Menu

Η πιο διάσημη φωτογραφία του κόσμου

Η πιο διάσημη φωτογραφία του κόσμου

Σαν σήμερα, 25 Μαΐου 2001, πεθαίνει ο Κουβανός φωτογράφος Αλμπέρτο Κόρδα (κατά κόσμον Αλμπέρτο Ντίας Γκουτιέρες), δημιουργός του πασίγνωστου πορτρέτου του Τσε Γκεβάρα.

Ο Κόρντα γεννήθηκε στην Αβάνα το 1928, γιος ενός εργάτη των σιδηροδρόμων. Εργάστηκε σε πολλές διαφορετικές δουλειές πριν την οριστική ενασχόλησή του με τη φωτογραφία, αρχικά ως βοηθός φωτογράφου. Στην αρχή διακρίθηκε ως φωτογράφος μόδας ενώ αργότερα εγκατέλειψε την εμπορική φωτογραφία ασχολούμενος με τη φωτοδημοσιογραφία. Από το 1959 εργάστηκε στην κουβανική εφημερίδα «Revolución» και υπήρξε προσωπικός φωτογράφος του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα για δέκα χρόνια. Από το 1968 μέχρι το 1978, αφοσιώθηκε στο είδος της υποβρύχιας φωτογραφίας.

Η πιο διάσημη φωτογραφία του κόσμου

Η φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα να κοιτάζει κάτω από το μαύρο μπερέ τραβήχτηκε το 1960 στην Αβάνα.

Στις 5 Μαρτίου γίνεται η κηδεία των θυμάτων από την έκρηξη στο γαλλικό πλοίο Λα Κουμπρ. Κοντά στο νεκροταφείο Κολόν, στην 23η Οδό, θα στηθεί μία εξέδρα που θα σκεπαστεί από μια σημαία της Κούβας με ένα πένθιμο κρέπι. Φωτογράφος της «Revolución», ο Κόρδα καδράρει με το φακό του όλα τα πρόσωπα της εξέδρας. Ο φακός σταμάτησε σχεδόν αυτόματα στο πρόσωπο του Τσε. “Με το που τον είδα στο κάδρο της κάμερας, μ’ εκείνη την έκφραση, ξαφνιάστηκα, σαν να ‘χα δεχτεί ένα χτύπημα. Ενστικτωδώς πατάω το διάφραγμα”.

Η πιο διάσημη φωτογραφία του κόσμου

Όμως η «Revolución» επέλεξε αρχικά να μην τη δημοσιεύσει. Ο Κόρδα έδωσε τη φωτογραφία σε κάποιον Ιταλό επισκέπτη στην Κούβα το 1967. Ο Ιταλός, μετά το θάνατο του Τσε, άρχισε να δίνει τη φωτογραφία. Έγινε σύμβολο, αφίσα, εξώφυλλο σε βιβλία και περιοδικά κ.α. Έχει κάνει το γύρο του κόσμου, πουλήθηκε και αγοράστηκε όσο καμία άλλη. Ωστόσο, ο Αλμπέρτο Κόρδα δεν έλαβε γι’ αυτήν ποτέ πνευματικά δικαιώματα. Πέθανε 25 Μαΐου 2001, σε ηλικία 72 ετών, στο Παρίσι, από καρδιακή προσβολή, ενώ προετοίμαζε μία έκθεση. Η κηδεία του έγινε, με παρουσία του Φιντέλ Κάστρο, στο Κοιμητήριο της Αβάνας, Κολόν.