Menu

ΑΠΟΕΛ – Αγιαξ. Το πανό και το ματς του Μαχλά και του Ζλάταν

ΑΠΟΕΛ - Αγιαξ. Το πανό και το ματς του Μαχλά και του Ζλάταν

Μια ακόμη παρουσία στα play offs ευρωπαϊκής διοργάνωσης για τον ΑΠΟΕΛ. Οι «γαλαζοκίτρινοι» θα αντιμετωπίσουν τον Αγιαξ, την καλύτερη και πιο δύσκολη ομάδα που έτυχε να κοντράρουν σε αυτή τη φάση απαριθμώντας έντεκα συνεχόμενες παρουσίες στην εν λόγω φάση των δύο ευρωπαϊκών θεσμών. Στις προηγούμενες δέκα ο ΑΠΟΕΛ προκρίθηκε τις τέσσερις, τελευταία εκ των οποίων προ διετίας εις βάρος της Σλάβια, στη μια από τις τέσσερις εμφανίσεις του στους «32» του Champions League, με κορυφαία βέβαια το 2011-12 όταν πέρασε από τον όμιλο, απέκλεισε τη Λιόν στους «16» (στα πέναλτι) και λύγισε ενάντια στη Ρεάλ στα προημιτελικά. Η μόνη άλλη παρουσία κυπριακής ομάδας στους ομίλους ήταν της Ανόρθωσης το 2008-09, έχοντας αποκλείσει τον Ολυμπιακό στα προκριματικά (και έμεινε τελευταία, πίσω από Παναθηναϊκό, Ιντερ και Βέρντερ).

Ο «Αίαντας» είχε βρεθεί ξανά στον δρόμο του ΑΠΟΕΛ, το 2014-15 στους ομίλους του Champions League, παρουσία Μπαρτσελόνα και Παρί Σεν Ζερμέν (!). Στο ΓΣΠ οι Κύπριοι του Γιώργου Δώνη είχαν περιορίσει σε ισοπαλία 1-1 τους Ολλανδούς (31’ πέν. Μαντούκα / 28’ Αντερσεν) ενώ στο Αμστερνταμ είχαν συνθλιβεί με 4-0 (45’ πέν. και 50’ Σένε, 53’ Κλάασεν, 74’ Μίλικ). Το πρώτο ματς έμεινε στην ιστορία και για το πανό, το ενωτικό πανό για την Κύπρο…

ΑΠΟΕΛ - Αγιαξ. Το πανό και το ματς του Μαχλά και του Ζλάταν

Συνολικά η παράδοση των κυπριακών ομάδων ενάντια στις ολλανδικές είναι κακή. Σε άλλες δέκα, διπλές… ολλανδοκυπριακές αναμετρήσεις οι προκρίσεις είναι 4-1 και ο απολογισμός 7-1-2 με γκολ… 38-8. Η μοναδική πρόκριση κυπριακού συλλόγου επί ολλανδικού ήταν της Ομόνοιας επί της Ντεν Χάαγκ (3-0, 0-1) στα play offs του Europa το 2011-12 ενώ η μόνη άλλη νίκη ήταν πάλι του «τριφυλλιού», με 4-0 επί του Αγιαξ το ’79, με πρωταγωνιστή τον «κανονιέρη» Σωτήρη Καϊάφα, ωστόσο επρόκειτο για ρεβάνς του… 10-0 του Αμστερνταμ. Σχεδόν 60 χρόνια πριν δε, ο Ολυμπιακός Λευκωσίας αντιμετώπισε τη Φέγενορντ για το Πρωταθλητριών της περιόδου 1971-72 και αποκλείστηκε με δύο ήττες και συνολικό σκορ… 0-17: συνετρίβη με 9-0 στην Κύπρο και 8-0 στο Ρότερνταμ.

Ο δε Αγιαξ, πλην των αγώνων με τον ΑΠΟΕΛ στον όμιλο και την προαναφερθείσα πρόκριση επί της Ομόνοιας, το 2001-02 είχε αποκλείσει, στον 2ο προκριματικό του UEFA, τον Απόλλωνα έχοντας ως πρωταγωνιστές τον Νίκο Μαχλά και τον… νεαρό τότε Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (3-0, 2-0).


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 20/8/2019