηλεοράσεις HbbTV-Ready, απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. Η Υβριδική Ευρυζωνική Τηλεόραση (HbbTV) είναι ένα νέο πρότυπο μετάδοσης που επιτρέπει διαδικτυακές υπηρεσίες να ενσωματωθούν στις τηλεοράσεις (premium screens) παράλληλα με το γραμμικό τηλεοπτικό πρόγραμμα εκπομπής. Μοναδική προϋπόθεση για να απολαύσει κάποιος τις υβριδικές υπηρεσίες της ΕΡΤ είναι να έχει Smart TV, τελευταίων ετών, συνδεδεμένη στο διαδίκτυο. Σήμερα, ο αριθμός των έτοιμων τηλεοράσεων (HbbTV ready) στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις 420.000 και υποστηρίζονται από τουλάχιστον 15 κατασκευαστές τηλεοράσεων.

Παρακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις παγκοσμίως, η ΕΡΤ επενδύει σε νέους τρόπους θέασης περιεχομένου και συγκεκριμένα σε υπηρεσίες OTT (over the top), προσφέροντας νέα ελεύθερα διαδικτυακά κανάλια με αποκλειστικό περιεχόμενο.

Salonica Electronix 2019, ομιλίες Nova, Cosmote TV και ΕΡΤ σε συντονισμό μου

Η ΕΡΤ για πρώτη φορά προσφέρει στο ελληνικό κοινό υπηρεσίες δεύτερης οθόνης, δίνοντας στον τηλεθεατή τη δυνατότητα να μοιράσει περιεχόμενο της έξυπνης συσκευής του στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης, αρκεί οι συσκευές να βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο και ο χρήστης να έχει κατεβάσει τη νέα εφαρμογή της ΕΡΤ από περιβάλλοντα iOS ή Android ενώ, μέσω των υβριδικών υπηρεσιών της, δίνει τη δυνατότητα στους τηλεθεατές, να επιλέξουν υπότιτλους για περιεχόμενο σε παραπάνω από μία γλώσσες καθώς και δυνατότητα αλληλεπίδρασης με το περιεχόμενο που παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο, συμμετέχοντας σε ψηφοφορίες, έρευνες, διαγωνισμούς, κλπ.

Επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η ΕΡΤ μέσω των υβριδικών υπηρεσιών δίνει στον τηλεθεατή τη δυνατότητα να σκηνοθετήσει αυτό που βλέπει, με την επιλογή κάμερας παρακολούθησης περιεχόμενου, από γωνία θέασης 360 μοιρών, σε πραγματικό αλλά και κατά απαίτηση χρόνο.