Menu

Σίτι – Τσέλσι, 2 και σήμερα. Εκπτωτες «βασίλισσες» στο Κύπελλο Πρωταθλητριών #UCLFinal2021

Σίτι – Τσέλσι, 2 και σήμερα. Εκπτωτες «βασίλισσες» στο Κύπελλο Πρωταθλητριών #UCLFinal2021

Σε 66, μαζί με τη φετινή… εκδόσεις της διοργάνωσης έφτασαν να γευτούν τη χαρά της συμμετοχής στον τελικό Πρωταθλητριών / Champions League συνολικά 42 ομάδες. Η Τότεναμ, η Παρί και, φέτος, η Σίτι πήραν τα… χαρτάκια με αριθμό 40, 41 και 42 την τελευταία τρία. Ωστόσο τα 65 τρόπαια μοιράστηκαν 22 ομάδες και 19 έμειναν χωρίς στέμμα.

Ανάμεσά τους και ο Παναθηναϊκός, απόρροια της καταπληκτικής του πορείας το 1970-71 ως τον τελικό του «Γουέμπλεϊ», όπου όμως ο Αγιαξ ήταν ήδη από… άλλο πλανήτη και τον υπέταξε με 2-0. Ως σήμερα, πρόκειται για τη μόνη εμφάνιση ελληνικής ομάδας σε τελικό του θεσμού.

Σίτι – Τσέλσι, 2 και σήμερα. Εκπτωτες «βασίλισσες» στο Κύπελλο Πρωταθλητριών #UCLFinal2021

Η δε τελευταία, χρονικά… Παρί Σεν Ζερμέν, ήτοι η ομάδα που μετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό και ουδέποτε το επανέλαβε, ήταν το 2006 η Αρσεναλ, χάνοντας με 2-1 στο Παρίσι από την Μπάρτσα του Φρανκ Ράικαρντ και των Ετό, Ροναλντίνιο, Ντέκο αλλά από το 18’ έπαιζε με παίκτη λιγότερο ελέω αποβολής του κίπερ Γενς Λέμαν. Στη λίστα κι άλλη μια αγγλική ομάδα, η Λιντς που ωσάν άλλος… Παναθηναϊκός έπεσε πάνω σε αυτοκρατορία: οι «πράσινοι» στου Αγιαξ, τα «παγώνια» στης Μπάγερν (2-0 στο Παρίσι).

Αναλογία με το «τριφύλλι» συναντάμε σε άλλες δύ0 περιπτώσεις τελικών, ήτοι ομάδων που έφτασαν ως εκεί, δεν τα κατάφεραν και ουδέποτε άλλος σύλλογος από τη χώρα τους πέτυχε κάτι ανάλογο. Και, δη, ξανά τη δεκαετία του ’70. Το 1978 η βέλγικη Μπριζ του Ερνστ Χάπελ και των Σόρενσεν, Σίμον, Βαντερχέικεν και Λέεκενς υποτάχθηκε στη Λίβερπουλ με 1-0 στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου και, την αμέσως επόμενη χρονιά, ξανά μια πρωτάρα ηττήθηκε από αγγλική ομάδα: η σουηδική Μάλμε από τη μεγάλη Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ (1-0 στο Μόναχο).

Οι πλέον αποτυχημένες

Η πλέον… έκπτωτη «βασίλισσα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης καθώς έφτασε τρεις φορές στον τελικό και απέτυχε ισάριθμες, δίχως όμως ήταν στο 90λεπτο! Το ’74 ηττήθηκε σε επαναληπτικό από την Μπάγερν ενώ το ’14 και το ’16 από τη Ρεάλ στην παράταση και στα πέναλτι αντίστοιχα! Τι να πεις…

Σίτι – Τσέλσι, 2 και σήμερα. Εκπτωτες «βασίλισσες» στο Κύπελλο Πρωταθλητριών #UCLFinal2021

Από κοντά, με δύο αποτυχίες σε ισάριθμες εμφανίσεις, η Ρεμς και η Βαλένθια. Το ’56 και το ’59 οι Γάλλοι ηττήθηκαν, σε Παρίσι και Στουτγκάρδη, από τη Ρεάλ Μαδρίτης ενώ η μεγάλη Βαλένθια του Εκτορ Ραούλ Κούπερ απέτυχε σε δύο συνεχόμενους: το 2000 στο Παρίσι (3-0 από τη Ρεάλ) και το 2001 στο Μιλάνο (στα πέναλτι από την Μπάγερν).

Ο «Ζιζού» και ο Κούμαν

Τη λίστα ολοκληρώνουν κι άλλοι σύλλογοι. Το 1957 η Φιορεντίνα και το 1960 η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης… έπεσαν πάνω στην παντοδυναμία, της αρχής του θεσμού, της Ρεάλ και των πέντε συνεχόμενων τροπαίων της, σκηνικό που επαναλήφθηκε και το 1966 στις Βρυξέλλες όταν η πρωτάρα γιουγκοσλάβικη Παρτίζαν λύγισε απέναντι στη «βασίλισσα».

Δέκα χρόνια μετά, το ’76, έλαβε το βάπτισμα του πυρός σε τελικό η Σεντ Ετιέν, χάνοντας με 1-0 από την Μπάγερν στη Γλασκώβη και, δώδεκα μήνες μετά, η Γκλάντμπαχ έχανε με 3-1 από τη Λίβερπουλ στη Ρώμη. Στην οποία Ρώμη φιλοξενήθηκε ο τελικός του ’84, συμπτωματικά με τη Λίβερπουλ αντίπαλη της οικοδέσποινας Ρόμα και οι «κόκκινοι» το πήραν στα πέναλτι.

Σίτι – Τσέλσι, 2 και σήμερα. Εκπτωτες «βασίλισσες» στο Κύπελλο Πρωταθλητριών #UCLFinal2021

Οι τελευταίες πέντε… άτιτλες πρωτάρες ήταν πιο πρόσφατα. Το 1992 η Σαμπντόρια ηττήθηκε με 1-0 από την Μπαρτσελόνα στο «Γουέμπλεϊ», στην παράταση από το φοβερό γκολ-φάουλ του Ρόναλντ Κούμαν, το 2002 η Λεβερκούζεν με 2-1 στη Γλασκώβη από τη Ρεάλ (με το αξέχαστο γκολ του Ζινεντίν Ζιντάν) και το 2004 η Μονακό με 3-0 από την Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο στο Γκέλζενκιρχεν.

Τέλος το 2019 η Τότεναμ, από τη Λίβερπουλ, και το 2020 η Παρί, από την Μπάγερν, ηττήθηκαν και δίχως καν να σκοράρουν. Άραγε περιμένει ανάλογη μοίρα τη Σίτι, φέτος με την Τσέλσι;