Menu

Μουντιάλ 2022 και ΑΝΤ1. Το παρασκήνιο ενός μεγάλου deal

Μουντιάλ 2022 και ΑΝΤ1. Το παρασκήνιο ενός μεγάλου deal

Τούτη τη φορά όχι, δεν ήταν έκπληξη. Από τη στιγμή που ο ΑΝΤ1 είχε εξασφαλίσει, από το καλοκαίρι του 2019, τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Euro 2020 (το οποίο, ελέω πανδημίας, θα διεξαχθεί εντέλει τούτο το καλοκαίρι, εν έτει 2021), ήταν αναμενόμενο ότι θα κινηθεί και για άλλα τηλεοπτικά δικαιώματα. Κι έκανε… δικό του και το Μουντιάλ 2022 που θα γίνει στο Κατάρ αλλά… φθινόπωρο, και όχι καλοκαίρι.

Και θα προβάλει τους αγώνες «μέσα από τις πλατφόρμες του», ως αναφέρει η ανακοίνωση, ήτοι όχι μόνο από το κανάλι του ΑΝΤ1 και το «αδερφάκι» του Μακεδονία TV μα και από το ΑΝΤ1+. Την over the top πλατφόρμα, στην οποία επενδύει πολλά.

Τοιουτοτρόπως, ο ΑΝΤ1 θα γίνει το πρώτο ιδιωτικό κανάλι στην Ελλάδα που θα προβάλλει το πιο σημαντικό ποδοσφαιρικό γεγονός του κόσμου.

Που κινήθηκαν όμως τα οικονομικά μεγέθη; Κατ’ αρχάς τα δικαιώματα του Euro 2020 κόστισαν περί τα 10,5 εκατ. ευρώ, ποσό που η αγορά εκτιμά ότι δύσκολα θα καλυφθεί από τα διαφημιστικά, τα μειωμένα διαφημιστικά έσοδα ελέω της πανδημίας. Δύσκολα αλλά όχι ακατόρθωτα. Είναι ιδιωτικός φορέας και ξέρει πώς να κινηθεί, δεν είναι… ΕΡΤ που «έσκασε» 10 εκατ. ευρώ για το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και πήρε πίσω σχεδόν… τα μισά. Πόσο κόστισε στον όμιλο του Αμαρουσίου το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022; Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 12,5 εκατ. ευρώ κάνοντας ρεκόρ, τέτοιο που η FIFA ενημέρωσε τους άλλους ενδιαφερόμενους ότι υπάρχει «highest bidder» και ότι σταματά τη διαδικασία προσφορών, καθώς μπήκε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον όμιλο που κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά.

Ωστόσο, υπάρχει κι ένα… «αλλά». Σημαντικό αλλά. Από τους 64 αγώνες του Μουντιάλ ’22 μόνο οι 22 θα πρέπει υποχρεωτικά να μεταδοθούν από ελεύθερο κανάλι. Οι άλλοι 42 θα μπορούν να ενταχθούν σε αμιγώς συνδρομητικό περιβάλλον. Είναι δικό του, ας πούμε pay per view στο ΑΝΤ1+, είτε με κοινοπραξία με άλλη συνδρομητική – και η πρόσφατη συνεργασία του καναλιού, σε επίπεδο παραγωγής, με τη Nova προκαλεί ευλόγως αφορμή για σκέψεις και σενάρια περί ακόμη πιο εκτεταμένης συνεργασίας τους μελλοντικά.

Μελλοντικά αλλά… όχι για πολύ. Η ΕΡΤ, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία έχασε δύο μεγάλες διοργανώσεις, φρόντισε να… μαγειρέψει προτού πεινάσει εξασφαλίζοντας σίγουρα το Euro 2024, σχεδόν έχει κλείσει αυτό του 2028 και έχει δοθεί εντολή για άμεσο κλείσιμο και για το Μουντιάλ του 2026…


Δημοσιεύτηκε στο Digitaltvinfo.gr στις 27/5/2021